Rok temu opublikowano na PKNie wersję angielską normy PN-HD 60364-5-53:2016-02 - Instalacje elektryczne niskiego napięcia – Część 5-53: Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego – Aparatura rozdzielcza i sterownicza. Niespełna w tamtym tygodniu opublikowano wersję polską tej normy. Niestety opis zawartości (tego czego konkretnie dotyczy norma) na stronie PKNu tradycyjnie jest bardzo zachowawczy. Czy ktoś z Was Kolegów posiada tę normę? Może coś więcej o niej powiedzieć czy te 54 strony zawierają jakąś dodaną wartość merytoryczną której nie znajdziemy w popularnych książkach do instalacji elektrycznych?
PS: Czy tylko ja uważam że PKN powinien za darmo umożliwić wgląd przynajmniej do spisu treści danej normy i tego do czego się ona odnosi (jest przeważnie taki krótki rozdział a każdej normie)?? Nawet popularne strony z książkami i ebookami to mają co jest bardzo uczciwym zagraniem w stosunku do Klientów.
Dla mnie osobiście jako projektanta maszyn jest zupełnie niezrozumiałe dlaczego mam się zabawiać w snajpera kupującego jakaś normę w poszukiwaniu wytycznych które są gwarantem spełnienia pewnych wymagań zasadniczych wg. obowiązującego systemu zgodności. Toż jak ktoś zaczyna w się w tym poruszać, wyda fortunę w tej stronie biura tłumacze… przepraszam na stronie PKNu.
Edit: To samo pytanie dotyczy normy PN-HD 60364-5-54:2011 - Instalacje elektryczne niskiego napięcia – Część 5-54: Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego – Układy uziemiające i przewody ochronne. Z góry dziękuję.