Witam!
A więc tak, chciałbym mieć w domu 6 wyłączników różnicowo prądowych oraz ogranicznik przepięć. Ot teraz moje pytania.
-
Ogranicznik przepięć trzeba dać przed główne zasilanie (ogranicznik 3 fazowy) i wystarczy dla całej instalacji ?
-
Po ograniczniku przepięć dopiero rozprowadzam fazy na poszczególne wyłączniki różnicowo-prądowe, a kolejno na wyłączniki nadprądowe?
-
Co mam rozumieć jeśli na aukcji przy ograniczniku przepięć 3 fazowym napisane jest “Wymagane zabezpieczenie 32A”. Mam to rozumieć tak, że tylko do pracy ciągłej 32A będę mieć prąd w domu?
Czy udźwignie że tak powiem ten ogranicznik przepięć całe zasilanie w domu? np sama płyta indukcyjna pobierać będzie 7 kW.. i pozostały sprzęt.. który wyniósłby dużo ponad tą normę - chyba, że chodzi o coś innego? (Tak, wiem że chroni przed dużym napięciem np w przypadku burzy i chroni urządzenia AGD..) -
Podobne pytanie do pytania nr 3. tylko na temat wyłączników różnicowo-prądowych…
Kupię załóżmy 5x (1 fazowych) wyłączników różnicowo-prądowych 25A firmy LEGRAND RX3. Żeby wyłącznik różnicowo prądowy działał to rozumiem, że urządzenia podłączone do ww. wyłącznika różnicowo prądowego nie mogą przekroczyć 25A poboru prądu czyli 5750 W w jednej chwili? w przeciwnym wypadku prąd w ogóle przestanie płynąć, spali się wyłącznik różnicowo prądowy, czy po prostu nie będzie pełnił swojej funkcji i przestanie chronić przed porażeniem prądem?
Proszę o rady
Pozdrawiam