Odległość falownika PV od licznika dwukierunkowego

Witam,
czy odległość ok 100m między falownikiem a licznikiem dwukierunkowym jest dopuszczalna?
Moc paneli PV to 9,2 kWp, moc falownika 8,8 kW, kabel 4x10mm2 Cu
Pozdr

Nie ma limitów odległości falownika do licznika. Natomiast należy pamiętać o doborze odpowiedniego kabla (przekrój, ilość żył). Dodatkowo pamiętaj, że przy oddawaniu energii do sieci spadek napięcia na tym kablu doda się do napięcia sieciowego w złączu pomiarowym, i takie napięcie będzie “widział” falownik. Może się okazać że użycie zbyt cienkiego kabla sprawi problemy z przekroczeniem napięcia 253V na falowniku.

Dlatego daję 10mm2, ale jeszcze policzę ten spadek przy max. obciążeniu 30A na fazę

[quote=“wojciech59, post:3, topic:15290, full:true, full:true”]
Dlatego daję 10mm2, ale jeszcze policzę ten spadek przy max. obciążeniu 30A na fazę
[/quote]
Czemu aż takie obciążenie? Ja liczyłem dla 9kW i wyszło mi około 4V spadku.

Natomiast jeżeli chcesz zaoszczędzić, polecam użycie kabla aluminiowego YAKY lub YAKXS 4x16 lub 5x16. Możesz nawet kupić większy, ponieważ spora część jeszcze-niedrogich aparatów modułowych umożliwia podłączenie przewodów o przekroju do 35mm2.

Mam pompę ciepła 13kW, płytę indukcyjną 7kW, pralka, zmywarka, mikrofala, piekarnik, czajnik, podgrzewacz przepływowy (każe po 2kW), 2 lodówki i 2 TV już pomijam, a do tego krajzega, grubościówka i robi się w porywach do 30A na fazach. Kabel 4x10mm2 Cu mam już w ziemi pod planowane nowe złącze kablowe odległe ok 80m od domu, ale chyba zostanę na starym aktualnym przyłączu ok 15 m od domu, bo spadek wyszedł mi z obliczeń ok 8%
Pozdr
W

Liczenie tego po sumarycznej mocy odbiorników nie ma sensu, bo dochodzi nam jeszcze coś takiego jak współczynnik jednoczesności.
Jaką masz moc umowną? Licz przekrój przewodu pod swoją moc umowną.
Czemu przenosisz zlącze pomiarowe? I jak wspominałem - idź w aluminium. Kabel YAKXS 4x35 kupisz za około tysiąc złotych, do tego wypożycz minikoparkę na dzień lub dwa za około 3oo złotych za dobę. Istniejący kabel sprzedasz za około tysiaka na złomie, albo komuś odsprzedasz za trochę więcej… Ogólnie nie wychodzi Cię ta praca jakoś bardzo drogo, a jeżeli faktycznie chcesz przenieść złącze to nie ma na co czekać.

Ad 1- moc mam 15kW i wiem co to jest współczynnik jednoczesności, ale zimą bywało tak że na starym przyłączu kablem 4x35 AL w ziemi ok 500 od działki wywalały zabezpieczenia wzdłużne na słupie.

Ad 2 - ten wolny kabel ziemny 4x10 Cu mam już w ziemi od RG na koniec działki (ok. 80m)

Ad 3 - rozważam jeszcze przepięcie starego ZK do nowej linii z innego Trafo ok 100 od działki i odcięcie starej linii w polu

Ad 4 - a co do kopania to nie ma potrzeby, bo na istniejącym WLZ w starym przyłączu mogę
Się przepiąć do bliższego trafi, tele że PGE chce za to 11,6 k - dobre co ?
Pozdr
W