Pierwsza wyższa (!?) harmoniczna

Witam!
Chciałbym się dowiedzieć dlaczego zawartość pierwszej harmonicznej jest dużo dużo większa niż pozostała wartość wyższych harmonicznych. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś umiał mi to wytłumaczyć.

z obliczeń wyszło mi że zawartość pierwszej to około 99% zawartości energii całkowitej całego sygnału ale nie wiem dlaczego.

Witam

A jak wygląda ten analizowany przebieg ? Pewnie na pierwszy rzut oka nie widać że nie jest to idealna sinusoida ?

Pozdrawiam
Teodor

Witam
Poczytaj sobie o harmonicznych w ruchu falowym,a uchwycisz sens zagadnienia.
Pozdrawiam

Wszystkie wartości mam policzone ze wzorów które mi poprzekształcał wykładowca, kąt teta odczytałem z oscyloskopu.
Po obliczeniach wyszło mi że Energia całkowita (zmierzona woltomierzem)=10,189V
Energia pierwszej harmonicznej wyszła 10.18156V a Energia wyższych harmonicznych tylko=0.00744V. Nie wiem czym spowodowane są takie różnice tzn jakim zjawiskami…
To są przebiegi sygnałów odkształconych okresowych.

Witam.
Pierwsza harmoniczna to tzw.: ‘harmoniczna podstawowa’ czyli sinusoida o f=50Hz. Generalnie jest to przebieg podstawowy napięcia/prądu bez zakłóceń, im wyższy procent harmonicznej podstawowej tym sygnał jest mniej zniekształcony.

Pozdrawiam

Po obliczeniach energia zmierzona woltomierzem. A energia przebiegu podstawowego też mierzona woltomierzem i bez obliczeń? Tekie posty admin powinien wycinać!

10,189V i
10.18156V

Faktycznie jakaś dziwna różnica. To pewno przez te plamy na Słońcu. Albo jakieś promieniowanie z Fukushimy :smiley:

pzdr
-DAREK-

A jakie są błędy pomiaru napięcia, czy to tylko teoretyczne zadanie. Pomiary z dokładnościa poniżej 0,01% chyba coś przedobrzone, technicznie trudne do weryfikacji.

Człowieku, a w gniazdku sieciowym masz większe napięcie od pierwszej, czy od drugiej harmonicznej. A znasz wzór na zerową harmoniczną?

[Czy kolega zna datę poprzedniego postu w tym temacie ?][elpapiotr]