PBUE - zeszyt 10 - Dobór przewodów i kabli energetycznych

Witam,

Szukam przepisów PBUE zeszyt 10 dot. obciążalności prądowej dla kabli i przewodów np. YDY YKY 5x10mm2 ułożonych w tynku - czy ktoś może wrzucić zdjęcie lub opisać jak to wyglądało

Rozumiem że piąty przewód jest żyłą ochronną, nieobciążoną. Dla przewodu 4 żyłowego to 62A a 5 żyłowego - 55 A (Tablica 5)
Nie umiem w Anroidzie skopresować zdjęcia strony do 3 MB. Jeśli chce Pan zdjęcie, proszę podać e mail.
Pozdrawiam.

Bardzo proszę :smiley:

dziękuje

w stosunku do obecnie obowiązującej normy 60364 różnica naprawdę duża

To zależy co porównujemy. Niestety nie wiem co autor PBUE miał na myśli pisząc o przewodach 5 żyłowych, pięć żył obciążonych czy 5 żył w przewodzie. Dla ułożenia bezpośrednio w tynku przewody PCV, miedź, sposób ułożenia C z normy nie różni się tak bardzo od przewodów 5 żyłowych z PBUE

ja raczej dla układania w tynku przyjmuję sposób A

[quote=“hary125, post:4, topic:15107, full:true, full:true”]
w stosunku do obecnie obowiązującej normy 60364 różnica naprawdę duża
[/quote]
Nie do końca. Jeżeli dobrze pamiętam, w PBUE to była jedyna tabelka której się używało, a poboczne tablice niczego mocniej nie zmieniały. Natomiast w 60364 masz znaną tabelkę z wartościami “podstawowymi”, które korygujesz na podstawie wielu pobocznych tabeli, współczynników temperaturowych, przewodności temperaturowej gruntu itp. Ułożysz kable w arocie obsypanym żwirem i już wartości x0,85.
[quote=“hary125, post:4, topic:15107, full:true, full:true”]
ja raczej dla układania w tynku przyjmuję sposób A
[/quote]
A1 czy A2?

A2