Osprzet instalacyjny ktory lepszy.

Witam szanownych kolegów. Chciał bym poznać wasze opinie na temat osprzętu instalacyjnego, od włączników jednobiegunowych przez schodowe po esy roznicówki i fr’y. Co i jakiej firmy uważacie za dobre a co za lepsze. Chodzi mi o wasze opinie na temat jakości do ceny.

Z tego mi w tej chwili przychodzi do głowy.
Modułówka :

1. Legrand - ok- ale nowe FR-y do kitu (przekręcają się czasem śruby - wymiana na AEG pomogła)
  2. ETI - słabe opinie, ale na inwestycje jest ok, bo : ma dobrą cenę i jako jedyny ma 3-letnią gwarancję.
  3. Moeller - ok, ale pozostaje bariera przyzwyczajenia do nazewnictwa Fael-owskiego, niemniej jednak kilka bardzo interesujących rozwiązań jak rozłącznik Z-SH. Jakość ok.
  4. Innych nie znam dobrze, bo stosujemy sporadycznie.

pozdrawiam

Witam Kolegę.
Jeżeli chodzi o osprzet to polecam legrand np. linia SUNO jest stosunkowo tani, dobrze się go instaluje i fajnie wygladają rozwiązania w ramkach.
Może być też ELDA Szczecinek jest trochę gorsza jakościowo od LEGRANDA (no i nie ma tylu kolorów - wiem że są problemy przy zamawianiu wybranych kolorów) ale ELDA jako jedyna stosuje gniazda podwójne do ramek.
Ostatnio montowałem też osprzet firmy BEKER (chyba Polskie) i wydawał mi się dość porządny.
Ale prywatnie brałbym Legranda linię SUNO.

Odnośnie modułówki to stosuję tylka LEGRAND.
Pozdrawiam.

Witam.
Myli sie kolega WojciechP

ale ELDA jako jedyna stosuje gniazda podwójne do ramek.

Takie rozwiązanie ma KONTAKT Simon. Stosuje osprzęt tej firmy w różnych wersjach od dawna i jestem zadowolony.
Jeśli chodzi o wyposażenie rozdzielni to Moeller i Legrand i sporo ciekawych rozwiazań ma F&F oraz Zamel. Jeszcze dość ciekawą firmą jest hager, choć trudno osiągalne są jej produkty tu.

Ja również polecam osprzęt do rozdzielni Hagera i Moellera, a gniazdka, łączniki to Polo.

Ciekawą ale drogą. I dlatego trudno dostępną, bo sklepy nie trzymają drogiego sprzętu na półkach. Zamówisz to dostarczą.

Sam, w 3 swoich domach stosowałem Hagera. W innych też, choć inwestorzy nosem kręcili. Założyłem i zapomniałem. Ci, co kupowali po 6zł gniazda, kupują dalej. Oczywiście za 6 zł.

Legrand w zeszłym roku wprowadził jeszcze tańszą linię - zdaje się że nazywa się Cariva. Jak porównywałem ją w zeszłym roku z inną polską linią osprzętu, to wychodziła podobnie - była baaaardzo tania, a Legrand to Legrand - mam próbnik w biurze i jest o.k.

Witam

Witam szanownych kolegów. Chciał bym poznać wasze opinie na temat osprzętu instalacyjnego, od włączników jednobiegunowych przez schodowe po esy roznicówki i fr’y. Co i jakiej firmy uważacie za dobre a co za lepsze

Zależy, czy dla inwestora, czy dla instalatora. Dla inwestora im tańsze tym lepsze, a dla instalatora czym mniej zawodne tym lepsze.

A czy ktoś z kolegów zna modułówki firmy GE ?