OeS obliczenia sieciowe

Witam,
Koledzy/koleżanki czy miał Ktoś z Was do czynienia z programem OeS (dawniej “Obliczenia Sieciowe”) firmy IPCSC z Gliwic? Pytam czy zakup programu w pracowni zajmującej się głównie projektowaniem i wykonawstwem sieci nN i SN nie byłby tzw. Przerostem formy nad treścią. Z tego co wyczytałem program jest b.dobry.
Pozdrawiam

Program OeS stworzony przez pracowników Instytutu Elektroenergetyki i Sterowania Układów Politechniki Śląskiej jest prosty ale świetnie nadaje się do obliczeń zwarciowych w sieciach odbiorczych/wytwórczych. Cały układ sieciowy tworzy się w postaci schematu jednokreskowego, wstawiając przy okazji wszystkie parametry urządzeń, kabli, zabezpieczeń itp.
Jedynym minusem są funkcje poukrywane w postaci skrótów klawiszowych - nie sposób ich znaleźć w menu! Trzeba przeczytać instrukcję, w której są one opisane i zapamiętać (po godzinie pracy w programie przestałem zauważać tą niedogodność).
Dane można wyeksportować do pliku csv, z którego bez problemu podciąga je excell. Przy wyborze odpowiedniego separatora kolumn podczas importu można od razu obrabiać potrzebne dane.

Witam :slight_smile:

A może wiedzą Koledzy jaka jest cena podstawowej wersji programu?

A moge napisać :slight_smile: Firma sie nie obraźi ? Na targach Energatab teraz się
pytałem 9500 netto ale program jest naprawdę dobry. Nic tylko zbierać kasę :slight_smile:
Pozdrawiam

Witam :slight_smile:

Wielkie dzięki.
Wiem już jakiej kwoty się spodziewać pytając producenta :slight_smile:
Wydaje się, że taki program byłby mi przydatny.
Szkoda tylko, że trochę uboga (delikatnie mówiąc) jest wersja demo.

A odemnie też na targach to chcieli równe 10 000 zł.
Program ten jest opracowany główie do obliczeń w sieciach SN. Do nn jest za duży, WN myślę, że tym nie zrobi. Na początku panowie twierdzili, że zrobię tym analizę wpływu na sieć WN przyłaczenia czegoś tam czegoś tam ale potem jak weszlismy w szczegóły to przyznali się ,że do tego to oni mają inne oprogramowanie którego nie sprzedają. Potem jakoś nie było czasu kontynować tematu . Więc może tu się czegoś dowiem na ten temat.

Hmm.. przyznam sie szczerze że o to nie pytałem ale jesli naprawdę do obliczeń WN sie nie nadaje lub nadaje ale w ograniczonym zakresie to troche za dużo kosztuje. Duzo jest programów zagranicznych niemieckich, angielskich za mniejsze pieniazki. Normy zwarciowe przeciez są takie same. Jesli chodzi o obliczenia wpływu przyłączenia np. farmy wiatrowej na sieć , pewnie nie liczy się tym programem bo w zakresie usług firmy bedącej autorem tego programu jest opracowywanie tego typu analiz. :slight_smile: Nie pomyślałem bo znajomy uzywa tego programu przy wykonywaniu tego typu analiz np. przyłączenia geneatora ale przeciez gen. w elektrowni jest na SN (21 kV bodajże). No ale sa przecież sieci napowetrzne np.110 kV. Szkoda bo sie przymierzałem do kupna. Moze ktoś sie jeszcze wypowie kto OeS uzywa. Pozdr.