Odbiory

Z istniejącego przyłacza napowietrznego(linia napowietrzna ZE-stojak dachowy)zszedłem kablem YAKY 4*35mm2 do szfki złączowo-pomiarowej.Wyposażenie i połączenia w szafie(złącze-pomiar)wykonałem w własnym zakresie.Czy oprócz pomiarów rezystancji izolacji kabla powinienem wykonac również pomiar rezystancji izolacji połączen w szafie ?Pytam,ponieważ gdy kupiłem kiedyś kompletna szafkę z-p nie otrzymalem protokołu z w/w pomiarów od jej producenta.
Co z pomiarem istniejącego przyłącza napowietrznego,którego linie fazowe są odczepione,oprócz linki PEN?Czy powinienem uważać to przyłacze jako czynne?Czy to nie jest moje zmartwienie lecz ZE?Poprostu chciałbym uniknąc problemów przy odbiorze.Wyniki pomiarów wykonanego przyłącz,WLZ-tu jak i obwodów gniazdowych otrzymałem w Gigaomach.Umieszczając je w protokółach powinienem używać wartości Giga,czy zamieniać wszystko w Mega?Dla mnie jest to obojętne(używającd Giga w tym przypadku mam mniej rozbudowany protokół) lecz nie wiem jak z ZE.Może jest na to jakiś przepis?Stawiam pierwsze kroki jako pomiarowieci chciałbym uniknąć błędów lub zrobić ich niewiele.Dzieki z góry za pomoc.CK

Witam kolegę .
Działam na terenie ZE Toruń .
Wymogiem dopuszczenia do ruchu i eksploatacji ( odbioru ZE )
jest dostarczenie protokołu pomiaru rezystancji przewodu .
Wyniki w G (omach ) przedkładam od dawna - zresztą takie powinny być i przeliczanie ich nie ma poprostu sęsu .

• Energetyka nie jest taka straszna … Pracujący tam ludzie robia poprostu to co muszą .
    Stojak dachowy to nie przyłacze . Jaki jest stan przewodu od słupa do stojaka ?
    Proponuję sprawdzić ( pogadać z nimi ) czy nie maja jeszcze innych wymogów .
    np - jaki to układ sieciowy ?
  • czy nie jest wymagane wykonanie uziomu tego przyłącza
    jak zrozumiałem ZK1L - ( zeszłeś z słupa przewodem 4 x - więc masz PEN ) - jeżeli go będziesz rozdzielał to powinieneś to miejsce uziemnić
  • wykonać skuteczny uziom i co tu dużo mówić - dołączyć protokół z jego pomiaru …
    Pomiarem rezystancji połączeń w złączu mie przejmuj się wcale - Jeżeli to nie tworzywo sztuczne to raczej czym innym .
  • jeżeli bez zgody i powiadomienia ZE - włazisz na ich słupy
  • jesteś kamikadze ! - tak sie nie robi .
    Napisałeś o podłączeniu PEN - a jakie licho cię tam nosi ?
    Jak wykonasz wszystkie zalecenia ZE i przedłożysz protokoły pomiarów jako załączniki do wypełnionej i wyrysowanej charakterystyki elektro-energetycznej - Oni sami to podłaczą do sieci ( ty tylko masz przy tym być - jako wykonawca ) i uznaja wykonane przyłacze za czynne i dopuszczone do ruchu i eksploatacji … - jak napisałeś - ich zmartwienie - po to są !
  • Pozdrawiam

Podstawowa jednostką rezystancji jest Ohm i nie ma znaczenia jakiego przedrostka tu uzyjemy. Ważne,zeby wartość była zgodna z przepisami. Oczywiście łatwiej jest pisać np. 50 Mohmów niż 50000000 Ohmów