Witam ponownie wszystkich Panów na forum, mam nadzieję, że mi pomożecie.
Mam problem z podłączeniem opraw awaryjnych. W obiekcie są linie świetlne, w których co trzecia oprawa ma być oprawą z modułem awaryjnym. Załączam schemat (rys.1 - tak jest teraz, bez modułów awaryjnych).
Czy ja zrobię tak jak na rys.2, to ma to szanse zadziałać?
Będzie działać. Czy jednak zawsze?
Zadziałanie RCD, czy brak zasilania na pewno spowoduje uruchomienie opraw z modułem awaryjnym. Jednak już wyłączenie zabezpieczeń F9 i F10 pozostanie niezauważone.
I moim zdaniem jeśli są to oprawy oswietlenia podstawowego które mają wbudowany moduł awaryjny to błędem jest doprowadzanie do nich dwóch napięć (obwodów). By tego uniknąć proponuję rozwiązać to w sposób następujący:
Wyłączniki F9 i F10 wpiąć bezpośrednio za RCD i dopiero za nimi stycznik K1, który pełni przecież rolę wyłącznika oświetlenia. Natomiast moduły awaryjne zasilić zza zabezpieczeń (F9, F10), ale z przed stycznika (K1). Wtedy wyłączenie lub zadziałanie F9 lub F10 spowoduje zanik napięcia na zaciskach oprawy (min. bezpieczeństwo), ale również spowoduje, “odpalenie” części awaryjnej. Będzie i bezpiecznie i funkcjonalnie.
A przecież o to w tym wszystkim chodzi.
Dziękuję za podpowiedź. Chyba to faktycznie jedynie słuszne rozwiązanie. Nie chciałam za bardzo mieszać w rozdzielnicy, ale chyba bez tego się nie obędzie. Przecież chodzi w końcu o to, żeby było bezpiecznie i faktycznie spełniało swoją rolę.
Możesz wyjawić “zawartośc” owego spostrzeżenia?
Chociaż mogę się domyślać, iż problemem pewnie jest podział na dwa obwody. Wtedy rzeczywiście równoległe wstawienie drugiego stycznika pozwoli zachować dotychczasowe wartości zabezpieczeń.
Jaknajbardziej słusznie domyślasz się “wartości” mojego spostrzeżenia.
Wspomniałam wcześniej, że nie chciałabym robić zbyt dużych zmian w rozdzielnicy. Po pierwsze ze względu na brak czasu (powinna wyjechać już na obiekt), a po drugie takie zmiany w gotowej już szafie nie są niczym przyjemnym dla wykonawcy (pod warunkiem zachowania logiki w rozmieszczeniu zabezpieczeń).