Odległość projektowanego slupa oświetleniowego od nieizolowanej ilnii nN 0,4 kV

Dzień dobry, chciałbym się dowiedzieć jaka jest minimalna odległość dla nowoprojektowanego słupa oświetleniowego (aluminiowy) od istniejącej, nieizolowanej linii nN 0,4 KV. I z czego ta odległość wynika.
Przejrzałem już normę PN-E-05100-1:1998, ale nie znalazłem w niej odpowiedzi i nie widzę innej normy, w której taką odpowiedź mógłbym znaleźć. Bo inne normy dotyczą albo linii ilozowanych, albo o napięciu powyżej 1kV.

Z góry dziękuję za pomoc

Na przykład z eksploatacji - wymiana źródła światła.
Potraktowałbym jako budynek.
Najważniejsze, jak projektant jest elastyczny i się da nagiąć.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc “Na przykład z eksploatacji - wymiana źródła światła.
Potraktowałbym jako budynek.”

To ja jestem projektantem i zastanawiam się na ile mogę zbilżyć się do takiej linii, aby było bezpiecznie.

Myślę że koledze KonradOWi chodziło o to, żeby wziąć pod uwagę że być może za 10 lat ktoś tam będzie musiał wjechać zwyżką i wymienić oprawę na inną i na tej podstawie lokować słup.

Należy wziąć pod uwagę tutaj tak jak napisano wyżej przede wszystkim aspekt eksploatacji.
Do tego dodatkowo powinno się uwzględnić przepisy dot. BHP:

• ogólne przepisy BHP - Dz.U. 2003 nr 169 poz. 1650 - rozdział 4, paragraf 77,
  • BHP przy robotach budowlanych - Dz.U. 2003 nr 47 poz. 401 - rozdział 6, paragraf 55,

Pozdr, Hubert

Rozumiem wytyczne dotyczące BHP i eksploatacji, ale moim zdaniem nie do końca one pasują do przedstawionej sytuacji. Roboty budowlane bardzo często prowadzi się bezpośrednio pod liniami energetycznymi i nikt nie odsuwa się od linii zgodnie z rozporządzeniem BHP w budownictwie tj. 3m od nN, 5m od SN itd.
Tak samo nie będzie to stanowisko pracy.
Co więcej, zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA GOSPODARKI z dnia 28 marca 2013 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach energetycznych, żeby prace związane z wymianą żarówki nie były kwalifikowane jako prace “w pobliżu napięcia” wystarczy 30 cm odstępu.
Dla mnie intuicyjnie, te 30cm to wydaje się za mało, ale 3m za dużo i stąd te rozterki. Ale wygląda na to, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.