Mam prośbę do osób zaznajomionych z normą oświetleniową PE-EN 12464-1:2012 (Światło i oświetlenie - Oświetlenie miejsc pracy - Część 1: Miejsca pracy we wnętrzach). Prośba dotyczy weryfikacji poniższego przykładu wyznaczania siatki punktów do wyznaczania średniego natężenia oświetlenia. Martwi mnie ogromna liczba otrzymanych punktów pomiarowych.
wymiary pomieszczenia (korytarz): a=31 m x b=2,5 m,
zakładam, że płaszczyzna robocza ma takie same wymiary
maksymalny wymiar oka siatki: p=0,2*5^log(d)
ponieważ a/b>2, zatem d=b=2,5 m
wobec tego p=0,2*5^log(2,5)=0,38 m
pierwszy wymiar siatki (liczba punktów pomiarowych): b/p=6,58 => 7 punktów pomiarowych
drugi wymiar siatki: a/p=81,58 => 82 punkty pomiarowe
zatem siatka słada się z 82x7=574 punkty pomiarowe (!!!)
Takie chore liczby wychodzą zawsze, gdy stosunek wymiarów analizowanego pomieszczenia a/b jest większy od 2 lub mniejszy od 0,5.
I jak tu się zabrać za pomiary? A może gdzieś popełniam błąd?
Korytarz,długość 31m,szerokość 2,5m,wysokość (zakładam) 3m. Według mnie należy wykonać 4 punkty pomiarowe. Proszę nie zapominać o rysunku ,z naniesionymi punktami pomiarowymi dołączonego do protokołu.
Pozdrawiam
A mnie na podstawie “tego” wyszło dokładnie tak jak napisał Kolega waryha, z zaznaczeniem, że minimalna liczba to nie 4 a 8.
Obliczając z normy faktycznie wynik to 574, ale jest jeszcze załącznik A, gdzie podano typowe wartości rozmieszczenia siatki i tam dla takiego obszaru można wyznaczyć inną liczbę punktów.
Nie powiem Koledze ile zastosować punktów siatki, ale proponuję aby nie było 574
Kolega Jacek posłużył się programem PROTON+, ja Foton12464
W obu przypadkch wyszła minimalna liczba punktów pomiarowych.
Ile ich ma być wykonanych i wstawionych do protokołu - decyduje pomiarowiec, ale nie mniej niż …
Problem polega na tym, że ten program (albo tylko ta wersja, nie wiem czy były aktualizacje) oblicza liczbę punktów pomiarowych na podstawie starej normy PN-84 E-02033. Ten sposób obliczania obowiązywał do grudnia 2012 r.
O tym nie wiedziałem. Niestety posługiwałem się nieco okrojoną wersją normy. Dzięki!
Witam
Dołączam się do Pytania Kolegi Waryhy choć to stary post.
mam ten sam problem i tez mi wychodzą duże wartości co do ilości pól pomiarowych.
Ma tą tabelkę A i nie bardzo wiem jak z niej korzystać
Miałem przyjemność być kilka lat temu na szkoleniu w CIOPie i wystarcza załącznik A do normy-zresztą po to jest.
Duża ilość normatywna jest zalecana pod modelowanie Cadowskie.
Oczywiście pomiarowiec może przyjąć większa ilość niż w załączniku.
To zależy od urozmaicenia sceny świetlnej.