Witam.
Koledzy fachowcy pomóżcie w takiej sprawie:
Projektuje uziom otokowy wokół budynku. Projektuję go na głębokości 0,6 m i w odległości 1 m od zewnętrznego obrysu budynku. Do budynku są trzy wejścia główne często uczęszczane (pawilon sklepowy). Moje pytanie brzmi: W jakiej odległości od wejść do budynków należy pogrążać uziom otokowy. Zgodnie z normą PN-86/E-05003 dla uziomów poziomych odległość ta powinna wynosić 1,5 m od wejść do budynków (dla wejść mało uczęszczanych można ją zmniejszyć). Natomiast norma ta już nie obowiązuje. Zastępuje ją norma PN-IEC: 61024-1:2001 w której nie znalazłem żadnej wzmianki dotyczącej mojego problemu.
Znalazłem w necie sporo artykułów o uziomach i wszędzie byłą podawana ta odległość (1,5 m) ale nigdzie nie było napisane na co autor się powołał podając tą odległość.
Tu są normy powołane aktualnie;
Dz.U. 2010 nr 239 poz. 1597
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 10 grudnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
Przejrzałem normę 62305 i w arkuszu 3 są opisane uziomy ale nie ma żadnej wzmianki na temat tej odległości (1,5 m od wejścia do budynku). Natomiast w artykule p. Sowy (http://www.ochrona.net.pl) “Uziomy w ochronie odgromowej” jest podana ta odległość.
Proszę o pomoc czy uziom otokowy zaprojektować 1,5 m od wejść do budynku czy w okół całego budynku zaprojektować w odległości 1 m. Uprzedzam pytanie: ze względu na brak miejsca (wystąpienie zbliżeń z innymi instalacjami, obiektami) NIE MOGĘ zaprojektować uziomu wokół całego budynku w odległości 1,5 m.
Na temat tej odległości to może i niema, ale jest coś na temat ochrony przed porażeniem istot żywych napięciami dotykowymi i krokowymi?
Może to podejdzie jeżeli chodzi o wejścia, bo gdzie indziej mogą takie warynki wystąpić?
Niestety nie mogę z tego działu podciągnąć nic pod tą odległość. Chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle należy stosować taką odległość. Była ona podana w normie PN-86/E-05003 oraz jest podawana w różnych artykułach (np artykuły Sowy) ale aktualna norma nie wspomina o stosowaniu takiej odległości. Proszę o radę co w związku z powyższym należy zrobić.
No to jak projektant nie może to w takim razie kto może? Proszę sobie przeczytać dokładnie załącznik E. Jeżeli dalej będą wątpliwości, to uważam, że temat kolegę przerósł.
Witam.
Dodatek E już wcześniej przejrzałem. nie ma w nim nic na temat tej odległości. Mi chodzi o odpowiedź na pytanie skąd wzięła się ta odległość 1,5 m jeżeli nigdzie nie jest ona podawana. Zgodnie z dodatkiem E mogę sobie zaprojektować uziom otokowy w odległości 1m od budynku a przy często uczęszczanych wejściach do budynku dać dodatkowy uziom sterujący.
Mi tylko chodzi o tą odległość bo równie dobrze mogę zaprojektować uziom w odległości 1m od budynku a przy wejściach odsunąć go na 1,5m i też dodać uziom sterujący w razie potrzeby.
Proszę o odpowiedź które rozwiązanie byłoby poprawne.
Dokładnie, widziałem wiele projektów, gdzie zwrócono uwagę na to. Często w miejscu skrzyżowania otoku z przejściem stosuje się w ziemi odpowiednie zabezpieczenia.
Czegoś tu nie rozumiem Mówisz o pkt.3.6.2.2 pdpkt.f) normy PN-86 E-05003-01 ??? tj.:
f) Uziomy sztuczne poziome i pionowe zaleca się układać i pogrążać w gruncie w odległości nie mniejszej niż 1,5 m od wejść do budynków, przejść dla pieszych oraz metalowych ogrodzeń usytuowanych przy drogach publicznych; zalecenie to nie dotyczy uzimoów otokowych.
ostatnie zdanie :
“…zalecenie to nie dotyczy uziomów otokowych…”
A Ty projektujesz uziom otokowy (typ B) który układa się na głębokości nie mniejszej niż 0,5 m i odległości 1 m (wg PN-EN 62305-3:2006) w miejscach prowadzenia gdzie mogą wystąpić obciążenia np. jezdnia, droga itp układa się w rurze ochronnej. Tyle.
