Witam, szukam wszędzie informacji na temat odległości złącza kablowego od szafki gazowej (z kurkiem głównym budynku). Przeszperałem różne fora i nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Odległości wahają się od 0 do 100cm. Nigdzie jednak nie są podane postawy prawne tych twierdzeń. Jedyne co znalazłem to w WT 1 metr bez szafek, a z przegrodą niepalną można zmniejszyć, ale do ilu? Bardzo proszę o podpowiedź gdzie szukać takich wytycznych.
Par.159.5 Rozporządzenia ministra Infrastruktury “W sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie”;
“Odlegość kurka głównego, montowanego przy ścianie lub we wnęce ściany budynku, od poziomu terenu oraz najbliższej krawędzi okna drzwi
lub innego otworu w budynku powinna wynosić co najmniej 0,5 m”
No tak, ale dlaczego złącze traktować jako otwór w budynku? W Rozporządzeniu MG z dnia 26 kwietnia 2013 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać sieci gazowe i ich usytuowanie znalazłem że szerokość stref kontrolowanych dla gazociągów do 0,5 MPa wynosi 1 metr i chyba tak trzeba potraktować nieszczęsną szafkę gazową.