podbijanie karty gwarancyjnej

Witam Panów Elektryków .
Pytanie : Kolega posiada E1 do 20 kV nie wiem w jakim zakresie , na podstawie zaswiadczenia z SEP / uprawnienia zrobił sobie pieczątkę i podbija za kasę gwarancję na kuchenki elektryczne , oczywiście zaocznie , tak można / czy jest to zgodne z prawem (E).
Pozdrawiam.

Poświadczenie nieprawdy – przestępstwo z art. 271 Kodeksu karnego.

Dzięki za odpowiedź . To jedna strona medalu . Ktoś kto posiada E na 50 % lepiej podłaczy kuchenkę niż szwagier - fryzjer , lub sąsiad - barman . " E " upoważnia do podłączenia , ale do podbicia / podpisania gwarancji , też ?
Pozdrawiam.

Witam!

• jeśli wytwórca/producent nie ma innych wymagań - że np. musi być ‘autoryzowany’ instalator, który jest po przeszkoleniu u producenta, to uprawnienia wystarczają…
  • pozostaje kwestia ‘legalności’ dochodu… :slight_smile:
  • no i ja bym się bał- bo np. jakiś piekarz podłączył kuchenkę elektryczną, coś tam było nie tak, teściową poraziło.. i co teraz :wink:

Witam ja jestem elektrykiem i posiadam uprawnienia E i mogę podłączać kuchenki i podbijać karty gwarancyjne . Jeżeli coś sie stanie z kuchenka podłączona przez Zduna ( ginący zawód) a podbite pieczątka elektryka to odpowiedzialność spada na tego od pieczątki a nie tego od piecy ( zduna)