Ogranicznik przepięć oraz wyłączniki różnicowo prądowe

Witam!

A więc tak, chciałbym mieć w domu 6 wyłączników różnicowo prądowych oraz ogranicznik przepięć. Ot teraz moje pytania.

1. Ogranicznik przepięć trzeba dać przed główne zasilanie (ogranicznik 3 fazowy) i wystarczy dla całej instalacji ?

2. Po ograniczniku przepięć dopiero rozprowadzam fazy na poszczególne wyłączniki różnicowo-prądowe, a kolejno na wyłączniki nadprądowe?

3. Co mam rozumieć jeśli na aukcji przy ograniczniku przepięć 3 fazowym napisane jest “Wymagane zabezpieczenie 32A”. Mam to rozumieć tak, że tylko do pracy ciągłej 32A będę mieć prąd w domu?
    Czy udźwignie że tak powiem ten ogranicznik przepięć całe zasilanie w domu? np sama płyta indukcyjna pobierać będzie 7 kW.. i pozostały sprzęt.. który wyniósłby dużo ponad tą normę - chyba, że chodzi o coś innego? (Tak, wiem że chroni przed dużym napięciem np w przypadku burzy i chroni urządzenia AGD..)

4. Podobne pytanie do pytania nr 3. tylko na temat wyłączników różnicowo-prądowych…
    Kupię załóżmy 5x (1 fazowych) wyłączników różnicowo-prądowych 25A firmy LEGRAND RX3. Żeby wyłącznik różnicowo prądowy działał to rozumiem, że urządzenia podłączone do ww. wyłącznika różnicowo prądowego nie mogą przekroczyć 25A poboru prądu czyli 5750 W w jednej chwili? w przeciwnym wypadku prąd w ogóle przestanie płynąć, spali się wyłącznik różnicowo prądowy, czy po prostu nie będzie pełnił swojej funkcji i przestanie chronić przed porażeniem prądem?

Proszę o rady

Pozdrawiam

Szanowny Panie.

Ja jednak proponuję te wszystkie życzenia przedstawić projektantowi, który na miejscu dokona analizy i przedstawi projekt do wykonania przez doświadczonego elektryka. Nawet źle ułożone przewody mogą być powodem kłopotów.
Dom buduje się na wiele lat i potrzebna jest szeroka wiedza by to wszystko ogarnąć.
Dobranie ochronnika też wymaga pewnej wiedzy i przeprowadzenie analizy zagrożeń zgodnie z powołanymi normami.
Prosty temat jedynie dla dyletantów.

Pozdrawiam
Stary elektryk STANCA

Z tego, co tu napisałeś, elektryk powinien wyciągnąć wniosek, że w ogóle nie rozumiesz tematu, więc jakiekolwiek porady zupełnie mijają się z celem. Zleć tą pracę elektrykowi, ponieważ droga do oszczędności nie tędy prowadzi, którędy chcesz pójść.

Dziękuję za “podpowiedzi”, ale nie o’to pytałem.
Zależy mi tylko’na odpowiedzi na’pytanie odnośnie ogranicznika przepięć.
Czy mogę zastosować’jeden na cały dom, czy potrzeba więcej?
Pozdrawiam.

Odpowiedź na to pytanie da projektant po wykonanej analizie zagrożeń i ryzyka.

Dodatkowo polecam przed wyborem ochronnika:
https://piu.org.pl/wydawnictwo/zabezpie … wyladowan/..
https://piu.org.pl/wp-content/uploads/2 … oszura.pdf..

STANCA

Są różne ograniczniki - w zależności od tego co wybierzesz minimum to 1, 2 lub 3. W domkach przeważnie więcej się nie stosuje.

Robert