Witam 
Zwolennikom Prawa Veta polecam zapoznać się z:
Ustawą o gospodarce nieruchomościami:
Tekst jednolity znajduje się pod adresem (mam nadzieję, że aktualny):
http://www.salamandra.org.pl/prawo/u_gospodarka_nieruch.html
W szczególności:
Dział III
Rozdział4
Wywłaszczanie nieruchomości
Wybrany cytat:
„Art. 112. 1. Przepisy niniejszego rozdziału stosuje się do nieruchomości położonych, z zastrzeżeniem art. 125 i 126, na obszarach przeznaczonych w planach miejscowych na cele publiczne.
2. Wywłaszczenie nieruchomości polega na pozbawieniu albo ograniczeniu, w drodze decyzji, prawa własności, prawa użytkowania wieczystego lub innego prawa rzeczowego na nieruchomości.
3. Wywłaszczenie nieruchomości może być dokonane, jeżeli cele publiczne nie mogą być zrealizowane w inny sposób niż przez pozbawienie albo ograniczenie praw do nieruchomości, a prawa te nie mogą być nabyte w drodze umowy.
4. Organem właściwym w sprawach wywłaszczenia jest starosta, wykonujący zadanie z zakresu administracji rządowej.”
Art. 114. 1. Wszczęcie postępowania wywłaszczeniowego, z zastrzeżeniem ust. 2 i ust. 3, należy poprzedzić rokowaniami o nabycie w drodze umowy praw określonych w art. 112 ust. 3, przeprowadzonymi między starostą, wykonującym zadanie z zakresu administracji rządowej, a właścicielem lub użytkownikiem wieczystym nieruchomości, a także osobą, której przysługuje do nieruchomości ograniczone prawo rzeczowe. W trakcie prowadzenia rokowań może być zaoferowana nieruchomość zamienna.
2. W przypadku wywłaszczania nieruchomości na wniosek jednostki samorządu terytorialnego rokowania, o których mowa w ust. 1, przeprowadzają ich zarządy.
3. W przypadku nieruchomości o nieuregulowanym stanie prawnym informację o zamiarze wywłaszczenia starosta, wykonujący zadanie z zakresu administracji rządowej, podaje do publicznej wiadomości w sposób zwyczajowo przyjęty w danej miejscowości oraz przez ogłoszenie w prasie o zasięgu ogólnopolskim.
4. Jeżeli w terminie 2 miesięcy od dnia ogłoszenia, o którym mowa w ust. 3, nie zgłoszą się osoby, którym przysługują prawa rzeczowe do nieruchomości, można wszcząć postępowanie wywłaszczeniowe.
Rozdział 5
Odszkodowania za wywłaszczone nieruchomości
Wybrany cytat:
Art. 128. 1. Wywłaszczenie własności nieruchomości lub innego prawa następuje za odszkodowaniem na rzecz osoby wywłaszczonej odpowiadającym wartości wywłaszczonej nieruchomości lub wartości tego prawa.
2. Jeżeli na wywłaszczanej nieruchomości lub prawie użytkowania wieczystego tej nieruchomości są ustanowione inne prawa rzeczowe, odszkodowanie zmniejsza się o kwotę równą wartości tych praw.
3. Jeżeli na wywłaszczanej nieruchomości, stanowiącej własność jednostki samorządu terytorialnego, jest ustanowione prawo użytkowania wieczystego, odszkodowanie zmniejsza się o kwotę równą wartości tego prawa.
4. Odszkodowanie przysługuje również za szkody powstałe wskutek zdarzeń, o których mowa w art. 120 i 124-126. Odszkodowanie powinno odpowiadać wartości poniesionych szkód. Jeżeli wskutek tych zdarzeń zmniejszy się wartość nieruchomości, odszkodowanie powiększa się o kwotę odpowiadającą temu zmniejszeniu.
Art. 129. 1. Odszkodowanie ustala starosta, wykonujący zadanie z zakresu administracji rządowej, w decyzji o wywłaszczeniu nieruchomości.
