Mam pytanie do Państwa: czy w pomieszczeniu kotłowni gazowej w której jest umieszczony piec gazowy moze być zainstalowany ogrzewacz elektryczny np. olejowy służący do ogrzania pomieszczenia.Nadmieniam, że pomieszczenie to jest dopuszczone do eksploatacji (sprawna wentylacja itp.)
Witam
Jakoś mam kłopoty z tematem ogrzewanie kotłowni w kotłowni. ![]()
przybliż temat.
STANCA
Może. Trzeba tylko pamiętać że wentylacja też powinna być wyposażona w nagrzewnicę żeby nie pchała powietrza zbyt zimnego do pomieszczenia, a sama wentylacja też musi być w odpowiednich miejscach.
PS: obecne kotłownie nie grzeją pomieszczenia i również dlatego trzeba to pomieszczenie ogrzać.
Piec gazowy? To jest kuchnia? Piekarnia? Do czego służy ten, niech będzie - piec? Jeśli do ogrzewania wodnego, to nie można zrobić grzejnika w tym pomieszczeniu?
Kocioł pobiera powietrze z zewnątrz czy z pomieszczenia? Jak moc?
AWK
A ja zadam takie pytanie:
jaki jest sens ogrzewania kotłowni? ![]()
Kotłownie z kotłami z zamkniętą komorą spalania, kondensujące kotły, z dobrą izolacją na instalacji grzewczej, krótkimi przewodami powietrzno-spalinowymi dają bardzo mało ciepła (strat) do kotłowni. Kotownia ma wentylację, czyli powietrze ją przewietrza. Bardzo zimnym powietrzem w zimie. To po pierwsze.
Po drugie - kotły o mocy np. 300 kW atmosferyczne pobierają do kotła z 40 m3/h gazu i do tego z 10 razy tyle powietrza do spalania. W zimie nawet -30 st. C. do tego dochodzi powietrze wentylacyjne pomieszczenia.
Widziałem projekty wielu kotłowni - prawie wszędzie zaprojektowano grzejniki.
Zrozumiał? Przestanie się dziwić?
AWK
Skoro kolega widział projekty - to poproszę o podstawę prawną dodatkowego ogrzewania pomieszczenia kotłowni gazowej.
A już na pewno nie elektryczny - o czym wspomina autor.
Z tego co mi wiadomo jeśli chodzi o kotłownie olejowe o mocy poniżej 30KW:
Jako ogrzewanie dopuszcza się wyłącznie stosowanie centralnego ogrzewania wodnego, które daje pewność, ze w pomieszczeniu nie dojdzie do pożaru.
Może być i ogrzewanie elektryczne.
Kończąc informuję, że podstawą prawną jest zdrowy rozsądek. Uwielbienie dla przepisów na wszystko osiąga u niektórych poziom kretyński.
AWK
Nie wdając się w żadne bezsensowne dyskusje z niektórymi pragnę zauważyć w jakim dziale autor umieścił wątek..
Witam,
u mnie w kotłowni gazowej jest II biegowa elektryczna nagrzewnica(wentylator) z doprowadzeniem wody z c.o.regulowana termostatem do 30stopni C.Nie zauważyłem,żeby pracowała.Zawsze jest ciepło w pomieszczeniu min.z kolektora wodnego mimo izolacji.