Odległość słupa oświetleniowego od linii napowietrznej nn

Witam,

Moje pytanie dotyczy odległości poziomej słupa oświetleniowego od linii napowietrznej nn(gołej i izolowanej). Nie znalazłem żadnej normy która regulowała by to zagadnienie. Jedynie pośrednio pasującymi są pkt. 14.4 i 16.5 z normy PN-E-05100-1. Wg tych pkt. odległość minimalna dla linii gołych wynosi 1,5m. Dla izolowanych nie ma nic. Jakie są wasze doświadczenia w tego typu zagadnieniach i jakie stosujecie do tego przepisy?

Co masz na myśli pod tym pojęciem? Jeżeli AsXSn to są przewody niepełnoizolowane i należy je traktować jak gołe.

Według mojej wiedzy przewody AsXSn nie są przewodami niepełnoizolowanymi - wynika to bezpośrednio z definicji zawartej w N-SEP 003 :
1.3.3 Przewód niepehioizolowany - przewód roboczy jednożyłowy o warstwie izolacji dostosowanej do pracy w linii napowietrznej o napięciu znamionowym wyższym niż l kV, której wytrzymałość elektryczna nie spełnia wymagań odpowiadających napięciu znamionowemu linii.
Tak samo katalogi do projektowania (Energolinia w Poznaniu - nieważne czy dla ENSTO czy ZPUE) określają przewód AsXSn jako izolowany
Skąd twierdzenie iż przedmiotowy przewód jest niepełnoizolowany i należy wobec niego stosować ostrzejsze wymagania?

Co do samego meritum pytania to przyjmuję odległości minimalne na poziomie 2,5m od osi linii z przewodów gołych i 0,5m od linii izolowanych, aczkolwiek sam jestem bardzo ciekaw odpowiedzi innych kolegów

faux pas :slight_smile:
zdrowo rozsądkowe podejście jest najbardziej na miejscu. Myślę że należy przyjąć taką odległość aby przewód przy wychyleniu nie dotykał latarni. Nie podam konkretnej wartości z uwagi na powyższe.

W bardzo wiekowej tabelce z odległościami mediów znalazłem odległość między słupami 1,8 m w ulicach istniejących i 2,0 m w nowoprojektowanych.

Miałem kiedyś przypadek lokalizacji słupa (ale niewysokiego) pod linią SN i nie było z tym problemów. Należy pamiętać jednak o przepisach BHP (2 rozporządzenia - ogólne i te dotyczące wykonywania robót budowlanych) - określają one odległości w jakich można lokalizować stanowisko pracy od linii napowietrznej. Dla linii nn niedopuszczalne jest lokalizowanie stanowiska pracy w odległości mniejszej niż 3 m od skrajnego przewodu. Radzę rozmieścić latarnie tak, aby można było wymieniać w nich żarówki bez wyłączania linii :wink:

Zgadzam się z kolegą - należy uwzględnić przepisy BHP.
Ale gdzie w Polsce są wykonane słupy oddalone 30m od linii WN - odległość między słupami oświetlenia musiała by być 60m :slight_smile:
Widać w terenie w jakiej odległości są wykonane słupy od linii 20kV jak i WN - są dość blisko, bez uwzględnienia BHP.
Wymamiana źródła wiąże się z wyłączeniem linii np. przez PSE - 400kV :slight_smile:?
Czy eksploatacja odbywa się na “dziko”?
Może koledzy z zakładów mają jakieś doświadczenie jak wygląda rzeczywistość a jak przepisy?

Ostatnio uzgadniałam lokalizację latarni oświetleniowych w pobliżu linii WN i zakład energetyczny się nie zgodził właśnie ze względu na późniejsze wył. linii przy wymianie źródła światła. Proponowana przez nich zmiana lokalizacji nie wchodziła w grę ze względu na niewystarczające natężenie oświetlenia na drodze. Tylko z tego co pamiętam odległość ta miała być 15 m od skrajnych przewodów. Ostatecznie zaproponowaliśmy słupy przegubowe i problem został rozwiązany.

Sprawdź w aktualnej normie czy się nic nie zmieniło.

Norma PN-EN 50341-1:2013-03 - wersja polska
Elektroenergetyczne linie napowietrzne prądu przemiennego powyżej 1 kV – Część 1: Wymagania ogólne – Specyfikacje wspólne

tabela
Minimalne odległości przewodów elektroenergetycznych od anten, instalacji odgromowych, masztów flagowych, tablic reklamowych i podobnych konstrukcji

Przewód goły 2,6m, izolowany 2m.

Pomocny może być też link

tablica 6

PZDR