Ostatnio przypadkiem natrafiłem na taki Chiński wynalazek który ma chronić instalację przed zbyt wysokimi jak i zbyt niskimi napięciami.
Specyfikacja:
_1. Ochrona przed przepięciami
2. Pod ochroną napięcia
3. Automatyczne odzyskiwanie
4. Volt-miernik
Parametry produktu:
Numer modelu: SVP912-63A
Zasilanie: 230VAC 50/60Hz
Max. Moc ładowania: 63A
Ochrona przed przepięciami zakres wartości: 221V ~ 300 ~ OFF (domyślnie: 280 V)
Ponad-powrotu napięcia zakres napięcia: 220V–299V (domyślnie: 250 V)
Ochrona przed przepięciami czas działania: 0.1 s ~ 10 s (wartość domyślna: 0.1 s)
Pod ochroną napięcia zakres wartości: 219V–150V-OFF (domyślnie: 160 V)
Pod powrotu napięcia zakres napięcia: 151V–220V (domyślnie: 180 V)
Pod ochroną napięcia czas działania: 0.1 s ~ 10 s (domyślnie: 0.1 s)
Odzyskiwanie czas opóźnienia: 2 s ~ 512 s (domyślnie: 60 s)
Czas opóźnienia po włączeniu zasilania i staje w sytuacji sam na sam: 2 s ~ 255 s (domyślnie: 2 s)
Zużycie energii: <2 W
Maszyny elektryczne życia: 100,000 razy
Instalacja: szyna DIN 35mm_
ps. tłumaczenie z googla
Czy ktoś się spotkał może instalował i był zadowolony ?
Niżej diagram połączeń
Fajnie się czyta ten opis produktu. Tylko z tego co widzę aby zabezpieczyć 3 fazy musimy zamontować 3 takie zestawy a to już sporo miejsca w rozdzielni bo 24 pola. Ciekawe czy owe urządzenie zadziałałoby przy przerwaniu przewodu PEN gdzie napięcie na 1 fazie potrafi strasznie wzrosnąć.
A ponieważ mamy czas wielkich zniżek i czarnych piątków sprawdziłem co tam na największej aukcji.
Znalazłem i na potrzeby eksperymentów zamówiłem za jedyne 55zł z przesyłką potestuję jak dojdzie dam znać.
Słusznie zauważył kolega Maciekelektryk jak zachowa się urządzenie po przerwaniu PEN tego nie wiem ale widziałem takie urządzenia 3-fazowe za 195zł przypuszczam że zadziała po przerwaniu PEN
Ten wynalazek nie zajmie 24 pól, żeby zabezpieczyć 3 fazy kolego @MaciekElektryk, na zdjęciu jest przedstawiony schemat podłączenia. Sam wynalazek zajmuje chyba 3 moduły, ten wyświetlacz. Przed nim włącznik RCD a za nim wyłączniki nad prądowe Jestem ciekaw testów
Jest wersja 3 fazowa, szerokość 72mm czyli jakieś 4,5 modułu na szynie th35.
Jako że jeszcze nie dotarł wynalazek, zapowiem co planuję z nim zrobić.
Mam transformator separacyjny regulowany, planuję stopniowo obniżać napięcie aż zadziała “wynalazek” będę chciał to robić cyklicznie.
Następnie poluzuje styki na zasilaniu L oraz N na zmianę.
Na koniec planuję podać na L i N napięcie 400V zobaczymy czy wyłączy oraz czy się podniesie ponownie.
Może ktoś ma pomysły co by mu “zrobić” w ramach doświadczeń ?
Przypominają się lata dziecięce jak to się kiedyś robiło doświadczenia
Z tym poluzowaniem styku N bardzo fajny pomysł wtedy będzie widać czy wyłącznik zareaguje. Ale także można się pobawić z obniżeniem i podniesieniem napięcia przy jakich wartościach zareaguję. Doświadczenie bardzo fajne ponieważ jeśli moduły został dopuszczony do eksploatacji to powinien spełniać wymogi ale może z nim być tak samo jak z SPD za 150zł.
Zgadza się kolego ELPat, nie przyglądnąłem się temu dokładnie tylko założyłem, że jest co cały zestaw. Nie zmienia to faktu, że czekam również na wyniki z doświadczeń, ponieważ uważam, że takie zabezpieczenie, działające poprawnie jest super rozwiązaniem. Pozdrawiam
Bogdankiz i jak dotarł wynalazek? Ja już mam, testy jak wpadnie chwila w garażu. Narazie szybki test, jak odkrecilem mu N i nie bylo styku to odciął faze. Rozebrałem obudowę i w środku jest jakiś przekaźnik, który odcina faze.
Jeśli mój ściemniacz jeszcze dziala to spróbuje się pobawić nim.