Hala konstrukcji stalowej, jako zwody poziome wykorzystane metolowe pokrycie dachu, jako przewody odprowadzające wykorzystane stalowe słupy, uziom sztuczny fundamentowy (bednarka 30x4 wyprowadzona do słupów).
Czy podłączając bednarkę do słupów połączenie powinno być spawane czy poprzez złącze kontrole?
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Zagadnienie czysto teoretyczne (dlatego brak zdjęć).
Kolega mnie źle zrozumiał. Oczywiście zejście z dachu na słup bez złącza.
Chodzi mi tylko o połączenie słupów (wykorzystywanych jako przewody odprowadzające) z bednarką (ułożonej jako uziom). Jak takie połączenia realizowane są w praktyce? Czy jest to spawane czy skręcane (poprzez złącze kontrolne).
Czytam polecone opracowanie i doszedłem do fragmentu:
" Zdezaktualizował się zakaz sformułowany w punkcie 3.5.4 c) normy PN-86/E-05003/01 [12] o treści: nie należy stosować zacisków probierczych w przypadkach, w których wykorzystuje się
naturalne uziomy fundamentowe lub rozległe sieci uziomowe zakładów przemysłowych; Dawniej uważano, że zaciski probiercze służą tylko do ułatwienia pomiaru rezystancji uziemienia piorunochronu. Obecnie podkreśla się (PN-IEC 61024-1-2 [18], pkt 3.2.4), że służą one
przede wszystkim do sprawdzania ciągłości zwodów i przewodów odprowadzających. To dlatego są wymagane w miejscach przyłączania do uziemienia każdego sztucznego przewodu odprowadzają
cego (rys. 6a); nie ma takiego wymagania w odniesieniu do naturalnych przewodów odprowadzających, bo na ogół byłoby ono niewykonalne."
Stalowe słupy są naturalnymi przewodami odprowadzającymi. Wynikało bo z tego, że można by bednarkę przyspawać na stałe? Proszę mnie poprawić jeśli się mylę i źle zinterpretowałem.
Nie rozumie pytania “jak są zakończone słupy u dołu”.
Załóżmy że słupy są zakończone zbrojoną stopą fundamentową. Bednarka jest ułożona od słupa do słupa (jako uziom fundamentowy), czy ta odp wystarczy?
Nie możemy niczego zakładać ,przy tej sprawie musisz wiedzieć czy stopa fundamentowa jest połączona metalicznie ze słupem czy tylko na nim stoi i jest przykręcona śrubami co się często zdarza i wtedy łączysz przez złącze kontrolne ten twój płaskownik z filarem.