Mam pytanie, jakie aktualnie w warszawie są wymagane dokumenty do odbioru nowo wybudowanego budynku jednorodzinnego? Czy wystarczy protokół pomiarów instalacji pętli zwarcia czy moze coś jeszcze?
Pozdrawiam!
Filip
Mam pytanie, jakie aktualnie w warszawie są wymagane dokumenty do odbioru nowo wybudowanego budynku jednorodzinnego? Czy wystarczy protokół pomiarów instalacji pętli zwarcia czy moze coś jeszcze?
Pozdrawiam!
Filip
Witam
Jeszcze conajmniej protokół z rezystancji izolacji instalacji, oraz z badania wyłączników różnicowo-prądowych. Czasami też są wymagane protokoły z pomiarów napięć i obciążeń. No i jeśli jest jakaś instalacja odgromowa to protokoły pomiarowe i metryka urządzenia piorunochronnego. Jeśłi jest instalacja wyrównawcza - to protokół z badanie tejże instalacji.
Pozdrawiam
Yanc
Ale o jakim odbiorze mówimy? Bo jeśli o architekturze to obowiązuje jedynie protokół odbioru przyłącza.
Moze nie chodzi o odbior a o to jakie mam zostawić dokumenty inwestorowi, odgromówki nie ma, instalacji wyrównawczej projektant tez nie przewidział. Nie wiem co mam mu dostarczyć ![]()
Pozdrawiam!
Kolego Filipie w jakim rejonie w Warszawie jest ten budynek?
rejon nie wiem jaki
budynek znajduje sie w w-wa białołęka.
Pozdrawiam!
Białołęka to ZE Oszmiańska bardzo przyjazny ZE dla elektryków ale właściwie nie ma to znaczenia w tym temacie.
Nie przejmuj się brakiem instalacji odgromowej, nie było jej przecież w projekcie.
Zrób podstawowe pomiary: rezystancji izolacji, pętli zwarcia i dodaj do tego pomiar różnicówek - czasem tego wymagają choć nie wiem na jakiej podstawie. Ostatnio zdawałem obiekt typu magazyn i chcieli jeszcze Lux-y ale podejrzewam, że w Twoim przypadku będzie to zbędne.
Pozdrawiam.