Taki wpis znalazłem na pierwszej stronie serwera www.ise.pl
Dyskusja nie została podjęta !
Ochrona przed porażeniem po zerwaniu przewodu zerowego
Proszę o odpowiedź na pytanie: jak zachowa się wyłącznik różnicowoprądowy, kiedy uszkodzeniu ulegnie przewód zerowy na przykład na odcinku linia przesyłowa - dom. Czy w wyniku zaniku napięcia zasilającego zadziała ów wyłącznik, to znaczy, czy odłączony zostanie dopływ prądu przewodem fazowym? Obawiam się następującego toku wydarzeń: Na przykład w wyniku wichury zrywa się przewód zerowy (tylko ten) na odcinku od słupa energetycznego do “sztycy” na dachu domu, zanika więc napięcie na wyłączniku różnicowoprądowym, wyłącznik nie zadziała (nie rozłączy obwodu), przewodem fazowym nadal płynie prąd, przepływa do np. grzałki termy, następnie przez uszkodzoną izolację grzałki do obudowy termy i… nie znajdując drogi upływu przez zerwany przewód zerowy płynie wprost do ciała kąpiącej się osoby. Opis trochę skomplikowany, ale sytuacja chyba bardzo możliwa i niebezpieczna. Proszę o rozwianie moich wątpliwości (czy moje obawy są uzasadnione i jeśli tak, to czy wyłocznik różnicowoprądowy zabezpiecza przed tą sytuacją, a jeśli nie, to jak się przed nią zabezpieczyć.
Czarnocki, 2003-05-28 23:33:41
Witam Kolegę Megabajt i wszystkich Kolegów na FORUM.
B. ciekawe pytanie. Dyskusja nie została podjęta! I szkoda. W poprzednim natłoku owego pytania nie zauwżyłem.
Kolego Megabajt, nie wiem gdzie jest ten wątek. Jeżeli kol. Czarnocki podał emaila, to można mu przesłać info, że temat odnowiony. Jeżeli nie podał emaila to może przeczyta i zapraszamy do dyskusji.
Zakładamy, że jest to standardowy układ sieci.
- zasilanie jest w TN-C,
- rozdział PEN na PE i N,
- zastosowanie RCD,
- i mamy układ TN-S.
Awaria – “wichura zrywa PEN”.
W tej sytuacji, jeżeli punkt rozdziału PEN na PE i N, nie jest uziemiony, wszystkie urządzenia mogą mieć potencjał Un = 230V. Lecz jakiekolwiek dotknięcie urządzenia spowoduje zadziałanie RCD, pod wpływem prądy porażeniowego np.: 20 mA, dla RCD 30 mA.
Pozdrawiam Krystyn
Witam kolegów na forum
Zakłożenia jak w poście kolegi Krystyna
Jeżeli punkt rozdziału PEN na PE i N nie jest uziemiony, to przy przerwie (uranie przeodu PEN) na obudowie odbiornika pojawi się pełne napięcie Un.
Włącznik RCD nie zadziała.
Gdyż prąd rażeniowy płynie taki sam w przwodzie L jak i N.
Pozdrawiam Czesław
Witam Kolegę Czesława i wszystkich Kolegów na FORUM.
Z całym szacunkiem dla Kolegi, przyznam się iż nie pojąłem odpowiedzi.
Myślę, że po reformie na ISE, mamy więcej czasu na konkretne rozmowy, dlatego proszę o bardziej wyczerpujące odpowiedzi, jeśli chodzi o pytania skierowane do mnie.
Może sprecyzujemy:
- Autor wątku podaje przykład zerwania PEN na słupie.
- Ja podaje przykład instalacji TN-C-S.
Kolega pisze:
“RCD nie zadziała, gdyż prąd rażeniowy płynie taki sam
w przewodzie L jak i N.”
Może jaśniej, bo nie zrozumiałem:
“płynie taki sam w przewodzie L jak i N.” .
A gdzie ten porażony zamyka obwód,
względem ziemi, PE czy ???
Pozdrawiam Krystyn
Witam.
RCD zadziała jeżeli jest uziemniony punkt
rozdziału PEN,jeżeli nie jest-to na obudowie każdego załączonego (i z podłączonym PE)
odbiornika pojawi się napięcie.RCD nie rozłączy
bo cały (ewentualny) prąd rażenia popłynie
przez jego okno.Droga prądu:
L-RCD-odbiornik-RCD-punkt roz.PEN-PE-obudowa odb.-człowiek-kaloryfer(np.).
Dostaniemy kopa przez Rodbiornika ale to może
wystarczyć.W jednej z książek prof.H.Markiewi-
cza spotkałem opis specjalnej RCD która rozłącza nawet w takiej sytuacji.Mimo zapewnień autora że są one produkowane (podaje nawet nazwy firm) nikt o nich nie słyszał,(na forum ise.pl też pytałem).
W sytuacji opisanej przez p.Czarnockiego RCD
zadziała (zwarcie grzałki do obudowy) bo prąd
rażenia nie zamyka się przez RCD.
Temat ciekawy i ważny.Przerwany PEN trafia się
nieczęsto,ale nieuziemiony rozdział PEN często
(modernizacje na raty).Mam kilka pomysłow ale
żaden nie przekonuje mnie na tyle żeby go komuś zaproponować .
Sylwek.
