Zarządca budynku jest skazany na wykonywanie pomiarów co 5 lat. !
Bierze hajs a nic nie robi, jak się komuś coś stanie to wtedy wykręcić się że niby kogoś wina.
U mnie było podobnie i okazało się w końcu,że winny był jednak piekarnik
Panowie
Główny temat uciekł i zaczyna się dowolność tematów.
Wracajmy na ziemię.
STANCA/moderator
Witam wszystkich po dłżuższym czasie ![]()
Jestem juz około 2 miesiace po wymianie całej rozdzielni (wszystkie bezpieczniki + różnicówka, wszystko firmy LEGRAND) i muszę z przyjemnością poinformować, że od wymiany ani razu różnicówka nie wyrzuciła
Korzystamy w taki sam sposób z piekarnika jak przed wymianą (może troche bardziej intensywnie) i ani razu piekarnik nie sprawił nam problemu.
Z racji na intensywność dyskusji dodam tylko, że wymianą zajmował się elektryk z urawnieniami, sam niczego nie robiłem ![]()
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.
Za jakis czas ponownie się odezwę aby dać znac jak sytuacja ![]()
Pozdrawiam Panów Elektryków.
A ja bym prosił o zdjęcia rozdzielnicy. Może być z założoną obudową - bo bez niej nie jest bezpiecznie, więc nie ściągaj.
A Wykonawca był uprzejmy wyjaśnić przyczynę usterki?
Bo mam mały głód wiedzy.
Pozdrawiam.
jb
Witam,
załączam zdjęcie nowej rozdzielni.
Elektryk który wymieniał mi rozdzielnie (ten sam ktory wczesniej sprawdzał instalację i wykonywał pomiary) powiedział, że nie daje zadnej gwaracji, że wymiana bezpieczników pomoze, jednak tamte były bardzo stare około 20letnie więc tak czy inaczej trzeba było to wymienić.
Poki co wszystko działa wieć jest ok ![]()
Trzy strony pisania, a nikt nie zapytał . A jak instalacja odbiorcza jest z tej rozdzielnicy zasilana dwuprzewodowa czy trzyprzewodowa.
Nie widzisz RCD? Przecież to elektryk montował. Teoretycznie odpowiedź jest prosta.
Jak by tak zawsze było to by ręce nie bolały od pisania że w starych dwuprzewodowych instalacjach nie stosujemy RCD. Temat niemal dyżurny, więc dopytać nigdy grzech.