Myślę że dla Ciebie ważny będzie też pkt. E.5.4.3.4 Uziomy otokowe typu B w załaczniku E w/w normy.
A tak na marginesie czemu nie Projektujesz uziomu fundamentowego ???
Dziękuję za pomoc. Rzeczywiście jest taki zapis.
Uziomu fundamentowego nie mogę wykorzystać bo jest to pawilon wykonany na 8 słupach nośnych metalowych i ściany są metalowe mocowane do tych słupów. Z tego względu nie ma tam fundamentu pod całą konstrukcją. Szczegółów rozwiązań konstrukcyjnych nie znam.
Poza tym jednym z punktów SIWZ jest zaprojektowanie uziomu otokowego.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
W niczym to nie przeszkadza zrobić siatki i po robocie. A i tak miała by lepsze parametry od otoku. Już widac ktoś na samym początku jakoś nie pomyślał po nowemu i już są problemy w ziemi. A co będzie jak z niej wyjdziesz?
Padła już odpowiedź poprawna. Tam gdzie łażą ludzie bednarkę układasz w rurze. Oczywiście nie popadamy w przesadę aby cały uziom był w rurce.
Natomiast co do twojego pytania odnośnie tych 1,5m abstrachujac od tego z czym to się je. Moje zdanie jest taki, że gdy dajmy na to przez lata w jakiejś normie jest coś znormalizowane tutaj te 1,5m i potem w nowej normie temat jest pominięty to ja bez wahania korzystam z tej starej normy i stosuję te 1,5m. Tu masz odpowiedź skąd w publikacjach te 1,5m. Sytuacja się zmienia jesli w tej nowej normie napiszą, że ta odległośc to może być dowolna lub wynosi 3m. Wtedy podpieram się tą nową normą.
Ja już kiedyś pisałem, że mam już dość tych wszystkich norm. Mogli by już zaprzestać na jakiś czas wydawania nowych bo co my jeszcze mamy nie znormowane? Właśnie od Ensto maila dostałem, że cały osprzęt SN w katalogach zmieniają bo do jakiejś nowej normy trzeba go dostosować. I zacznie sięnauka od początku, i zacznie siękupowanie nowych albumów po 800 za komplet bo ktoś tam sobie coś wymyślił. I gdyby mi ktoś obiecał, że to już ostatni raz to jeszcze bym to zdierżył ale kto mi to obieca?
Kolego Streaker podejrzewam że pomiędzy słupami
będzie tzw. chudziak i scianka murowana , tak się w większości buduje obiekty halowe, dlatego idealnie można byłoby zrobić uziom fndamentowy o wiele lepszych parametrach od otokowego, tak żeby był przynajmniej otulony z każdej strony po 5 cm w betonie. Jako projektujący możesz temat preforsować pomimo że w SIWZ wymagają otoku. Ale zdaję sobie sprawe że czasami rozmowy z inwestorem to walka z wiatrakami…
ceny nie podaję, nie chcę denerwować.
PN-EN 62305-3:2011
2011-05-20
Data publikacji: 2011-05-27
Tytuł:
Ochrona odgromowa – Część 3: Uszkodzenia fizyczne obiektów i zagrożenie życia (oryg.)
Zakres normy:
Określono wymagania dotyczące ochrony obiektów budowlanych przed fizycznymi uszkodzeniami za pomocą urządzeń piorunochronnych (LPS) i istot żywych przed porażeniem napięciami dotykowymi i krokowymi w pobliżu LPS.
Norma ta ma zastosowanie do: a) projektowania, instalowania, sprawdzania i eksploatacji LPS w obiektach budowlanych bez ograniczenia ich wysokości; b) montażu środków do ochrony istot żywych przed porażeniem napięciami dotykowymi i krokowymi