Czy gniazda 1f w szkołach należy oznaczać “230V” ? Jakie przepis mówi/mówił o tym ?
Kolego Krzysztofie D !!! Nie podejmuję sie udzielac Tobie “dobrych” rad w opisanym problemie. Niemniej wydaje mi się, że w tej szkole wykonano " kawałek" instalacji głośnikowej i użyto do tego celu gniazd w obudowach 220 V AC. Może też być instalacja 24 V i gniazda są w takich samych obudowach.
Być może ktoś już pomylił się i wydano polecenie, aby opisać gniazda 220V. Nie jest to zgodne z przepisami. Gniazda i wtyczki na różne napięcia muszę się rożnić zgodnie z normą
PN IEC 60364. Znasz ten zapis w normie ?
Witam Kolegę Krzysztofa i wszystkich Kolegów na FORUM.
Kolega Megabajt wyjaśnił to bardzo precyzyjnie.
Ze swojej strony dodam:
- Oznaczanie gniazd 220V jest WYMAGANE w przypadkach, gdzie obok nich znajdują się gniazda o innym napięciu (110V, 24V). Dotyczy to przeważnie laboratoriów, pracowni elektrycznych itp.
- ZALECANE jest oznaczanie gniazd 220V w pomieszczeniach warsztatowych itp. gdzie są podobne gniazda na 24V.
Ale w każdym przypadku (jak Kolega Megabajt) stwierdził konstrukcja gniazda nie powinna umożliwić włączania innej wtyczki dla innego napięcia.
Kolego Krzysztofie proszę sprecyzować jaką funkcję Kolega w tej szkole wykonuje:
- Wykonawca robót?
- Podwykonawca?
- Pomiarowiec?
Ad.1. Tego nie muszę komentować.
Ad.2. Zleceniodawca powinien poczytać przepisy.
Ad.3. Tu jest temat do szerokiej dyskusji jak ten protokół napisać!!!
Pozdrawiam Krystyn
Witam
Nie wiem czy koledzy mają tak do końca rację, gdyż przepisy okreslają jak powinno wyglądac gniazdo np. na 24V i takie gniazda sa w handlu dostępne, produkowane przez POLAM Nakło. Pisałem o tym juz w jakimś z wątków. Być może jest tak jak pisze Megabajt, chociaż nie jestem przekonany. Pewnie po prostu ktoś chce mieć pooznaczane gniazda i już. Spotkałem się z tym wielokrotnie podczas kontroli panów z PIP. Z gniazdami głośnikowymi jest gorzej bo standardów jest wiele.
Nie wiem jakie znaczenie dla dyskutantów ma fakt kim jest Krzysztof D. i jaki ma to wpływ na odpowiedź w temacie przez niego podanym? Czy odpowiedzi będą trzy w zależności odf tego czy jest on wykonawcą, podwykonawcą czy pomiarowcem?
Czy jeśli Krzysztof jest woźnym to odpowiedź będzie zupełnie inna?
Nie wiem czy czasami sami sobie nie utrudniamy życia wzajemnie…
Pozdrawiam
Adam
Witam Kolegę Adama i wszystkich Kolegów na FORUM.
Z całym szacunkiem dla Kolegi Adama uważam iż wypowiedź Kolegi jest bezpodstawna.
=== dlaczego? ===
Cytaty Kolegi:
- “Nie wiem czy czasami sami sobie nie utrudniamy życia wzajemnie”
- “Czy jeśli Krzysztof jest woźnym to odpowiedź będzie zupełnie inna?”
Odpowiem:
Ad.1. Jak można podać konkretną odpowiedź na tak krótkie pytanie autora.
Ad.2. Jeżeli dyr. szkoły zlecił to woźnemu to ten dyr. powinien się podać do dymisji.
=== ??? ===
Kolega podaje producentów gniazd 24V, ale jeżeli to jest szkoła, która nie ma kasy na opłacenie mediów itp., to każemy wymieniać gniazda?
=== przykład ==
W jednej dużej uczelni (i innych) w Krakowie na salach wykładowych, jako gniazda głośnikowe są zastosowane zwykłe gniazdka pt. 10A.(produkcja 1980 lat wstecz). Takich przykładów pewnie są setki.
=== end ===
Starajmy się pomagać i odpowiadać na konkretne pytania.
Gdy Kolega Krzysztof poda swoje podejście do wykonania
ww. czynności, to wówczas możemy napisać więcej szczegółów.
Pozdrawiam Krystyn
Kolego Adamie !!! Widzę, że gniazda 24 V są produkowane
jak wynika z ich strony www, ale nie ma ich w hurtowniach wcale
Gdy ja pytam o gniazda 24 V, to jestem podobno jedyny w 250 tysięcznym mieście, który ma takowy problem.
W wykazie…wielkiej hurtowni ..chodzi o gniazda wszystkie jakie mają na składzie 3 strony A4 z cenami, nie bylo gniazd 24 V
Tu muszą iść zmasowane działania…producent-PIP-świadomość techniczna użytkownika urządzeń elektrycznych.
