Kolega zadal mi pytanko. czy glosniki dzwiekowego systemu ostrzegawczego zasilane ze wzmacniaczy 110V nalezy zasilic kablem 3 zylowym czy tez wystarcza 2 zyly. Dla utrudnienia dodam ze obudowa glosnika jest metalowa (wytrzymalosc ogniowa)
pozdr.
ELPROMO
Wykonuję nagłośnienia oparte o sprzęt firmy RDUCH i w nowych instalacjach zawsze stosujemy przewody trójżyłowe, typu OMY 3x1 lub 3x1,5.
System pracy linii głośnikowej jest przeważnie napięciowy (100V).
Do trzeciej żyły podłączamy obudowę kolumn głośnikowych (metalowe - profil aluminiowy) - przewód podłączony do obudowy jest wyprowadzony z kolumny.
Inna sprawa, że często gęsto nie ma gdzie tego trzeciego przewodu podłączyć (robimy w kościołach, gdzie często instalacje elektryczne są w stanie opłakanym - gniazda 1f bez styku ochronnego).
Nie wiem czy (i co) o okablowaniu mówią normy.
Oczywiście dla pracy linii głośnikowej nie ma różnicy: czy przewody dwu- czy trójżyłowe.
Jak do tej pory, wszystkie projekty jakie spotkalem to instalacja 2 zylowa kablem niepalnym na specjalnych uchwytach, jednak niepokoj budzi zacisk ochronny na obudowie i stad to pytanie.
Witam.
Aktualnie robię (jestem pracownikiem czyli projekt w łapę i do roboty) DSO (też 100V) osprzętem firmy BOSCH.
Instalacja 2-przewodowa,głośniki w obudowie metalowej.Obudowy głośników podłączone do zacisku oznaczonego symbolem uziemienia ( do podłączenia przewodu "zasilającego"służy trzytorowa kostka oznaczona
- , 0 , symbol uziemienia ).Zacisk ( PE?) zostawiamy wolny.
Również budzi to mój niepokój. Nie można mówić o separacji bo na każdym obwodzie (linji) jest ok.60 głośników (linije długie).
Może rzecz w tym że nie mamy doczynienia z prądem przemiennym a raczej zmiennym. Normy mówiąc o napięciach bezpiecznych rozróżniają tylko napięcie przemienne i stałe więc jeśli zaliczyć je do stałych to <Ub i wszystko jest OK ?.
pozdr.Sylwek
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Moim zdanie odpowiedź jest prosta i jednoznaczna.
Po co jest zacisk ochronny na obudowie kolumny głośnikowe?
Można to analogicznie porównać z odbiornikami elektrycznymi I i II klasy ochronności. Jeżeli mamy urządzenie II kl. to mamy dwa zaciski i podłączmy 2 przewody, natomiast w przypadku I kl. mamy trzy zaciski i dobrze wiemy że należy podłączyć przewód PE lub PEN.
Producent kolumny głośnikowej, który zainstalował zacisk ochronny (uziemienia) wyraźnie stwierdza, że kolumna ta nie spełnia wymogów bezpieczeństwa porażeniowego dla urządzeń II kl. i pod ten zacisk należy podłączyć przewód ochronny.
Wyjątkiem mogły by być wzmacniacze na których pisałoby, że wyjścia na kolumny są odseparowane od sieci ale chyba takowych nie ma.
Jeśli chodzi o moje zdanie, to w takich przypadkach zawsze stosowałbym przewody 3-żyłowe.
Witam ![]()
Wzmacniacze radiowęzłowe, czy to lampowe, czy to tranzystorowe posiadają separowane wyjścia na głośniki. Nawet jest to podwójnie wykonane, pierwsza separacja trafokiem zasilającym wzmacniacz, druga trafokiem wyjściowym. A nawet powiem, że jest trzecia separacja już na samym głośniku, za pomocą …też trafoka. Co nie zmienia faktu, że jak jest zacisk PE to należy z niego skorzystać. Napewno wzmacniacz jest w I klasie.
Witam Kolegę “gruhaa” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Jestem trochę w temacie wzmacniaczy zacofany (bawiłam się tym ok. 30 lat temu) ale wydaje mi się, że żadne trafo w wzmacniaczu nie odpowiada normą trafa separacyjnego pod względem ochrony p.porażeniowej.
Musiałoby to wyraźnie być napisane w DTR wzmacniacza.
…jestem po krotkim urlopie.
Nie pamietam jeszcze czy w instalacjach Boscha na wzmacniaczu jest specjalny zacisk PE do podlaczania przewodow z lini glosnikowych, jesli nie a w glosnikach jest to widze pewna niekonsekwencje, a dodam tylko ze caly system naglosnienia posiada certyfikat CNBOPu (chyba sa tam jacys elektrycy?)
Panowie,
Ten zacisk służy do podłączenia ekranu przewodu. W instalacjach DSO nie ma ochrony przeciwporażeniowej (różnicówki) zatem przewód PE też nie ma tutaj zastosowania.
Zastanawiam się, po co miałby być przewód PE w DSO. Tak na logikę: przewodem PE zamyka się pętla zwarciowa, powodując samoczynne wyłaczenie zasilania. A jak to miałoby działać w DSO? Wyłaczy się wyjście wzmacniacza? Ale po jakim czasie, przy jakim prądzie? Inaczej mówiąc: jak sprawdzić skuteczność takiej ochrony przeciwporażeniowej?
@P69K:
To że nie ma różnicówki, nie oznacza że nie ma ochrony przeciwporażeniowej!