Pierwsze pomiary - jak ustalić stawkę za usługę

Witam.
Przyszedł czas, że dostałem od klienta ofertę na pomiary. Wstyd się przyznać ale nie wiem jaką stawkę r/g wstawia się obecnie w takich ofertach. Podzieli się ktoś tą tajemną wiedzą?

Zależy mi na tym aby nie wstawić zbyt niskiej stawki i nie zepsuć rynku. Dopóki świadczyłem usługi dla sektora prywatnego starałem się obserwować rynek i ustalać średnią stawkę za usługę. Uważam, że stosowanie zbyt niskich stawek wcześniej czy później odbija się na tych co zaniżają.

Pomiary elektryczne to nie jest nic trudnego. Tu masz ofertę pracy. Wychodzi na to, że operator sprzętu mierzącego (nie mylić z pomiarowcem) to około półtorej sprzątaczki - maksymalnie 5500 brutto. Zdjęcie otwórz sobie w nowej karcie, bo tutejsza podglądarka go zmniejsza i jest nieczytelne.
Liczyłbym kopacza rowów.
Wizualizacja Twojego problemu:
Ja mam wiedzę, zainwestowałem “w głowę” i teraz oczekuje zwrotu z inwestycji. Ty nie masz tej wiedzy i straconych pieniędzy na naukę, więc możesz być tańszy.
Pytanie:
Kogo weźmie standardowy inwestor, jak nie można zajrzeć do głowy i ocenić poziomu wiedzy?
Pozdrawiam.

Heh zakres obowiązków jak u elektryka z 30 letnim stażem a oferta od 3700 brutto gdzie najniższa krajowa 4600…

Przepraszam ale totalnie nie zrozumieliście istoty problemu. Nie chodzi o ofertę pracy, czy zwrot inwestycji w naukę. Chodzi o konkretna stawkę r/g do kosztorysu. Nigdy nie otrzymałem oferty na same pomiary. Jako część całej inwestycji to były zawsze marginalne i mało istotne kwoty. Czytałęm już podobny temat na tym forum i wówczas (rok chyba 2005) członkowie grupy konkretnie wskazali kwotę 14 zł. Myślałem, że i ja będę mógł liczyć na podobną pomoc gdyż kwota 14 zł wydaje się totalnie niestosowna w dzisiejszych czasach.

Piszesz Kolego
[quote=“melektro, post:1, topic:15264, full:true, full:true”]
Przyszedł czas, że dostałem od klienta ofertę na pomiary. Wstyd się przyznać ale nie wiem jaką stawkę r/g wstawia się obecnie w takich ofertach.
[/quote]
a następnie
[quote=“melektro, post:1, topic:15264, full:true, full:true”]
Chodzi o konkretna stawkę r/g do kosztorysu. Nigdy nie otrzymałem oferty na same pomiary.
[/quote]
więc zdecyduj się.

[quote=“melektro, post:4, topic:15264, full:true, full:true”]
Przepraszam ale totalnie nie zrozumieliście istoty problemu. Nie chodzi o ofertę pracy, czy zwrot inwestycji w naukę. Chodzi o konkretna stawkę r/g do kosztorysu. Nigdy nie otrzymałem oferty na same pomiary. Jako część całej inwestycji to były zawsze marginalne i mało istotne kwoty. Czytałęm już podobny temat na tym forum i wówczas (rok chyba 2005) członkowie grupy konkretnie wskazali kwotę 14 zł. Myślałem, że i ja będę mógł liczyć na podobną pomoc gdyż kwota 14 zł wydaje się totalnie niestosowna w dzisiejszych czasach.
[/quote]
W pierwszym kwartale 2025 roku TAURON przyjmuje stawkę roboczogodziny 32,86 netto. Możesz skorzystać z cenników KNR i KNNR ustalając ile roboczogodzin potrzeba na pomiary.

Załączam szybko sporządzone kalkulacje.

Co mogę powiedzieć - jak wiesz co będziesz robił i ile Ci to zajmie, to oceń ile chciałbyś za robotę wziąć, dolicz coś ekstra na negocjacje i tyle. Tak samo jak bez sensu jest kosztorysowanie “od punktu” tak samo robienie tego według jakichś mitycznych stawek też jest od czapy. A jak się klientowi cena nie spodoba to niech szuka dalej.