Wielu elektryków też mówi użytkownikowi, że napisze na gnieździe 220V slowo: 24 V, wyrwie styk ochronny i będzie miał gniazdo 24 V. Jeśli ten mechanizm dzialał 30 lat…to nie proste coś zmienić.
Poza tym jak pomiary robi się a nie badania…podpis pomiarowiec plus osobnik z grupą D, to rodzaj gniazd dawno nam umknał spod kontroli…Stwierdzam z doświadczenia.., że
na terenie województwa mazowieckiego są stosowane gniazda 24 V w obudowach 220V i jest to sprawa nagminna, działania w warunkach recydywy
ja mialem drobne zlecenie na badanie węzła cieplnego..telefonicznie zaleciłem wymianę gniazda 24V w obudowie 220V na gniazdo, przynajmniej puszka…i 24 V, jakie było dostępne…to już tam nie robię..inni zrobili pomiary i im spełnia…warunki ochrony, mimo, że gniazdo 24V jest w obudowie 220V
jeszcze jedno to nie byl stary węzeł…ale nowiutki, pompy Grundfos z przetwornicą częstotlowości…
ja nie czepiam się z pozycji radykalnych starych instalacji choć stopniowo powinniśmy dążyć ku lepszemu…ale to są nowe…i tu powinny działać nowe mechanizmy…
Witam
Jeśli chodzi o gniazda na 24V, to w moim regionie nikt nie odbiera gniazd z wyrwanym bolcem. Gniazda na 24V można kupić w każdej hurtowni. Osobiście od kilku lat nie zdażyło mi się zamontować innego niż typowe takie gniazdo. Na ten przykład KPEC nie przejmie żadnego węzła CO bez gniazda na 24V zgodnego z normą i uważam że mają rację.
Jeśli chodzi o szkołę, to uważam że i tak Krzysztof nie uzyskał od Pana Panie Krystyn odpowiedzi. Zadał pytanie czy gniazda mają być oznakowane czy nie i nie udzielił mu Pan odpowiedzi. Obojętnie kim Krzysztof w tej szkole jest to chyba wpływu na odpowiedź nie ma i nie powinno mieć. Tylko o to mi chodzi z nadmiernym utrudnianiem sobie życia. Przecież wystarczyłoby napisać tak muszą być oznakowane lub nie nie muszą być, bo…
Jakie ma znaczenie to jaka funkcję pełni w szkole Krzysztof? Czy szkoły obowiązuja inne normy jeśli chodzi o osprzęt instalacyjny niz inne obiekty żeby można było dopuszczać do stosowania inne gniazda? Pieniądze to temat wtórny. Krzysztof nie wspomniał o pieniądzach tylko zadał konkretne pytanie.
“Starajmy się pomagać i odpowiadać na konkretne pytania.
Gdy Kolega Krzysztof poda swoje podejście do wykonania
ww. czynności, to wówczas możemy napisać więcej szczegółów.”
Zapytam może w takim razie pytanie zamiast Krzysztofa jaka będzie Pańska odpowiedź dla poszczególnych wariantów
A-Krzysztof jest Wykonawcą
B-Krzysztof jest podwykonawcą
C-Krzysztof jest pomiarowcem
Oczekiwałbym trzech odpowiedzi zgodnie z Pańską logiką stawiania sprawy.
Pozdrawiam
Witam raz jeszcze
Podaję nuemry katalogowe gniazd wtykowych na 24V
w/g POLAM Nakło
nr kat. 2322126
w/g PCE
2-stykowe nr kat. 162
3-stykowe nr kat. 163
Podaję link na tronę POLAM Nakło gdzie można sobie te gniazda zobaczyć:
http://www.polam.naklo.pl/p_wyroby.html
Pozdrawiam
Kolego Krzysztofie !!! Oznakowanie gniazd 220 V jako 220V
nie jest zabronione a co nie jest zabronione jest dozwolone.
Jak ktoś ma kaprys może zamówić nalepki samoprzylepne lub
fotoluminescencyjne i je oznakować w taki sposób w tym także zrobić nalepki znacznie większe od samych gniazd…hihihi
Problem był jednak szaerszy i jest szerszy, aby nie bylo tak,
ze są to gniazda…220V a są wykorzystywane jako gniazda do różnych napięć, co niestety w wielu obiektach budowlanych jest regułą…i PIP nie zwraca na ten fakt uwagi !!!
W tym sensie kolega Krystyn pozwolił sobie na głębszy wywód a nie odpowiedź typu true or false !!!
dzięki za namiary, PCE, ale www mają w trakcie tworzenia…
niemniej mają adres e-mail…
Niezależnie od wszystkiego, elektryk wychowany w kapitaliźmie musi mieć nawyki prawidłowe i instalować i domagać sie gniazd 24 V zgodnych z PN IEC 60364.
