Witam kolegów. Czy ktoś obsługuje może obiekt gdzie jest prowadzony dziennik zdarzeń oświetlenia aw+ew ? Poszukuję wzoru takiego dziennika i nigdzie nie mogę znaleźć. Może jakis dobry człowiek by wspomógł
?
nie ma takiego gotowca, ale ja klientom zalecam prostą tabelę stworzoną nawet w zeszycie, ważne żeby zawierała datę , rodzaj testu (codzienny, comiesięczny, coroczny) , miejsce na uwagi i opisanie prac konserwacyjnych no i oczywiście nazwisko z podpisem osoby przeprowadzającej test, czy inne czynności.
Ja do tego używałem zwykłego Excel’a …
Obecnie mam tabelkę wydrukowaną i w każdym pomieszczeniu technicznym wisi kopia.
Jak panowie z obsługi mają chęć i coś widzą, to wpisują pracę OA i OP.
Oczywiście staram się montować oprawy lub moduły z AT który problemy sygnalizuje zapaleniem np. czerwonej diody lub miganiem zielonej.
Protokoły i zestawienia robię w Fotonie … ale do tego nawet zwykła tabelka wystarcza.
PS. Mam sporą ilość opraw. Dlatego już wprowadzam skaner mobilny + aplikacja. Ma to jednak służyć chłopakowi który kontroluje obiekt, by bez szukania od razu miał dostęp do informacji kiedy i co było naprawiane/wymieniane itd.
Niestety mając kilka tysięcy opraw do przeglądu trzeba ułatwić sobie pracę, a co dopiero gdy dochodzi dodatkowe zadanie jak raportowanie pracy do zewnętrznej firmy.
Witam!
Ja na obiektach gdzie mam zainstalowane centralki monitoringu awaryjnego oświetlenia ewakuacyjnego robię wydruki stanu. Wydruki wpinane są do segregatora + protokól pomiarów z graficznym przedstawieniem sytuacji (stan aku, stan oprawy, itp) oraz rozmieszczeniem opraw i mamy już dziennik. Zaś gdy wykonujemy jakieś naprawy dopinany zestawienie tego co i gdzie zostało wymienione + protokół pousterkowy.
Gdy w obiekcie nie ma centrali wtedy pozostaje np: excel + protokól pomiarów z graficznym przedstawieniem sytuacji (stan aku, stan oprawy,itp) oraz rozmieszczeniem opraw i to w sumie też już dziennik