Witam wszystkich!
Otóż natknąłem się na następujący artykuł w “Elektroinstalatorze” nr 9/2005:
“(…) W najczęściej stosowanych sieciach z uziemionym punktem neutralnym (systemy TN, TT) pomiar rezystancji izolacji nie ma sensu, połączenie galwaniczne między siecią i ziemią istnieje tam bowiem z definicji. W takich systemach wskaźnikiem stanu izolacji jest poziom prądów upływu, a do jego monitorowania wykorzystuje się przekaźniki różnicowoprądowe. (…)”
Poproszę Szanownych Kolegów praktyków o komentarz. Bo z tego co ja zrozumiałem to odchodzi nam pomiar (pomiary odbiorcze, kontrolne) rezystancji izolacji. Chyba, że źle zrozumiałem ![]()
Witam Kolegę Cheops i Kolegów na Forum
Artykuł w sposób nieco zwodniczy reklamuje system monitorowania prądów upływu. powodowanych przez właczone odbiorniki.
Wartość prądu upływu ma niewiele wspólnego z wartością rezystancji izolacji instalacji.
Do bardzo dobrej z punktu widzenia rezystancji izolacji instalacji właczamy odbiornik o dużym prądzie upływu - i mamy sygnał że prąd upływu jest przekroczony ponad nastawiona wartość
Pozdrawiam
Teodor
W sieciach TT i TN mierzymy rezystancję izolacji, ale należy uważać co się mierzy i jak się mierzy. Przewód ochronny PE czy PEN z z definicji musi być “uziemiony”. Moim zdaniem przewody te są izolowane aby ograniczyć “nieznane drogi prądu” do dróg prądu stanowiących instalację elektryczną. Wszelkie nieznane drogi prądu w budowlach stanowią poważne zagrożenie w postaci korozji konstrukcji, a tego należy unikać.
Zostaje pytanie co da nam pomiar rezystancji izolacji uziemionych przewodów ochronnych w stosunku do ziemi dla celów ochrony przeciwporażeniowej - praktycznie nic. W innych zastosowaniach np ochrona przeciw pożarowa może to być bardzo ważna informacja.
Bardzo ważna, z punktu ochrony przeciwpożarowej, jest rezystancja izolacji przewodów roboczych, czyli skrajnych (fazowych) i neutralnego (zerowego). Pogorszenie izolacji między tymi biegunami ma wpływ na wzrost prądu, rejestrowanego jako zwykłe obciążenie zasilania, na co zabezpieczenie różnicowe jest całkowicie ślepe. To z powodu wysokiego zagrożenia zapaleniem się izolacji przy krytycznej wartości rezystancji konieczne jest cykliczne sprawdzanie, czy nie przekroczyła dolnego pułapu wynikającego z przepisów.