Dzień dobry.
Autor poruszył problem polskiego nauczania, a właściwie jego braku. Tylko, że w zakresie bardzo wąskiej specjalizacji.
O ile instalacje w domkach są popularne i jest się od kogo nauczyć, o tyle instalacje przemysłowe są już mniej popularne i trudniej o dobrą wiedzę. Mniej jest osób z doświadczeniem i w związku z tym jest mniejsza baza, z której możesz czerpać wiedzę.
[quote=“Obiboq, post:1, topic:15211, full:true, full:true”]
a także jak radzić sobie w sytuacji, gdy w firmie brakuje mentora w tej dziedzinie.
[/quote]
firmy podchodzą do tego całkowicie biznesowo, czyli mało ludzi, więc wysoka cena, więc można zarobić. Nauka we firmach to przyuczenie do wykonywania zawodu, a nie nauka. Nie nauczysz się w niej jak prawidłowo wykonywać i z zachowaniem kultury technicznej. Nauczysz się tylko, jak wykonywać szybko, żeby działało i osoba odbierająca się nie doczepiła.
Podobnie działają firmy pomiarowe - masz miernik, auto-pomiar i zielony ledzik:
[attachment=1]screencapture-olx-pl-oferta-praca-elektromonter-pomiarowiec-CID4-IDToP5T-html-2025-01-08-07_57_59.png[/attachment]
Obecnie znalazłem zatrudnienie w małej firmie, gdzie zacznę od projektowania modernizacji zabezpieczeń SN na GPZ. Wcześniej odbyłem w tej firmie staż studencki, w trakcie którego modernizowałem kilka pól SN w zakresie obwodów wtórnych. Teraz jednak wyzwanie jest większe – w firmie nie ma żadnego stałego projektanta, a dotychczasowe projekty były realizowane przez osoby “na fuchach”.
[/quote]
Porozmawiaj z ałtsorsingiem projektowym, czyli fuchmistrzami, czy może by Cię nie wzięli na praktyki w celu pozyskania wiedzy i zwiększenia konkurencji, a tym samym zmniejszenia cen na rynku. Rynek automatyków SN/WN nie jest duży, a jak świadczą swoje usługi to jako najczęściej zaprzyjaźnione firmy, ponieważ mała firma nie ma na tyle robót, żeby wykorzystać takowego.
Czy rozważałeś zatrudnienie się w większej firmie projektowej, która robi “od lat” projekty WN/SN, bo jak napisałeś, to pracujesz w “małej rodzinnej polskiej firmie”, która zwęszyła duży zarobek małym kosztem, bo przecież masz 20 różnych projektów, na praktykach byłeś, rysować umiesz i coś podbierzesz z poprzednich.
Będziesz lepszym kandydatem do pracy w takim biurze projektowym, bo już “coś wiesz” od strony montażu.
Po małofirmowemu powiem: My sobie zarobimy, zaoszczędzimy pieniądze na osobach z wiedzą, a zrobi praktykant.
Na szczęście jest Internet i nie wstyd zapytać, że się podjęło robót bez wiedzy i się zrobiło, jak umiało:
[attachment=0]screencapture-elektroda-pl-rtvforum-topic4098724-html-2025-01-10-16_53_11.png[/attachment]
Czy dobrze czytam - po stażu na montażu firmia chce, żebyś zaprojektował to, co skręcałeś i zamawiałeś? Nie boi się, że “wysadzisz linię”?
Literaturę, która pomoże mi zrozumieć zagadnienia związane z projektowaniem automatyki stacyjnej i telemechaniki? Normy, które są kluczowe w tej dziedzinie i z którymi powinienem się zaznajomić? [/quote]
Nie spotkałem się z książką, która omawia nowoczesne zabezpieczenia z np. ABB, Mupasze na poziomie potrzebnym do zaprojektowania. Tu masz artykuł “od tych leśnych dziadów z SEPu, co chcą tylko pieniądze za egzaminy i nic od siebie nie dają”: <LINK_TEXT text=“https://sep.com.pl/opracowania/Elektroe … piecia.pdf”>https://sep.com.pl/opracowania/Elektroenergetyczna%20automatyka%20zabezpieczeniowa%20dla%20sieci%20sredniego%20napiecia.pdf</LINK_TEXT>
Pozdrawiam