Ograniczenia w dostępie do działów ISE.pl

Witam Pana administratora.Wszedłem do działu “Tylko dla elektryków”.Napisano mi iż nie posiadam uprawnień do korzystania z tego działu.W związku z tym zadam pytanie:
1.Jak długi staż zawodowy ma posiadać osoba “uprawniona”?.A może staż na ISE.pl?
2.Jakimi kryteriami kieruje się admin.“?
Tak się składa, że jestem “czynnym” elektrykiem” od ponad 20-tu lat.
Uprawnienia E,D- bez ograniczeń napięcia + pomiary aktualizowane od 20-tu lat / co 5/.Prowadzę własną firmę od ponad 10 lat .Więc co z tymi extra uprawnieniami do korzystania z forum.Jakiś żart? :laughing: A może to tylko dla wybrańców?

Masz na stronie głównej forum link - klikasz by dołączyć do grupy elektryków.
Administracja forum podejmuje decyzję czy cię przyjąć.

I czekasz i czekasz i ani słowa do kiedy masz czekać.

Odnośnie kolegów elektromax, mariuszgim oboje należycie już do grupy Elektrycy. Być może chwilowo ograniczony dostęp związany jest z jakimiś pracami modernizacyjnymi.

Ja wiem że należę - dostałem maila o przyjęciu.

Witam
Również aplikowałem do grupy elektryków jednak nie ma żadnej odpowiedzi przez dłuższy czas, czy powinienem wysłąc jakieś info na priv ? administratorowi czy komuś??
Pozdrawiam

Witam ponawiam pytanie??: Czy tutaj jest jakiś administrator bądź moderator, żeby wyjaśnić mi najbardziej podstawowe zasady tego forum???

Kliknąłem na link ale przeniosło mnie na stronę główną forum, czy tak ma być?
Jeżeli nie to proszę ręcznie dodać mnie do grupy “Elektrycy”.
Pozdrawiam.

Witam,
Aby zostać dołączonym do grupy “Elektrycy” należy spełnić kilka kryteriów. W szczególności trzeba być stałym użytkownikiem naszego forum. Poniżej podaje opis grupy, brak akceptacji wynikał z braku 20 postów.

Grupa powstała w celu umożliwienie wymiany poglądów i informacji tylko w kręgu Elektryków, czyli osób zawodowo zajmujących się elektryką. Aby zostać przyjętym do grupy należy napisać co najmniej 20 postów na forach ogólnych i należy to zrobić w poszanowaniu innych użytkowników forów. Następnie należy zgłosić chęć przystąpienia do grupy. Zapraszamy. To jest grupa otwarta. Możesz zgłosić chęć przyłączenia się do niej.

Z poważaniem,
Jacek.

Dziękuję za odpowiedź.

Wybrałem opcję “Dołącz do grupy Elektrycy” i zero odzewu…

Ja czekam od 2014, także kolego jeszcze jest kolejka… :slight_smile:

No jak widzisz, jestem już w grupie elektrycy, zostałem do niej przyjęty może dzień po napisaniu mojego posta :slight_smile:
Także chyba musisz aplikować ponownie, a cały “problem” z przyjmowaniem do grupy leży prawdopodobnie w tym, że robi to tylko jedna osoba…

Najprawdopodobniej winny jest kod programistyczny. Jako programista webowy oraz tzw. administrator systemów (ten co rządzi serwerami) mam przerobione ileś lat zarówno komercyjnie jak i non-profit. W obu przypadkach tzw. kod wygląda dużo gorzej niż instalacje elektryczne w domkach i w mieszkaniach… Co też tłumaczy czemu wolę robić rozdzielnice od zera jak po kimś kod poprawiać.

