Ogrzewanie rur kablem grzewczym

Witam,
czy do kabli grzewczych zmiennooporowych (samoregulujących) nalezy stosowac termostaty, czy role termostatu przejmuje sam kabel, ktorego rezystancja zmienia sie plynnie w zaleznosci od temperatury otoczenia

Witam. Właśnie kilka dni temu zakładałem kabel grzejny na rury, z tym że jest on sterowany termostatem. Oglądałem ten kabel o którym piszesz i nie wymaga termostatu, jednak jest znacznie droższy bo widziałem go w platformie i metr kosztował 35zł. a który jest lepszy nie wiem

Kable samoregulujące nawet przy temp otoczenia +20-60 st C będą dalej grzały, zdecydowanie słabiej niż przy 0 st ale zawsze, więc masz do wyboru 2 rozwiązania, albo zastosować ręczny wyłącznik i nie zapomnieć o nim jak przyjdą mrozy oraz upały, lub zastosować termostat i zapomnieć o kablu na 10 lat :wink: - ja bym dał termostat zamiast wyłącznika, ponieważ o wyłączniku zawsze ktoś może zapomnieć.
Pozdrawiam

Kolego pakusmi, Witam.
Do kabli grzewczych zmiennooporowych nie potrzeba stosować termostatów. Zamiast proponowanego przez kolegę witka_p wyłącznika proponuję zainstalować prosty programator umożliwiający bez obsługową regulację długości i sekwencji okresów funkcjonowania ogrzewania w/w kablem. Proponuję również odwiedzić stronę: www.elektra.com.pl
Pozdrawiam. inteldom