Witam wszystkich,
Mam pytanie, czy istnieje może norma która mówi jaka powinna byc zachowana odległość swiatlowodu między kablem elektrycznym(400V) prowadzonym w wewnątrz budynku(piwnica) na metalowych wieszakach a światlowodem?Jesli tak no to bede wdzieczny o podanie tej ze normy.
Rzekomo ma to byc odleglosc 30cm chociaz nie do konca wydaj mi sie ona uzasadniona.
I w czym jesli mozna wiedziec moglo by to przeszkadzac kablowi energetycznemu?, bo jesli juz no to predzej kablu swiatlowodowemu ale pomiary wyszly poprawnie.
Z góry dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam.
Rzekomo ma to byc odleglosc 30cm chociaz nie do konca wydaj mi sie ona uzasadniona.
A gdzie to kolega takie zalecenia wyczytał.
Kabel energetyczny nie ma żadnego wpływu na kabel światłowodowy. W sieciach energetycznych WN i NN światłowód często prowadzony jest wewnątrz przewodu energetycznego.
Nie ma na to żadnej normy, światłowód musi być natomiast zabezpieczony przed uszkodzniami mechanicznymi i dlatego zazwyczaj prowadzi go się w oddzielnym korytku lub trasie.
Czy światłowód znajduje się w bezpośrednio obok kabal energetycznego czy 10 m dalej - pomiary ( np. tłumiennośc ) zawsze wyjądą takie same.
Zalecenia odnosnie odstepu 30cm powiedzial mi Inspektor Techniczny, i pokazal wpis w dokumentacji technicznej budowy budynku “odleglosc miedzy przewodem elektrycznym powinna byc nie mniejsz niz 30cm od pozostalych instalacji” .
Ja rowniez nie zgadzalem sie z tym ale chcialem sie upewnic przed kolejna rozmowa z tym Panem na ten temat.
Mowil rowniez ze nie mozna klasc kabli niskopradowych tylko ze swiatlowod jest Dielektrykiem i nie przesyla rzadnych pradow z tego co wiem tylko wiazke swiatla.
a konkretne od jakich instalacji ?
.. Instalacji elektrycznej
Skoro w dokumentacji budowy- rozumiem w projekcie masz taki zapis to poco siękłócić z inspektorem? Masz tak zrobić jak kazał projektant albo wystąpić do niego o zgodęna inne rozwiązanie. Odległość ta nie wynika z jakichśmechanizmów elektrotechncznych. Ale może względy eksploatacyjne zdecydowały o takiej odległości aby jedna instalacja nie przeszkadzała drugiej przy przeglądach, naprawach, rozbudowach itd.
Problem w tym ze trasa swiatlowodowa zostala zainstalowana i nie zachowano odleglosci 30cm jest moze z 10cm-15cm.Tylko robiła to inna firma która nie czytała dokumentacji (projektu) poniewaz chyba nie mieli potrzeby gdyz rowniez twierdzili ze swiatlowod nie wplynie na negatywna prace wiec go zainstalowali obok tej trasy,w zwiazku z czym teraz powstał konflikt.I albo firma przeniesie trase albo inspektor odpuści
gdyz z informacji ktore uzyskuje najprawdopodniej zachowanie tych 30cm wzgledem swiatlowodu nie ma pokrycia prawnego(norma,zapisek w prawie budowlanym).
A dodam ze ta trasa dotyczy jednego przewodu 5-żyła (400V) który biegnie w metalowym korytku wiszacym.
Nie na wszystko musząbyćzapisy w prawie budowlanym więc tym sposobem z inspektorem nie wygrasz. Zwróć sięnajpierw do projektanta na wyrażenie zgody na odstępstwo od projektu . Mając taki papier zacznij dopiero rozmowęz inspektorem. On swoje stanowisko będzie opierał na niezgodności roboty z projektem. Ty mu na to ,że masz zgodęna odstępstwo i inspektor powinien wtedy odstąpić. Powinien ale nie musi.