2. (skreślony).
3. Jeżeli w ramach odszkodowania została przyznana nieruchomość zamienna, w decyzji, o której mowa w ust. 1, podaje się dodatkowo oznaczenie nieruchomości zamiennej według treści księgi wieczystej oraz według katastru nieruchomości, jej wartość oraz wysokość dopłaty.
4. (skreślony).
Art. 130. 1. Wysokość odszkodowania ustala się według stanu i wartości wywłaszczonej nieruchomości w dniu wydania decyzji o wywłaszczeniu.
2. Ustalenie wysokości odszkodowania następuje po uzyskaniu opinii rzeczoznawcy majątkowego, określającej wartość nieruchomości.
Rozdział 6
Zwrot wywłaszczonych nieruchomości
Wybrany cytat:
Art. 136. 1. Nieruchomość wywłaszczona nie może być użyta na cel inny niż określony w decyzji o wywłaszczeniu, z uwzględnieniem art. 137, chyba że poprzedni właściciel lub jego spadkobierca nie złożą wniosku o zwrot tej nieruchomości.
2. W razie powzięcia zamiaru użycia wywłaszczonej nieruchomości lub jej części na inny cel niż określony w decyzji o wywłaszczeniu, właściwy organ zawiadamia poprzedniego właściciela lub jego spadkobiercę o tym zamiarze, informując równocześnie o możliwości zwrotu wywłaszczonej nieruchomości.
3. Poprzedni właściciel lub jego spadkobierca mogą żądać zwrotu wywłaszczonej nieruchomości lub jej części, jeżeli, stosownie do przepisu art. 137, stała się zbędna na cel określony w decyzji o wywłaszczeniu. Z wnioskiem o zwrot nieruchomości lub jej części występuje się do starosty, wykonującego zadanie z zakresu administracji rządowej, zawiadamiając o tym właściwy organ.
4. Przepis ust. 3 stosuje się odpowiednio do części nieruchomości nabytej w drodze umowy zgodnie z art. 113 ust. 3.
5. W przypadku niezłożenia wniosku o zwrot wywłaszczonej nieruchomości lub jej części w terminie 3 miesięcy od dnia otrzymania zawiadomienia o możliwości zwrotu, uprawnienie do zwrotu nieruchomości lub jej części wygasa.
Rozdział 7
Udział w kosztach budowy urządzeń infrastruktury technicznej
Wybrany cytat:
Art. 143. 1. Przepisy niniejszego rozdziału stosuje się do nieruchomości bez względu na ich rodzaj i położenie, jeżeli urządzenia infrastruktury technicznej zostały wybudowane z udziałem środków Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego, z wyłączeniem nieruchomości przeznaczonych w planie miejscowym na cele rolne i leśne.
2. Przez budowę urządzeń infrastruktury technicznej rozumie się urządzenie albo modernizację drogi oraz wybudowanie pod ziemią, na ziemi albo nad ziemią przewodów lub urządzeń wodociągowych, kanalizacyjnych, ciepłowniczych, elektrycznych, gazowych i telekomunikacyjnych.
Art. 144. 1. Właściciele nieruchomości uczestniczą w kosztach budowy urządzeń infrastruktury technicznej przez wnoszenie na rzecz gminy opłat adiacenckich.
2. Przepis ust. 1 stosuje się także do użytkowników wieczystych nieruchomości gruntowych, którzy na podstawie odrębnych przepisów nie mają obowiązku wnoszenia opłat rocznych za użytkowanie wieczyste lub wnieśli, za zgodą właściwego organu, jednorazowo opłaty roczne za cały okres użytkowania wieczystego.
Dodatkowo polecam zapoznać się nieobowiązującą już dzisiaj z ustawą o powszechnej elektryfikacji, na podstawie której została wybudowana większość linii energetycznych.
