Witam wszystkich,
I przechodzę do rzeczy:
Moje pytania dotyczą wieżowca (kilkanaście kondygnacji:
Czy w korytarzu przed windą jest konieczne zastosowanie oświetlenia nocnego stałopalnego czy wystarczy oświetlenie na czujnik ruchu?
Czy w korytarzu klatki schodowej bez okna powinno funkcjonować całodobowo oświetlenie stałopalne, czy też wystarczy oprawa z czujnikiem ruchu?
Na klatkach nie ma oświetlenia ewakuacyjnego i awaryjnego. Czy w obu w/w przypadkach jest ono wymagane, a jeżeli tak to czy powinno to być oświetlenie jedno czy dwu zadaniowe?
Czy istniejące przepisy odnoszą się wprost konkretnie do w/w sytuacji, czy są one tylko ogólne?
Intrygujący temat, a pytasz jako projektant, wykonawca, dozorca czy zarządca nieruchomości. Ja bym wpierw odwiedził nowo wybudowany taki wieżowiec i sprawdził jak tam jest to rozwiązane.
Jeżeli można to podepnę się pod temat z pytaniem - czy istnieją normy lub inne wytyczne, które określają w jaki sposób powinny być wyregulowane czujniki ruchu w oprawach projektowanych na klatkach schodowych w budynkach wielorodzinnych?
Norma dotyczy natężenia i równomierności, a nie ustawienia czujnika ruchu. Inaczej mówiąc jeżeli średnie natężenie jest niższe od wymaganego normą PN-EN 12464-1:2012 to oświetlenie elektryczne powinno się włączyć.
Trochę nie tak Kolego … natężenie oświetlenia (jak inne jego parametry) ma spełniać wymagania w/w normy jako całkowicie sztuczne oświetlenie (bez udziału światła słonecznego) , dlatego takie pomiary wykonuje się nocą. W tej normie nie jest zawarty próg załączania oświetlenia. Aczkolwiek, to co napisałeś to całkiem sensowne rozwiązanie - tyle, że kto z luksomierzem będzie regulował próg zadzialania członu zmierzchowego
Regulacja automatycznego czasu świecenia nie jest normowana , ale to raczej sprawa zdrowego rozsądku, no i komfortu.
_Witam wszystkich,
I przechodzę do rzeczy:
Moje pytania dotyczą wieżowca (kilkanaście kondygnacji:
Czy w korytarzu przed windą jest konieczne zastosowanie oświetlenia nocnego stałopalnego czy wystarczy oświetlenie na czujnik ruchu?
Czy w korytarzu klatki schodowej bez okna powinno funkcjonować całodobowo oświetlenie stałopalne, czy też wystarczy oprawa z czujnikiem ruchu?
Na klatkach nie ma oświetlenia ewakuacyjnego i awaryjnego. Czy w obu w/w przypadkach jest ono wymagane, a jeżeli tak to czy powinno to być oświetlenie jedno czy dwu zadaniowe?
Czy istniejące przepisy odnoszą się wprost konkretnie do w/w sytuacji, czy są one tylko ogólne?_[*][/i]ne?[/i]
Ad. 1 Nie ma wymogów stosowani oświetlenia dyżurnego (on - 24h) czujka ruchu wyłapie już otwierające się drzwi.
Ad. 2 Wystarczy oprawa z czujnikiem lub łączniki lokalne.
Ad. 3 Zgodnie z RMI - warunki techniczne - na drogach ewakuacyjnych oświetlanych wyłącznie światłem sztucznym musi być oświetlenie ewakuacyjne.
Ad. 4 RMI - warunki techniczne, ośw. awaryjne PN EN 1838 i ośw podstawowo PN EN 12464-1.