Jeden z lepszych przykładów: jedna z najbardziej znanych i największych korpo w Polsce utrzymująca serwery i hostingi na których stoi spora część stron internetowych w Polsce. 1 stycznia któregoś roku doszło do kilku poważnych awarii. Podczas debugowania (językiem “elektrycznym”: oględziny i pomiary) wyszło że w kodzie napisane są dwie magiczne linijki podobne do tego:

if($x > 2000)
{
    exit;
}

Czego chyba nie muszę zbytnio tłumaczyć. W tzw. zmiennej x jakimś sposobem (trudnym do ustalenia) znajdywał się int (liczba) równa temu jaki jest aktualny rok. Nie szło szybko ustalić na co to ktoś napisał więc chłopaki zmienili te 2000 (czy ileś) na 3000, bo pieron go wie jak dokładnie jest ustawiana wartość zmiennej x (tysiące linii kodu do tzw. wstecznej inżynierii) najprawdopodobniej naprawiając problem - co prawda na “zaledwie” tysiąc lat :slight_smile:

A sam klikałem ileś razy aby “dołączyć do grupy” - serwer zwraca kod błędu 301 (przekierowanie stałe) do przeglądarki (czyli po mojej stronie) podając nową lokalizację “/” czyli w tym wypadku stronę główną forum. A co w międzyczasie się dzieje po stronie serwera to nie da się ustalić bez tzw. dostępów albo bez… włamywania się - czego zwykle nie robię. Bo być może kod zapisuje id “użyszkodnika” (popularne określenie w branżach IT) “chętnego do innej grupy” w bazie SQL lub innej a może nie lub robi to wybiórczo - stąd mamy takie efekty. A błędy, wbrew pozorom, nie zawsze objawiają się komunikatem o błędzie. Czasem nie zostają wyłapane całymi latami. Dlatego osobiście jak mam czas to robię komunikaty w stylu: “poprawnie zapisano Cię do listy” oraz “wystąpił błąd xyz - serwis został powiadomiony” - nie raz mnie ochrzaniali w robocie że robię niepotrzebne nikomu rzeczy… 2-3 miesiące temu zobaczyłem screena z komunikatem błędu którego ja jakiś rok temu zrobiłem i miał nikłe szanse się pojawić. Winny był całkowity brak eksploatacji serwera, co było wręcz obowiązkiem mojego klienta. Nawet ping (icmp) po adresie ip nie działał to tej “maszyny” - czyli jakby była całkiem martwa.

Jeśli ww. komentarz jest niezgodny z regulaminem (działalnością forum) to proszę go usunąć :slight_smile:

PS. ten mój kod obsługiwał lub wciąż obsługuje system przyznawania urlopów w jednej bardzo dużej firmie na ponad 200 osób :slight_smile:

Witam,

Bardzo dziękuję za solidną analizę przyczyny braku dołączania do grupy Elektrycy :wink:
Przyczyna jest prozaiczna jak napisał kolega rykpat - obsługuje to jedna osoba, czyli ja. Sprawdzam regularnie, ale…

W skryptach nie ma błędów ani prowizorek, ale brak powiadomienia emial, o nowym zgłoszeniu do grupy. Muszę poszukać jak to dodać.

Pozdrawiam,
Jacek.

To chyba nigdy nie zaglądasz/zaglądacie na fora IT :slight_smile:

Błędy w kodzie są zawsze, tylko nie zawsze o nich wiadomo. Mogą się nigdy nie ujawnić. To nie jest montaż gniazdka czy eski który zwykle jest niemiłosiernie prosty (pomijając pseudo-elektryków…) tylko kod który idzie w tysiące-miliony linii kodu (tekstu) który w większości jest ręcznie pisany. A fora oraz inne rozwijane gotowce jak np. Wordpress czy większość silników for ma rozwijany kod który jest przestarzały od wielu lat - chłopaki starają się usuwać to co przestarzałe, ale nie jest to łatwe i szybkie. Polecam rzucić okiem do tzw. bugtruckerów niniejszego phpBB czy wspomnianego Wordpressa:

Phpbb - https://tracker.phpbb.com/secure/Dashboard.jspa - 1662 nierozwiązanych bug’ów.

Wordpress - {22} Active Tickets – WordPress Trac - 294 aktywnych zgłoszeń.

Źle przemyślany przetarg na prace programistyczne, dokładnie w ten sposób się mści. IMHO najlepszy był by panel do zarządzania miśkami chcącymi dołączyć do grupy.

Na marginesie, sam chcę do niej dołączyć :slight_smile: