PN-IEC 60364 - ponawiam prośbę

Proszę o przesłanie owej normy na majla lub informację, skąd ją ściągnąć z internetu. Pozdrawiam.

Polskie Normy to jest taki twór, który jest niby prawem ale ma prawa autorskie i nie ma ich w internecie. Trzeba to kupić np na tej stronie jest oferta.
Każda Norma ma hologram i zapis o zakazie kopiowania dowolną techniką i przepisywania , według mnie też jest to bzdura bo czytanie jest zakwalifikowane jako kopiowanie do " głowy" więc czytać też nie wolno?

Akurat ta norma jest wielozeszytowa ( segregator) i kosztuje kupę szmalu.

Potwierdzam - PN -IEC 60364 (nie wiem jak jest w innych branzach)
sa typu tajne/poufne lub zniszczyc przed przeczytaniem;
doszlismy do kapitalizmu absurdalnego
nawiasem mówiac sa to zwykle knoty (ktos policzyl ze jest w nich ok 300 zwrotow “w opracowaniu” ) a sa one zwyklymi przedrukiem norm zachodnich
wiec gdzie tu szukac praw autorskich - chyba u tlumacza ?!
Swojego czasu na tym forum probowalem poruszyc ten temat i w domysle
nawolywalem do obywatelskiego nieposluszenstwa (udostepniac te normy
na tej stronie) ale znalazl sie oszolom z ustami pelnymi frazesow
typu “wiedza kosztuje” nie mowiac a adminie ktory watek szybko usunal
skoro sam reklamuje opracowania rzeczonych norm po bardzo wygorowanych cenach jak slusznie zauwazyl p. kotek

Owszem próbował Pan i cała dyskucja jest nadal dostępna. Trzeba poszukać bo było to jakiś czas temu, najlepiej słowa lubek. ise.pl nie brało w nim udzialu a tym bardziej nie usuwaliśmy niczego.
Dla ciekawych podaję link:
http://ise.pl/forum/read.php?f=6&i=164&t=127

Jedyne modyfikacje postów jakie zdarza się nam robić to poprawianie rażących błędów ortograficznych.

Jeżeli chodzi o wygórowane ceny to po prostu nie mamy na to wpływu. Pronuję sprawdzić na stronie PKN, gdzie pojawił się cennik. Najniższa cena normy to 15 zł za normę posiadającą 1-2 kartki.

Tak przy okazji polecam artykuł z rzeczpospolitej o tym, że normy nie są przepisami, lecz dokumentami technicznymi. Tytuł Wszystkie Polskie Normy będą dobrowolne. Postaram się zamieścić go w serwisie Publikacje.

Tylko jedno zdanie wyrwane z kontekstu nie wróżące dużych zmian …jak dotychczas, wyłączne prawo wydawania i rozpowszechniania Polskich Norm oraz ich projektów, a także norm europejskich i międzynarodowych ma przysługiwać PKN…

Pozdrawiam.

Dziękuję za wypowiedzi.
Rzeczywiście, w tym kraju jeszcze długo nie będzie normalnie. Np. cena jakiegokolwiek softu potrzebnego do normalnej pracy kilkakrotnie przewyższa średnią krajową. Ale to temat rzeka… Jak w ogóle ten bezsensowny kraj.
Może założyć stronę (serwer itp.), który pozwalałby korzystać z dobrodziejstw współczesnej techniki, informatyki itp, skąd można by, na zasadzie membera, ściągać soft, opracowania, normy itd. Programów jest w necie mnóstwo dla elektryków, są ciekawe propozycje producentów z branży oświetleniowej (np. CD gratis) - sam ostatnio ściągnąłem i wypaliłem 2 x 700 mb programów dla ELEKTRYKÓW. Może jakiś kącik wymiany e-adresów, ftp-ów, namiarów na firmy oferujące ułatwienia w pracy elektryków (zazdroszczę ELEKTRONIKOM…). Może przestać wreszcie “bić pianę” - tylko działać, ku radości wszystkich.
Pozdrawiam.

Jak już wiadomo udostępnianie norm jest nielegalne i nie należy się spodziewać aby były one dostępne np. na stronach ise.pl. Oczywiście zawsze można poszukać korzystając z wyszukiwarki wraz z tajemniczymi słowami appz, crack, warez itp. ale myślę, że nie o takie rozwiązanie chodzi.

Co adresów to już kilka lat temu uruchomiliśmy http://ise.pl/katalog gdzie każdy może zamieścić link do ciekawej strony elektrycznej - zachęcam.

Zapoznanie się z funkcjonalnością ise.pl pozwala zauwać opcję, że po zalogowaniu w klubie ise.pl możliwe jest kopiwanie oprogramowanie z naszego serwisu - najczęściej sa to wersje demo lub inne (raczej mniejsze) przydatne rzeczy dla Elektryka.

Zapraszam do współpracy!

Ja czekam na zmianę przepisów. Polskie Normy nie będą mogły być ustanowione
jako obowiązujące. Wtedy skończą się Twoje problemy.
A póki co proponuję BOJKOT wydawnictwa Polskich Norm.
L.M.

Owszem, i na zachodzie tak jest, tylko że tam nikt nie myśli o tym żeby nie korzystać z norm. Ale niech coś się stanie z tym co zaprojektujesz to zapłacisz odpowiednie odszkodowanie.
A pozatym nawet jesli wycofaja zapis z prawa budowlanego o projektowaniu zgodnie z polskimi normami to pozostanie “zgodnie z zasadami wiedzy technicznej” a te zasady są zawarte właśnie w normach.

Witam.
Miałem podobny problem. Szukałem normy PN-IEC 60364-5-523 o obciążalności przewodów. Na stronie PKN ten zeszyt kosztował chyba 70 zł.
Natomiast na stronie www.oddk.com.pl/oddk/book/normy.htm znalazłem o wiele tańszą ofertę, tak więc zeszyt 60364-5-523 kosztuje tam 17zł. Myślę że taka kwota jest do odchorowania, tak więc zamówiłem i już mam (koszt przesyłki 9zł…aaaach).
Pozostałe zeszyty normy 60364 też są tańsze niż w ofercie PKN.
Nie musicie przecież od razu kupować wszystkich! Prawda?
Pozdrawiam. Tomek.