Witam
Po targach w Bielsku skontaktował się ze mną przedstawiciel od którego dostałem katalog nowoczesnych opraw oświetleniowych. Zadałem pytania o badanie harmonicznych, jak też o deklarację zgodności CE. Tu wiedza się skończyła, ale obiecano odpowiedzieć mailem. Na stronie dystrybutora o deklaracji CE nic nie było, razem szukaliśmy.
Odpowiedź;
Natomiast w kwestii pomiarów harmonicznych otrzymałem tylko taką odpowiedź z naszego laboratorium:
Tak robimy badania m.in. harmonicznych prądu.
Wyników z badań nie upubliczniamy, jedyne co klient może otrzymać to deklarację zgodności na której potwierdzamy spełnienie dyrektyw i norm obowiązujących dla danego produktu, Takie są wymagania prawne.
Zgoda.
Zapytałem powtórnie po otrzymaniu kilku przykładowych deklaracji zgodności CE;
Witam
Dziękuję za przesłany materiał. Przeanalizuję to w wolnej chwili. Szkoda, że firma zapomniała o tym drobiazgu, który winien być bez pytania dostępny. Na stronie firmy szukałem bez skutku deklaracji.
Co do tajnych wyników, to jak firma nie ma nic do ukrycia i ma czym się pochwalić to chętnie pokazuje parametry, pomimo braku obowiązku.
Moje pytanie było:
czy robiono badania harmonicznych analizatorem parametrów sieci np w hali gdzie zainstalowanych zostało kilkadziesiąt, kilkaset opraw ze źródłem LED zasilanych z wewnętrznych zasilaczy i jakie są wnioski?
O tym rozmawialiśmy.
Witam,
Niestety takich badań nasza firma nie robiła.
Pozdrawiam
Tu też się zgadzam, nie musieli, ale…?
Po tej dyskusji zapraszam kolegów, którzy posiadają analizatory parametrów do zbadania harmonicznych w sieci obciążonej wieloma oprawami ze źródłami światła LED.
Wnioski mogą być bardzo ciekawe. Miałem już sygnały o sporych harmonicznych. O ile poszczególny moduł mieści się nawet parametrami w granicach normy, to jak zachowuje się kilkaset razem?
STANCA