Odmowa wydania duplikatów świadectw kwalifikacyjnych

Witam kolegów na forum.

Ostatnio zagubiłem swoje świadectwa kwalifikacyjne i zadzwoniłem do
stowarzyszenia aby wydali mi duplikaty 2 świadectw ale okazało się ze
nie mam do nich żadnych praw jako osoba zainteresowana.

Duplikat mogą mi tylko wydać za zgodą płatnika -czyli firmy, w której
pracowałem dwa lata temu i za te uprawnienia firma zapłaciła.

Gdy zapytałem na jakiej podstawie mi odmawiają wydania duplikatów
odpowiedzieli na piśmie, że na podstawie swoich wewnętrznych
przepisów(nie podali jakich).

Zakłady pracy raczej nie odmawiają wydawania oryginałów i z firmy
odszedłem z oryginałami a tutaj spotkała mnie taka niespodzianka.

Sam już zaczynam bładzić bo jak mamy kulawe prawo lub niedopisane w nim
szczegóły to każdy może sobie zastąpić je przepisami wewnętrznymi
działającymi na niekorzyść właściciela uprawnień.

Mam pytanie do kolegów czy przytrafiła się wam taka sytuacja i jak z
niej wybrnęliście.

Dla mnie to jest chwilowy szok bo wrocławski SEP i SPE wydaje duplikaty
osobom zainteresowanym czyli właścicielom, mój przypadek jest jednak
zupełnie odmienny bo widocznie trafiłem na chore “procedury wewnętrzne”.

A jeśli firma-płatnik przestanie istnieć, to kto wyda zgodę?

Od ich decyzji bym się odwołał do instytucji ich nadrzędnej . Może podać ich nazwę by ich inni omijali .
Tu fragment z strony SEP
Duplikaty uprawnień:
Każdy, kto otrzymał uprawnienia w Stowarzyszeniu Elektryków Polskich Oddział Gdańsk w przypadku gdy jego świadectwo kwalifikacji uległo zniszczeniu lub zostało zgubione może wystąpić z wnioskiem o wydanie duplikatu. Koszt duplikatu jednego świadectwa to 50 zł.

W przypadku chęci uzyskania duplikatu świadectwa należy złożyć mailowo wniosek z podaniem: imienia i nazwiska, adresu zamieszkania, nr PESEL, świadectwa którego dotyczy wniosek (np.: Eksploatacja w grupie cieplnej) i jeżeli posiada informacje na temat numeru świadectwa kwalifikacji to również ich numer.

Po wypłynięciu opłaty przelewem na nasz rachunek bankowy duplikat zostanie wystawiony. Duplikaty można odbierać osobiście bądź może on na życzenie petenta zostać wysłany na adres zamieszkania.

Dodam jeszcze, że w ramach pomocy proponowano mi ponowne zdanie egzaminu.

Odpowiedziałem pisemnie, że moje uprawnienia są ważne u nich w archiwum do 2017 r i zdawanie ponownego egzaminu nie wchodzi w rachubę.
Pisałem o stratach finansowych jakie poniosę w przypadku nie podpisania nowego kontraktu z powodu braku uprawnień.

Podawałem im przykład, że jak teściowa będzie miała kaprys i zapłaci dobremu zięciowi za prawo jazdy a roztargniony zięć te prawo jazdy zagubi to zostanie bez prawa jazdy bo nikt bez pozwolenia teściowej duplikatu mu nie wyda?.

Straty finansowe jak i logiczne przykłady nie wpływały na zmianę decyzji.

Zgodę na wydanie duplikatu musi wydać płatnik-czyli były pracodawca.

Coś tu nie gra. Na ostatnim kursie sep wykładowca kilkakrotnie powtarzał, że w przypadku zagubienia każdy z nas może wystąpić o duplikat. Może zadzwonić do URE. Oni przecież powołują te komisje.

Tak łatwo nigdy nie daję za wygraną i poszedłem w dwóch kierunkach:

Napisałem do byłego pracodawcy( który był płatnikiem) prośbą o zezwolenie na wydanie duplikatu oraz napisałem zapytanie do URE.

Ciekawi mnie jaką dadzą mi odpowiedź.

Niemożliwe aby w jednym kraju działały różne przepisy a pierwszeństwo miały tzw przepisy wewnętrzne.

W tej chwili mam już zgodę byłego pracodawcy na wydanie duplikatu i czekam na duplikaty od komisji i odpowiedź z URE.

Na telefoniczne zapytanie do Stowarzyszenia organizującego egzaminy czy w przypadku ponownego zagubienia dokumentów będę musiał ponownie starać się o zezwolenie byłego pracodawcy?.
Na zadane pytanie odpowiedziano, że tak będę musiał starać się o nowe zezwolenie.

Dostaniesz odpowiedź, że URE nie ma narzędzi do egzekwowania prawa przez komisje kwalifikacyjne. W przypadku naruszeń prawa przez daną komisję musisz samemu zgłosić sprawę na prokuraturę.

witam miałem podobny przypadek w sep,skończyło się na ponownym egzaminie, ale winnych komisjach poza sep które też mają prawo do wydawania uprawnień jest mniej obwarowań i problem nie istnieje-pozdrawiam :sunglasses:

Witam Kolegów,
ja osobiście miałem do czynienia z faktem zmiany dowodu osobistego, a co za tym idzie musiałem wymienic świadectwo kwalifikacji z racji niezgodności z nowym numerem dokumentu tożsamości. Po kontakcie z organem, który wydał moje świadectwo kwalifikacji nie było źadnego problemu chcieli tylko skan nowego dowodu. (SPE w Lubinie)

Witam kolegów na forum.

Przez parę tygodni nie miałem czasu na pisanie dlatego z opóźnieniem przysyłam odpowiedz z URE.

Pozdrawiam

Rysiu 71

Witam

Dodam tylko, że chociaż instytucje państwowe nie są uprawnione do przestawiania wykładni przepisów prawa(dokonywania interpretacji) gdyż w indywidualno- konkretnym przypadku wykładni przepisów dokonuje przedmiot stosujący prawo.

Jednak odpowiedź jest bardzo satysfakcjonująca i być może powstrzyma zapędy niektórych komisji do stosowania tzw przepisów wewnętrznych, które pod płaszczykiem wykładni(interpretacji prawa) tworzą " t.z.w. państwo w państwie"