Czytając wypowiedzi wielu Kolegów odnoszę wrażenie, że niewielu z was ma doczynienia z problemami związanymi z projektowaniem i budową lub remontami sieci energetycznych, a co za tym idzie ma o nich mgliste lub mylne pojęcie.
Wielki smutek wywołuje we mnie jednostronne spojrzenie na problem.
Oczywiście nie jestem zwolennikiem bezprawia.
Budowa i remonty sieci energetycznych winny być zgodne z przyjętymi zasadami współżycia społecznego.
Nie chcę jednak żyć w kraju w którym jednostka przez swoje nieuzasadnione widzimisie ogranicza dobro wspólne.
Nie oszukujmy się nie ma złotego środka aby wszystkich zadowolić. Ktoś kiedyś powiedział, że wolność człowieka ograniczona jest wolnością drugiego człowieka.
Sądzę, że dzisiaj prawo jest niedostosowane do realiów w jakich żyjemy.
Jeśli chcemy coś uzyskać musimy pofatygować się do sądu.
Wg mojej wiedzy przedsiębiorstwa energetyczne nie mają dzisiaj jasnej ustawy na podstawie, której mogłyby wypłacać odszkodowania za samo umieszczenie na prywatnych gruntach urządzeń służących celowi publicznemu (oczywiście mogę się mylić nie jestem prawnikiem).
W praktyce jak narazie takie odszkodowania są wypłacane gdy orzecze je sąd.
Co innego odszkodowana za zniszczenia lub ograniczenia w użytkowaniu gruntu. Te zwykle orzeka właściwy rzeczoznawca.
W Lubzel S.A. może to być oczywiście rzeczoznawca powołany przez właściciela gruntu, na którym budowane są urządzenia energetyczne.
Nie jestem oczywiście przeciwnikiem odszkodowań jak i opłat związanych z często wspominaną dzierżawą gruntu. Jednak sposób ich wypłaty jak i ich ustalenie winny być jasne i zrozumiałe dla przeciętnego obywatela.
Na dzień dzisiejszy ten kto ma adwokata to sobie potrafi taką zapłatę, dzierżawę itp. często wywalczyć, jednak częściej wstrzymuje on inwestycje na kilka lat lub wręcz ją uniemożliwia z powodu przyjętej przez niego zasady „nie dam bo nie dam”.
Zakład energetyczny niechętnie korzysta z przysługującego mu prawa wynikającego z ustawy o gospodarce nieruchomościami.
Powiedziałbym nawet, że nie jest to prawo, a wręcz obowiązek gdyż o ile się dobrze orientuję jest on zobowiązany zgodnie z prawem energetycznym do wykonania zasilania podmiotu przyłączanego o ile nie udowodni iż jest to niemożliwe.
Jeśli jednak nie mam racji i moje podejście do życia jest nie do przyjęcia proponuję rozpocząć dyskusję na tematy:
- Problem z zasilaniem działki jaki agregat mam zastosować.
- Pomocy- brak zgód właścicieli sąsiednich działek.
- Czy jest możliwy przesył energii elektrycznej falami radiowymi.
- Co mam zrobić mój agregat zbyt głośno pracuje sąsiad pozwał mnie do sądu.
- …
- …
Życzę miłych dyskusji w podobnych tematach.
Co do instalacji to myślę, że nie ma co się nad nimi rozwodzić z prostego powodu budowa ich nie będzie konieczna. Po co komuś instalacja jak nie będzie można z niej korzystać z powodu braku zasilania.
P.S.
Obecnie jestem na etapie kolejnej próby wykonania zasilania do nowo przyłączanego odbiorcy.
Sprawa ciągnie się od pięciu lat.
Może ktoś z Kolegów zechce wyjaśnić człowiekowi dlaczego nie może korzystać z energii elektrycznej w swoim nowowybudowanym budynku? I niewiadomo kiedy będzie mógł korzystać.
Wyjaśnienia z agregatem w roli głównej pozostawmy na boku.