Ograniczniki przepięć w domku jednorodzinnym

Witam.
Znajomi pobudowali domek jednorodzinny. Ja zajmowałem się instalacją elektryczną. Do domku zasilanie doprowadzone jest kablem YAKY 4x35 do RG w garażu, później standardowo FR, różnicówki, esy. Podział PEN w RG, punkt rozdziału połączony z bednarką za pomocą szyny uziemiającej (uziom fundamentowy). Od wspomnianej GSU wykonane połączenia wyrównawcze do instalacji wchodzących do budynku. Budynek posiada ochronę odgromową. W RG zamontowałem ogranicznik przepięć DehnVentil TNC (zaraz za FR, układ V)
Z RG zasilana jest rozdzielnica na poddaszu. Pytanie mam następujące. Czy w rozdzielnicy na poddaszu jest sens stosowania ograniczników przepięć stopnia C?? DehnVentil w RG ma poziom ochrony do 1,5 kV. Czy dołożenie w rozdzielnicy na poddaszu stopnia C zwiększy bezpieczeństwo instalacji?

Zaprszam do dyskusji.
Pozdrawiam.

Witam

Jaki typ DehnVentil B+C ?

Tak, DehnVentil B+C.

Witam
Jeżeli z rozdzielnicy na poddaszu będą podpięte obwody do zasilania TV naziemnej lub SAT (wzmacniacze itp.) to wypadało by

Oczywiście ,ale… zbudowałem parę instalacji .Wszystkie zawierają przepięciówki B+C. Instalacja jest solidna/przekroje ,uziomy ../ Niestety w zeszłym roku w czasie ulewy gdy dotknąłem uziemionego zbiornika na deszczówkę trochę pofrunąłem .500 m dalej nastąpiło wyładowanie w słup energetyczny od którego idzie ziemny kabel do mojego przyłącza. Energetycy obok kabla położyli bednarkę. Nic się nie stało poza moim porażeniem. Pewnie gdybym nie podpiął się do ich bednarki nic by się nie stało. A jeśli chodzi o zabezpieczenie odbiorników typu kablówka, sat sądzę,że OBOWIĄZKOWO trzeba stosować “przepięciówki D” przy samym odbiorniku./i koniecznie markowe/

Witam.
Do kolegi machowskitadeusz: Rozumiem, że domowy system połączeń wyrównawczych obejmował zbiornik na wodę, który znajdował się poza domem. Wtedy nawet przy solidnie wykonanej instalacji może dojść do porażenia z powodu różnicy potencjałów pomiędzy zbiornikiem, a ziemią gdzieś poza budynkiem. Ciężko stwierdzić, czy przy braku połączenia swojego uziemienia z bednarką ZE nie nastąpiłoby porażenie. Przepięcie mogło równeż “przyjść” kablem zasilającym.
Wracając do tematu w omawianym domku na poddaszu nie ma instalacji mogących wprowadzać przepięcie z zewnątrz. Nie ma anten, czujników na zewnątrz ani instalacji ethernetowej. Instalacja elektryczna prowadzona w odstępie izolacyjnym od elementów instalacji odgromowej. Czy ogranicznik klasy C w rozdzielnicy na poddaszu jest przydatny, czy to dmuchanie na zimne w opisanej sytuacji??

Moim zdaniem dmuchanie na zimne.