Ogranicznik napięcia

Hi

Ostatnio przypadkiem natrafiłem na taki Chiński wynalazek który ma chronić instalację przed zbyt wysokimi jak i zbyt niskimi napięciami.

Specyfikacja:

_1. Ochrona przed przepięciami
2. Pod ochroną napięcia
3. Automatyczne odzyskiwanie
4. Volt-miernik

Parametry produktu:

1. Numer modelu: SVP912-63A
  2. Zasilanie: 230VAC 50/60Hz
  3. Max. Moc ładowania: 63A
  4. Ochrona przed przepięciami zakres wartości: 221V ~ 300 ~ OFF (domyślnie: 280 V)
    Ponad-powrotu napięcia zakres napięcia: 220V–299V (domyślnie: 250 V)
    Ochrona przed przepięciami czas działania: 0.1 s ~ 10 s (wartość domyślna: 0.1 s)
  5. Pod ochroną napięcia zakres wartości: 219V–150V-OFF (domyślnie: 160 V)
    Pod powrotu napięcia zakres napięcia: 151V–220V (domyślnie: 180 V)
    Pod ochroną napięcia czas działania: 0.1 s ~ 10 s (domyślnie: 0.1 s)
  6. Odzyskiwanie czas opóźnienia: 2 s ~ 512 s (domyślnie: 60 s)
  7. Czas opóźnienia po włączeniu zasilania i staje w sytuacji sam na sam: 2 s ~ 255 s (domyślnie: 2 s)
  8. Zużycie energii: <2 W
  9. Maszyny elektryczne życia: 100,000 razy
  10. Instalacja: szyna DIN 35mm_
    ps. tłumaczenie z googla :wink:

Czy ktoś się spotkał może instalował i był zadowolony ?
Niżej diagram połączeń

Fajnie się czyta ten opis produktu. Tylko z tego co widzę aby zabezpieczyć 3 fazy musimy zamontować 3 takie zestawy a to już sporo miejsca w rozdzielni bo 24 pola. Ciekawe czy owe urządzenie zadziałałoby przy przerwaniu przewodu PEN gdzie napięcie na 1 fazie potrafi strasznie wzrosnąć.

Ja bym się trzymał słowa “wynalazek” << za ok. 120 zł. to ma chronić instalację przed przepięciami :laughing:

Hi
Całkiem zapomniałem o wynalazku :wink:

A ponieważ mamy czas wielkich zniżek i czarnych piątków sprawdziłem co tam na największej aukcji.
Znalazłem i na potrzeby eksperymentów zamówiłem za jedyne 55zł z przesyłką potestuję jak dojdzie dam znać.

Słusznie zauważył kolega Maciekelektryk jak zachowa się urządzenie po przerwaniu PEN tego nie wiem ale widziałem takie urządzenia 3-fazowe za 195zł przypuszczam że zadziała po przerwaniu PEN

Ten wynalazek nie zajmie 24 pól, żeby zabezpieczyć 3 fazy kolego @MaciekElektryk, na zdjęciu jest przedstawiony schemat podłączenia. Sam wynalazek zajmuje chyba 3 moduły, ten wyświetlacz. Przed nim włącznik RCD a za nim wyłączniki nad prądowe :wink: Jestem ciekaw testów

Jest wersja 3 fazowa, szerokość 72mm czyli jakieś 4,5 modułu na szynie th35.

Podaje link, bo i tak każdy wie gdzie to znaleźć: Industrieller dreiphasiger AC 380 V 80 A einstellbarer Überspannungsschutz, automatische Wiederherstellung über Unterspannungsschutzgerät - AliExpress 13

Hi

Jako że jeszcze nie dotarł wynalazek, zapowiem co planuję z nim zrobić.

Mam transformator separacyjny regulowany, planuję stopniowo obniżać napięcie aż zadziała “wynalazek” będę chciał to robić cyklicznie.
Następnie poluzuje styki na zasilaniu L oraz N na zmianę.
Na koniec planuję podać na L i N napięcie 400V zobaczymy czy wyłączy oraz czy się podniesie ponownie.

Może ktoś ma pomysły co by mu “zrobić” w ramach doświadczeń ?

Przypominają się lata dziecięce jak to się kiedyś robiło doświadczenia :laughing:

Z tym poluzowaniem styku N bardzo fajny pomysł wtedy będzie widać czy wyłącznik zareaguje. Ale także można się pobawić z obniżeniem i podniesieniem napięcia przy jakich wartościach zareaguję. Doświadczenie bardzo fajne ponieważ jeśli moduły został dopuszczony do eksploatacji to powinien spełniać wymogi ale może z nim być tak samo jak z SPD za 150zł.

Witam.

Zgadza się kolego ELPat, nie przyglądnąłem się temu dokładnie tylko założyłem, że jest co cały zestaw. Nie zmienia to faktu, że czekam również na wyniki z doświadczeń, ponieważ uważam, że takie zabezpieczenie, działające poprawnie jest super rozwiązaniem. Pozdrawiam

Bogdankiz i jak dotarł wynalazek? Ja już mam, testy jak wpadnie chwila w garażu. Narazie szybki test, jak odkrecilem mu N i nie bylo styku to odciął faze. Rozebrałem obudowę i w środku jest jakiś przekaźnik, który odcina faze.
Jeśli mój ściemniacz jeszcze dziala to spróbuje się pobawić nim.

Hi

Do mnie jeszcze nie dotarł.

Ale tak myślę że jest to jakaś odmiana naszego czujnika zaniku faz tyle że bardziej rozbudowana.