PN-HD 60364-5-53:2016-02

Rok temu opublikowano na PKNie wersję angielską normy PN-HD 60364-5-53:2016-02 - Instalacje elektryczne niskiego napięcia – Część 5-53: Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego – Aparatura rozdzielcza i sterownicza. Niespełna w tamtym tygodniu opublikowano wersję polską tej normy. Niestety opis zawartości (tego czego konkretnie dotyczy norma) na stronie PKNu tradycyjnie jest bardzo zachowawczy. Czy ktoś z Was Kolegów posiada tę normę? Może coś więcej o niej powiedzieć czy te 54 strony zawierają jakąś dodaną wartość merytoryczną której nie znajdziemy w popularnych książkach do instalacji elektrycznych?

PS: Czy tylko ja uważam że PKN powinien za darmo umożliwić wgląd przynajmniej do spisu treści danej normy i tego do czego się ona odnosi (jest przeważnie taki krótki rozdział a każdej normie)?? Nawet popularne strony z książkami i ebookami to mają co jest bardzo uczciwym zagraniem w stosunku do Klientów.
Dla mnie osobiście jako projektanta maszyn jest zupełnie niezrozumiałe dlaczego mam się zabawiać w snajpera kupującego jakaś normę w poszukiwaniu wytycznych które są gwarantem spełnienia pewnych wymagań zasadniczych wg. obowiązującego systemu zgodności. Toż jak ktoś zaczyna w się w tym poruszać, wyda fortunę w tej stronie biura tłumacze… przepraszam na stronie PKNu.

Edit: To samo pytanie dotyczy normy PN-HD 60364-5-54:2011 - Instalacje elektryczne niskiego napięcia – Część 5-54: Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego – Układy uziemiające i przewody ochronne. Z góry dziękuję.

Co do tematu to się nie wypowiem bo nie mam obecnie czasu na czytanie tej normy.
Ale każdy projektant czy wykonawca ma “darmowy” dostęp do norm, więc już płacić PKN-owi nie musi. Nie wiem czemu kolega jako projektant takiego dostępu nie ma ?

Jakich uprawnień? Kolego, mówimy o projektowaniu maszyn. Na egzaminie z uprawnień budowlanych jakieś pytania z budowy układów sterowania maszyn miał Kolega? Nie sądzę./
Do projektowania maszyn nie trzeba uprawnień budowlanych co nie zmienia faktu że ich posiadanie rzeczywiście bym mi pomogło bo miałbym darmowy dostęp do norm. Pytanie moje - czy dostęp jest do wszystkich norm (np. tych z ICS 13 też) czy tylko tych dotyczących budownictwa i instalacji?

PS: Jak nazywacie osoby które opracowały projekt - tzn zaprojektowały coś ale jako że są bez UB nie podpisują się w miejscu projektanta z uprawnieniami tylko jako “Opracował”? Asysten projektanta?
A jak nazywa się to co robią? Asystowanie przy projekcie? A może Projektowanie?

Nie wiem czy jest dostęp do wszystkich norm. Zapewne jest jakaś umowa pomiędzy PIIB a PKN-em na podstawie, której są dostępne normy. Jak dla mnie większość jest, aczkolwiek zdarzyły się pojedyncze przypadki że normy nie było.
Myślę że jak kolega ma dostęp do osoby z UB (bez znaczenia w jakiej specjalności) to może Ona taki dostęp koledze dać.