Witam Kolegę Adama i wszystkich Kolegów na FORUM.
Na cytata Kolegi “..to uważam że i tak Krzysztof nie uzyskał
od Pana Panie Krystyn odpowiedzi.”,
odpowiem że wydaje mi się że napisałem to bardzo jasno.
=== Ponownie przytoczę ===
- Oznaczanie gniazd 220V jest WYMAGANE w przypadkach, gdzie obok nich znajdują się gniazda o innym napięciu (110V, 24V). Dotyczy to przeważnie laboratoriów, pracowni elektrycznych itp.
- ZALECANE jest oznaczanie gniazd 220V w pomieszczeniach warsztatowych itp. gdzie są podobne gniazda na 24V.
=== jak ktoś nie zrozumiał ===
Jasno z tego wynika że oznaczanie gniazd 220V jest WYMAGANE w laboratoriów, pracowni elektrycznych itp.
oraz ZALECANE jest w pomieszczeniach warsztatowych jw.
Z tego wynika że w pozostałych pomieszczeniach (klasach, korytarzach) nie jest wymagane.
=== ale zawsze można ===
Jak Kolega Megabajt powyżej napisał. Dodam również że jeżeli inspektor mi zleci i zapłaci za roboty dodatkowe to mu poprzyklejam naklejki na lampach, odkurzaczach itp.
Klient jak płaci to robimy jeżeli jest to zgodne z prawem.
A prawo nam nie zabrania tego.
Na pytanie Kolegi Adama:
A-Krzysztof jest Wykonawcą
B-Krzysztof jest podwykonawcą
C-Krzysztof jest pomiarowcem
odpowiem:
Ad.A. Wykonawca postępuje wg projektu w którym wiadomo
że gniazda należy stosować takiego rodzaju jakie jest napięcie. Jeżeli inwestor zażąda takich opisów to myślę iż Wykonawca zrobi to gratis. Jakie to koszty w stosunku do inwestycji.
Ad.B. Jeżeli Wykonawca generalny każe Podwykonawcy kleić takie opisy na wszystkich gniazdkach to możemy mu powiedzieć że nie ma racji. I albo doliczyć te naklejki do kosztorysu albo powiedzieć że robimy to w prezencjie.
Ad.C. Jeżeli pomiarowiec stwierdzi brak opisów tam gdzie są wymagane (jak powyżej) to powinien to wpisać jako usterki lub wykonać takie naklejki za dodatkową kasę lub gratis. Wówczas nie ma tematu do wpisu jak usterki.
Pozdrawiam Krystyn
Witam wszystkich
Myslę, że wie Pan Panie Krystyn, że nie chodzi mi w rzeczywistości o te gniazda. Jaka bowiem jest różnica, czy generał poleci mi zrobić te opisy czy inwestor?
Jeżeli inwestor i generał płaci to mogę mu wymalować opisy wielkości samochodu Star. Nie jest więc istotą kto komu i gdzie każe czy wymaga, tylko to, że jeśli są takie same gniazda dla różnych napięć to powinny być oznaczone (a nie powinno ich być w zasadzie). Według nowych przepisów zaś, po to są zróżnicowane obudowy kolorystycznie żeby można było w każdej chwili takie gniazda utożsamić z napięciem dla którego zostały zamontowane.
Niestety w myśl obowiązujących przepisów do takiej sytuacji nie powinno dojść gdyż normy nie przewidują wyrywania bolców do zastosowań na napięcie 24V oraz stosowania gniazd 220V jako głośnikowe. Oczywiście wiele obiektów jeszcze z takim osprzętem funkcjonuje bo są to obiekty istniejące i należy je rozpatrywać w innej kategorii. Nie mniej wpis o konieczności wymiany powinien się znależć. Osobiście stosuję naklejki z napięciem oraz numerem obwodu i rozdzielnicy. Koszt znikomy a ułatwienie duże.
Pozdrawiam
Adam
A jakie gniazdo zabudować dla instalacji radiofonicznej w której wyjście ze wzmacniacza jest napięciowym 120V?
A jakie gdy wyjście jest mocowe?
Witam
Sprawdź w katalogu np POLO lub GIRA. Jest sporo producentów różnego rodzaju gniazd. Niektórzy producenci robia gniazda na indywidualne zamówienie (POLO).
Adam
Dziękuję wszystkim za zamieszczone wyczerpujące odpowiedzi. Odpowiadając na pytania, w przedmiotowej szkole wykonano remont instalacji elektrycznej a problem powstał przy odbiorze instalacji ze strony dyrektora szkoły który chciał mieć pooznaczane gniazda 1f 230V (w obiekcie brak instalacji rozgłaszania przewodowego i 24V).
W tejże szkole nie pełnię żadnej funkcji, wykonawca zwrócił się do mnie (jako przyjaciela projektanta) z prośbą o wyjaśnienie, czy przepisy mówią coś na ten temat.
Pozdrawiam,
Krzysztof