Dzień dobry, chciałbym się dowiedzieć jaka jest minimalna odległość dla nowoprojektowanego słupa oświetleniowego (aluminiowy) od istniejącej, nieizolowanej linii nN 0,4 KV. I z czego ta odległość wynika.
Przejrzałem już normę PN-E-05100-1:1998, ale nie znalazłem w niej odpowiedzi i nie widzę innej normy, w której taką odpowiedź mógłbym znaleźć. Bo inne normy dotyczą albo linii ilozowanych, albo o napięciu powyżej 1kV.
Myślę że koledze KonradOWi chodziło o to, żeby wziąć pod uwagę że być może za 10 lat ktoś tam będzie musiał wjechać zwyżką i wymienić oprawę na inną i na tej podstawie lokować słup.
Rozumiem wytyczne dotyczące BHP i eksploatacji, ale moim zdaniem nie do końca one pasują do przedstawionej sytuacji. Roboty budowlane bardzo często prowadzi się bezpośrednio pod liniami energetycznymi i nikt nie odsuwa się od linii zgodnie z rozporządzeniem BHP w budownictwie tj. 3m od nN, 5m od SN itd.
Tak samo nie będzie to stanowisko pracy.
Co więcej, zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA GOSPODARKI z dnia 28 marca 2013 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach energetycznych, żeby prace związane z wymianą żarówki nie były kwalifikowane jako prace “w pobliżu napięcia” wystarczy 30 cm odstępu.
Dla mnie intuicyjnie, te 30cm to wydaje się za mało, ale 3m za dużo i stąd te rozterki. Ale wygląda na to, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.