Moje pytanie dotyczy odległości poziomej słupa oświetleniowego od linii napowietrznej nn(gołej i izolowanej). Nie znalazłem żadnej normy która regulowała by to zagadnienie. Jedynie pośrednio pasującymi są pkt. 14.4 i 16.5 z normy PN-E-05100-1. Wg tych pkt. odległość minimalna dla linii gołych wynosi 1,5m. Dla izolowanych nie ma nic. Jakie są wasze doświadczenia w tego typu zagadnieniach i jakie stosujecie do tego przepisy?
Według mojej wiedzy przewody AsXSn nie są przewodami niepełnoizolowanymi - wynika to bezpośrednio z definicji zawartej w N-SEP 003 :
1.3.3 Przewód niepehioizolowany - przewód roboczy jednożyłowy o warstwie izolacji dostosowanej do pracy w linii napowietrznej o napięciu znamionowym wyższym niż l kV, której wytrzymałość elektryczna nie spełnia wymagań odpowiadających napięciu znamionowemu linii.
Tak samo katalogi do projektowania (Energolinia w Poznaniu - nieważne czy dla ENSTO czy ZPUE) określają przewód AsXSn jako izolowany
Skąd twierdzenie iż przedmiotowy przewód jest niepełnoizolowany i należy wobec niego stosować ostrzejsze wymagania?
Co do samego meritum pytania to przyjmuję odległości minimalne na poziomie 2,5m od osi linii z przewodów gołych i 0,5m od linii izolowanych, aczkolwiek sam jestem bardzo ciekaw odpowiedzi innych kolegów
faux pas
zdrowo rozsądkowe podejście jest najbardziej na miejscu. Myślę że należy przyjąć taką odległość aby przewód przy wychyleniu nie dotykał latarni. Nie podam konkretnej wartości z uwagi na powyższe.
W bardzo wiekowej tabelce z odległościami mediów znalazłem odległość między słupami 1,8 m w ulicach istniejących i 2,0 m w nowoprojektowanych.
Miałem kiedyś przypadek lokalizacji słupa (ale niewysokiego) pod linią SN i nie było z tym problemów. Należy pamiętać jednak o przepisach BHP (2 rozporządzenia - ogólne i te dotyczące wykonywania robót budowlanych) - określają one odległości w jakich można lokalizować stanowisko pracy od linii napowietrznej. Dla linii nn niedopuszczalne jest lokalizowanie stanowiska pracy w odległości mniejszej niż 3 m od skrajnego przewodu. Radzę rozmieścić latarnie tak, aby można było wymieniać w nich żarówki bez wyłączania linii
Zgadzam się z kolegą - należy uwzględnić przepisy BHP.
Ale gdzie w Polsce są wykonane słupy oddalone 30m od linii WN - odległość między słupami oświetlenia musiała by być 60m
Widać w terenie w jakiej odległości są wykonane słupy od linii 20kV jak i WN - są dość blisko, bez uwzględnienia BHP.
Wymamiana źródła wiąże się z wyłączeniem linii np. przez PSE - 400kV ?
Czy eksploatacja odbywa się na “dziko”?
Może koledzy z zakładów mają jakieś doświadczenie jak wygląda rzeczywistość a jak przepisy?
Ostatnio uzgadniałam lokalizację latarni oświetleniowych w pobliżu linii WN i zakład energetyczny się nie zgodził właśnie ze względu na późniejsze wył. linii przy wymianie źródła światła. Proponowana przez nich zmiana lokalizacji nie wchodziła w grę ze względu na niewystarczające natężenie oświetlenia na drodze. Tylko z tego co pamiętam odległość ta miała być 15 m od skrajnych przewodów. Ostatecznie zaproponowaliśmy słupy przegubowe i problem został rozwiązany.
Sprawdź w aktualnej normie czy się nic nie zmieniło.
Norma PN-EN 50341-1:2013-03 - wersja polska
Elektroenergetyczne linie napowietrzne prądu przemiennego powyżej 1 kV – Część 1: Wymagania ogólne – Specyfikacje wspólne
tabela
Minimalne odległości przewodów elektroenergetycznych od anten, instalacji odgromowych, masztów flagowych, tablic reklamowych i podobnych konstrukcji