plan bioz

W Prawie budowlanym w art.20-1b jest napisane, że do obowiązku projektanta należy sporządzenie informacji dotyczącej planu bioz. Plan bioz szczegółowo sporządza kierownik budowy. A może ktoś z Państwa się orientuje co takiego w projekcie powinien zamieścić projektant?

Wg mnie główne informacje na temat zagrożeń jakie może stwarzać realizacja projektu od strony projektowej. np[ remont rozdzielnicy znajdującej sie we wspólnym pomieszczeniu z inną czynną rozdzielnicą. itp.
Te informacje mają wskazać kierownikowi budowy jakich zagrożeń może spodziewać sie na budowie, w związku realizacją projektu, niemniej to na kierwniku budowy spoczywa obowiązek przekazania do Inwestora planu BIOZ

Projektant ma w zasadzie niewielkie obowiązki. Musi zawrzeć w projekcie informację czyli zdanie, że plan bioz opracuje kierownik budowy.
Przy ostatnim sprawdzaniu projektu przez inspektora bhp takie zdanie wystarczyło. Natomiast co ma zawierać plan bioz :

inspektor bhp pokazywał mi dokumenty ndzoru budowlanego oraz bliżej mi nieznane akty prawne dokładnie precyzujące zawartość takiego planu. Były tam punkty nakazujące :

• wyszczególnienie stref zagrożeń,
  • telefony alarmowe,
  • rozmieszczenie gaśnic i innych środków,
  • drogi ewakuacji
    itd.
    Moim zdaniem będzie to potężny dokument nikomu nie potrzebny. Na placu budowy gdzie sutuacja się zmienia z godziny na godzinę, gdzie wchodzą i wychodzą różni podwykonwawcy, nie ma sposobu aby to wszystko udokumentować i wszystkich pracowników zapoznać z takim dokunentem.
    Plac budowy będzie podobny do czytelni planu bioz.

Projektant sporządza informację dotyczącą planu bioz w oparciu o Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 sierpnia 2002 r. (Dz. U. Nr 151 poz. 1256). w sprawie szczegółowego zakresu i formy planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia (bioz) oraz szczegółowego zakresu rodzaju robót budowlanych, stwarzających zagrożeniebezpieczeństwa i zdrowia ludzi.