Jakie rozporządzenie mówi, że zmywarkę należy zasilić z niezależnego obwodu?
Witam
Rozporządzenia nie znam ale mówi o tym zdrowy rozsądek.
Twoja zmywarka ma napewno więcej niż 1,5kW.
pozdrawiam.
Jest taki zapis! Nie pamiętam, gdzie widziałem. Teraz jest mi to potrzebne do walki z wykonawcą.
Witam
Dz. U. nr 75, 12.04.2002r, poz.690, par.188, pkt.2
Pozdrawiam
Dzięki. Pozdrawiam!
przytoczony punkt.
2. W instalacji elektrycznej w mieszkaniu należy
stosować wyodrębnione obwody: oświetlenia, gniazd
wtyczkowych ogólnego przeznaczenia, gniazd wtyczkowych
w łazience, gniazd wtyczkowych do urządzeń
odbiorczych w kuchni oraz obwody do odbiorników
wymagających indywidualnego zabezpieczenia.
Zastanawiam sie tylko nad jednym.
Czy z tego punktu jasno wynika, że zmywarka musi być na osobnym obwodzie?
Tak jeżeli przyjmiemy, że wymaga indywidualnego zabezpieczenia.
Jeżeli jednak w instrukcji nie ma o tym mowy
to wg mojej interpretacji może być na jednym obwodzie z innymi urządzeniami w kuchni.
Jeżeli sie mylę to prosiłbym o sprostowanie
Witam
Czy z tego punktu jasno wynika, że zmywarka musi być na osobnym obwodzie?
Z tego punktu nie wynika.
Tak jeżeli przyjmiemy, że wymaga indywidualnego zabezpieczenia.
Jeżeli jednak w instrukcji nie ma o tym mowy
Instrukcja to nie wszystko. Jest jeszcze wiedza techniczna elektryka oraz zdrowy rozsądek, który mówi, że odbiorniki dużej mocy ( powyżej 2kW ) wymagają oddzielnego zabezpieczenia.
to wg mojej interpretacji może być na jednym obwodzie z innymi urządzeniami w kuchni.
Tylko istnieje duże prawdopodobieństwo zadziałania zabezpieczeń w rozdzielni, jeżeli do takiego obwodu zostanie podłączony w tym samym czasie inny odbiornik dużej mocy.
A zabezpieczeń nie można sobie od tak dowolnie zwiększać w nieskończoność. Bo one czemuś służą i są odpowiednio dobrane.
cytat: A zabezpieczeń nie można sobie od tak dowolnie zwiększać w nieskończoność. Bo one czemuś służą i są odpowiednio dobrane.
Do przedmówcy!
Pytanie w/g mnie było jasne! Chodziło stricte o zapis prawny w rozporządzeniu lub normie(!), a nie wywód filozoficzny o zabezpieczeniach! Nie chcę być niegrzeczny, ale to jak rozmowa głuchego z…
Jezeli mogę coś dodać to ja w swoim domu wszystkie obwody mam wydzielone instalacja wygląda jak w bloku była droga to fakt ale przez 8 lat nic się nie dzieje na każdej kondygnacji mam rozdzielnię w kazdej różnicówki obwody pierścieniowe i działa bez jakichkolwiek zastrzezeń.Pozdrawiam
A co było w dokumentacji? Jakiś bilans mocy danego obwodu, przekroje przewodów, stopniowanie zabezpieczeń, selektywność-to są dane projektowe i dopiero na ich podstawie można określić podstawy realizacji i dopasować do przepisów.
Pozdrawiam
Piotr
Deweloper zrobił bez dokumentacji instalacji wewnątrz mieszkań.
Czyli również brak pomiarów, bo te w nowej instalacji muszą być oparte na dokumentacji, schemacie. A tyle się mówi w przepisach o odbiorach końcowych instalacji i dokumentacji powykonawczej którą powinien otrzymać inwestor. Zakończeniem realizacji instalacji i tym samym podstawą do płacenia za zakończoną usługę jest bezusterkowy protokół z odbioru końcowego, w którym jest mowa między innymi o przekazaniu stosownej dokumentacji i protokołów odbiorów, nie ma wszystkiego nie płacimy wszystkiego. /Chyba że podpisana umowa między stronami świadczy coś innego./
Pozdrawiam
Piotr
Witam
Przytoczony tekst rozporządzenia jest jak najbardziej OK, tylko można sobie dowolnie go interpretować. Zresztą jak każde inne…
. Pewnie znany jest Pan Henryk Markiewicz i jego “Instalacje elektryczne” W nim pisze, że obwody o mocy 2kW i wyższej powinny mieć oddzielny obwód (jak np. pralka, i inne urządzenia z grzałką).
pozdrawiam
Witam.
A jak jest w projekcie instalacji – to projektant decyduje i bierze całą odpowiedzialność – jak się nie podoba to go należy zgłosić się do niego z problemem i wówczas się wyjaśni kto ma rację a jeżeli nie to możesz na drodze prawnej toczyć spór z projektantem o ile masz przynajmniej równoważne jemu uprawnienia budowlane w zakresie projektowym. Reszta dyskusji w tym wątku wydaje się bezprzedmiotowa.
dziwne ale jakaś dokumentacja powykonawcza musi być
zgodnie z warunkami technicznymi do kuchni należy doprowadzić osobny obwód zasilający urządzenia ale nie ma powiedziane że na zmywarkę, lodówkę czy też czajnik bezprzewodowy należy doprowadzać osobne obwody, generalnie powinnien być osobny obwód co się nazywa gniazda kuchenne tak jak i do łazienki opisy obwodów powinny być w tablicy mieszkaniowej
oczywiście mówię o gniazdach 1-faz nie o kuchni elektrycznej na którą dajemy osoby obwód 3-faz
w deweloperce jest tak robi się po najniższej lini oporu i to co trzeba zgodnie z przepisami jak ci się nie podoba to możemy zmienić dać więcej gniazd, oświetlenia, może rolety, system “inteligentnego budynku” ale nic za darmo
kolego nie wiń odrazu projektanta skoro kolega Drecki1 pisał, że wykonanie było bez projektu do się domyślam że deweloper chcąc zaoszczędzić zrobił projekty budowlane a projekty wykonawcze potraktował po macoszemu, a w projektach budowlanych takich szczegółów jak osobny obwód na zmywarkę to się nie zapisuje i dlatego mogły wyskoczyć jakieś nieporozumienia (delikatnie mówiąc)
Właśnie Ciebie prostuje, najlepiej włącz w jednym obwodzie z czajnikiem. I co? Bzdet wychodzi!
STANCA