Odległość przyłącza wody od skrzynki teletechnicznej.

Witam,

Mam pytanie, realizujemy remont mieszkania i pralka została docelowo wyrzucona z łazienki na korytarz. Pralka znajduje się w bliskiej odległości rozdzielni elektrycznej oraz rozdzielni teletechnicznej. Czy jest jakas norma określająca odległość przyłączy wody od tych rozdzielni.

Załączam rysunek.
Lokalizacja pralki planowana w zabudowie meblowej w oddzielnym korpusie niż skrzynki.
Doprowadzona zostaje natynkowo kanalizacja(kolor brązowy) oraz od posadzki podtynkowo przyłącze wody zimnej. Gniazda IP44 wyprowadzone na wysokość 140cm. Rozdzielnica elektryczna wyprowadzona ponad wysokość przyłącza wody - rozdzielnica teletechniczna u dołu.

Z góry dziękuję za pomoc.

[quote=“Łukasz.Kowalski, post:1, topic:14191, full:true, full:true”]
Czy jest jakas norma określająca odległość przyłączy wody od tych rozdzielni.
[/quote] Jedyną aktualną normą regulującą odległości a bardziej wyznaczającą strefy w których nie może być osprzętu elektrycznego lub musi być zastosowana klasa hermetyczna gniazd, wyłączników i rozdzielń (IPX4 lub wyżej) jest PN-HD 60364-7-701:2010. Dotyczy ona jednak pomieszczeń wyposażonych w wanne lub prysznic.

Twój problem wiec nie jest objęty literą w/w normy, ale sugerowałbym ją zastosować dobrowolnie (tak dla bezpieczeństwa) :wink:.

Witaj. Kolega wyżej mnie uprzedził w jednej kwestii którą chciałem poruszyć. Jedyne co mi się nie podoba, tak na zdrowy rozsądek to rura kanalizacyjna przebiegająca tuż nad skrzynką teletechniczną. Zapewne jest ona wkuta w ścianę ale wyobrażam sobie sytuacje (skrajną) gdy owa rura uległaby uszkodzeniu i woda sączyła by się w ścianie przez co później mogłaby się dostać do rozdzielnicy teletechnicznej która musi być zasilona napięciem 230V. Ale to takie moje zboczenie “strzeżonego Pan Bóg strzeże”.

Dziękuję za odpowiedzi. Jesli chodiz o rure kanalizacyjną to będzie ona poprowadzona natynkowo czyli po ścianie a nie w ścianie - między innymi dlatego żeby uniknąć wspomnianych wyżej problemów. W dodatku jest to rura kanalizacyjna, w której nie ma stałego ciśnienia wody a jedynie woda odprowadzana z pralki podczas pracy - tak jest to kwestia czasowego przepływu wody o określonej ilości w krótkim czasie. Będzie ona też niczym nie obudowana w związku z czym w przypadku jakiś przecieków odrazu bedą one zauważalne.