witam panów
mieszkam w domu jednorodzinnym, padły mi korki, próbowałam wszytkich p o kolei i nie wiem jaka jest przyczyna, nic nie wywaliło tylko głóny korek nie chce sie załączyć (to taka wajha) i odbija.
pomocy
prosze o jakąs rade
szybko bo mi bateria siadai jestem sama
Radzę zadzwinić po elektryka lub do energetyki po pogotowie.
Zacząć od wyjęcia wszystkich wtyczek z gniazd i wyłączenia wszystkich świateł. To powinno pozwolić ustalić gdzie jest awaria. Do rana daleko, o tej porze może być trudno o elektryka.
Zasada jest jedna wyłączyć wszystko (wszystkie bezpieczniki) i potem kolejno załączyć:
- zasilanie główne - jak nic nie padło
- oświetlenie (po jednym bezpieczniku)- jak działa załączyć kolejno następne obwody)
Jak nie da sie załączyć “bezpiecznik” lub wyłączy zabezpieczenie główne z momencie załączenia, to tego bezpiecznika nie dotykać musi być wyłączony - w tym obwodzie jest usterka, prawdopodobnie reszta obwodów jest sprawna.
Jeśli po dokonaniu wszystkich wyłączeń (bezpieczniki , wtyczki, oświetlenie) nie można załączyć zabezpieczenia głównego sprawa bez fachowca będzie trudna do rozwiązania.
Dzieki, zaraz mi laptop padnie, będę próbowała, wyłączyłam już wszystkie odbiorniki, a tak w ogóle to od 3 dni mi tak wieczorami i w nocy korki (tzn ten główny) wyskakiwał. Do twj pory wystarczło go włączyć, teraz już nie chce, ciekawe co moze być przyczyną.
aha, może to pomoże w diagnodzie, jak próbuję główny włączyć to na sekundę łapie prąd tzn zapalają się żarówki itp.
Jeśli wyłącznik główny to RCD i jest licznik dwutaryfowy wskazuje to na np bojler lub ogrzewanie elektryczne (urządzenia załączone w nocnej taryfie).
Wyłącznik, który wyłączył (wajha spadła) po wyłączeniu czasami musi ostygnąć, aby go ponownie załączyć- wskazuje na przeciążenia lub kiepski styk (może trochę śmierdzieć - nie wsadzać nosa do rozdzielni, z daleka ok 0,5m już czuć charakterystyczny zapach).
Jeżeli są włączone odbiorniki mocy (piecyki lub coś podobnego np pralka) i zabezpieczenie wywala po jakimś czasie prawdopodobnie kiepski styk grzeje się - koniecznie wezwać elektryka.
Jeśli na jednym obwodzie (“bezpieczniku”) jest np pralka i mikrofala (lub włączone żelazko, czajnik elektryczny a nawet lodówka) - dowolne dwa z wymienionych urządzeń - to może prawidłowo zadziałać “bezpiecznik”; należy przestawić urządzenia (obwody) lub pilnować aby jednocześnie nie były włączone.