Proszę o pomoc. Spotkałem się z dziwną awarią ogrzewacza przepłowowego Siemens 18 kW. Sprawa wygląda następująco. Po odkręceniu wody przekaźnik podaje prąd na grzałkę na wszystkich trzech fazach ale woda nie jest wcale podgrzewana (nie ma też oczywiście poboru prądu). Bezpiecznik termiczny jest włączony. Być może grzałka jest uszkodzona, lecz nie wiem czy nie ma w tym przypadku kilku grzałek (ogrzewacz ma kilka stopni mocy) i w takim przypadku wszystkie na raz nie mogłyby się przepalić. Na wężownicy jest oznaczenie 3X6kW. Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję.
witam
-proszę wyłączyć zasilanie podgrzewacza
- następnie zdjąć obudowę
- wcisnąć przycisk bezpieczeństwa
- przy okacji odpowietrzyć instalację (w/g instrukcji)
- ponownie włączyć zasilanie podgrzewacza
Witam.
Przycisk bezpieczeństwa jest (i był wciśnięty) przez cały czas. Spróbuję porządnie odpowietrzyć instalację. Nadal proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Odpowietrzenie nic nie dało. Wyjąłem też ogranicznik przepływu - bez zmian. Klops…
sprawdż czy bezpośrednio do grzałek dochodzi napięcie-jeśli tak jest to są przepalone
witam
wyłącznik bezpieczeństwa po zadziałaniu jest zablokowany i należy go odblokować. W instrukcji powinno być opisane jak to zrobić, lub przedzwonić do serwisu.