Oprawa sodowa po nowemu ;)

Pomysłowy elektryk zamienił HPS na LED :smiley:
Teraz nie straszne będą lampie deszcz i śnieżyca.

W sumie się nie dziwię, a nawet poniekąd popieram. Zbyt wiele miałem do czynienia z sytuacjami gdzie ktoś (spółdzielnia, zarządca parku) zainwestował w oprawy LED które były reklamowane jako zewnętrzne, uliczne, ale że porządne oprawy tego typu kosztują wiele tysięcy za sztukę, to kupił takie za tysiąc, a potem musiał je zmieniać co rok bo siadały. I tu nawet nie chodzi o sam koszt nowych lamp, a o czas, pieniądze i zamieszanie związane z samymi pracami.
Tymczasem te naświetlacze które widać na zdjęciu są wykonane często w IP67 a nawet IP68, są najtańszym gównem jakie można kupić w sklepie, a jednocześnie jak kupisz od sprawdzonego producenta to potrafią bezawaryjnie świecić przez kilkanaście lat. Sam je bardzo często montuję, mam ich u siebie zamontowanych kilka sztuk.
Także wydać kilka tysięcy złotych na wielce profesjonalną lampę uliczną, albo 3 dychy na coś jak wyżej. Dla mnie sprawa jest prosta :slight_smile:
No i w sumie nie trzeba ich montować pod żadnymi osłonami albo zadaszeniami, są wodoszczelne, niemal głębinowe. Aluminiowa odlewana obudowa zamknięta szkłem wklejanym na dużą ilość silikonu.