Miałem ten przypadek opisać bardziej szczególowo, lecz kolega Sylwester mnie wyręczył.
Najlepiej narysować rysunek i prześledzić przepływ prądu.
Pozdrawiam Czesław
Witam!
-Odpowiem krótko: -Tak!( –Powinien RCD wyłączyć.)
-Pisałem już o tym w innych wątkach;” –Wyłącznikowi RCD do prawidłowego działania trzeba stworzyć odpowiednie warunki.[…] –Wyłącznik RCD nie interesuje fakt, czy będzie to przepływ prądu upływowego
Kolego EDI - proszę czytać szczegółowo to co napisali inni. Skąd Pan weźmie RA dop jeśli nie istnieje ?
Ma Pan idealną sytuację. Nie robi się nic. Każdy elektryk stwierdzi, że nie ma PEN-a. A jak Pan chce się zabezpieczyć…?
To jak nie ma się zasilania, to nie woła się pogotowie ratunkowego, tylko energetyczne. Jak stać mnie na RCD, to stać na sygnalizację obecności napięcia. Nie rób sobie jaj z głupszych od siebie elektryków!
Witam Kolegę Czesława i wszystkich Kolegów na FORUM.
Pisałem, że mamy więcej czasu konkretne rozmowy. Proszę mi wybaczyć ale muszę nadrobić trochę przed urlopem i moja wypowiedź była zbyt pochopna. Nie zauważając, popełniłem błąd wyciągając moją wypowiedź z nowej książki. Błąd polega na tym iż tam jest omawiany ten sam temat, lecz w przypadku przebicia izolacji w urządzeniu.
Sorry.
Popełniłem nieścisłość w poprzedniej wypowiedzi. Ale tylko ten się nie muli, co nic nie pisze.
Pozdrawiam Krystyn
Witam!
-Kolego Czesławie B.; -Wiem, co czytam i wiem, co piszę.
-RA dop określa ZE w warunkach technicznych i widnieją na prawidłowo wykonanych projektach (-schematach) dotyczących przyłączenia budynku. –Te schematy są uzgadniane w ZE.
–Miałem przyjemność być w posiadaniu kilku takich schematów.
-Ostatecznie można uzyskać w wyniku pomiarów elektrycznych.
-Gdy jest przerwa na PEN, to cały prąd jest prądem upływu dla wyłącznika RCD.
-W tym przypadku chroni nas wyłączenie RCD prądem upływowym doziemnym.
-To tyle wyjaśnień.
-Pozdrawiam!
-EDI
Witam!
-Nie Panu jest oceniać w tym temacie, publicznie, kto tu jest głupszym elektrykiem, Kol. rel (ditler2). -Dla mnie nadal mam do czynienia z anonimem obrażającym publicznie ludzi. -Proszę się wyrażać jaśniej o kogo Koledze chodzi .
-Pozdrawiam!
-EDI
Witam Kolegę REL i wszystkich Kolegów na FORUM.
Kolegi cytat:" Nie rób sobie jaj z głupszych od siebie elektryków!"
Patrząc w drzewo informacji, chyba nikt nie wie do kogo Kolegi post jest skierowany.
Proszę o odpowiedź, kogo to dotyczy???
Pozdrawiam Krystyn
Kolega, który poruszył powyższy problem, zapytał na stronie głównej www.ise.pl potem jest arytykuł SONEL SA pt. Pomiary zabezpieczeń różnicowoprądowych, dalej rubryka moim zdaniem.
Jest adres mailowy Kolegi : mczarnocki@poczta.wp.pl
Pozdrawiam Megabajt
WItam
Przy zerwaniu PEN na zasilaniu i przy przepłynięciu przez RCD (tylko przez L) prądu powyżej 30mA RCD jak najbardziej zadziała.
Nie ma znaczenia, czy punkt rozdziału jest uziemiony, czy nie.
Jeśli punkt rozdziału jest uziemiony to RCD zadziała na pewno - bo prąd będzie powyżej 30mA.
Jeśli punkt rozdziału nie jest uziemiony, może się zdarzyć, że wanna z gościem , będzie miała względem ziemi 220V - ale nie będzie przepływu prądu - wtedy RCD nie zadziała, ALE NIE MA PRZEPŁYWU PRĄDU 30mA przez L RCD - i moim zdaniem nie ma zagrożenia dla gościa w wannie (żaden prąd nie płynie) - w momencie jakiegokolwiek doziemienia RCD zadziała.
Podsumowując RCD spełnia swoją funkcję ochrony przeciwporażeniowej - tak ja to rozumiem.
Pozdrowienia
Zbigol
Witam!
-Moje wypowiedzi w tym temacie, to tylko odpowiedź na zadane pytania Kol. Wiesław Megabajt (Megabajt). –Ja nie mam zamiaru udowadniać nic innego nikomu innemu.
-Wyczerpałem moją „Filozofię Wiedzy Technicznej” w tym temacie.
-Pozdrawiam!
-EDI
Analizując układ bez uziemienia z RCD doszłem do jeszcze takich wniosków:
- oczywiście dopuszczenie do powstania długotrwale napięcia na wannie jest niedopuszczalne
- druga sprawa przy braku uziemienia punktu rozdziału sytuację mogą uratować połączenia wyrównawcze - w końcu wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że powstanie prąd do ziemi i RCD zadziała.
Pozdrowienia
Zbigol
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Nie wiem jak Koledzy, ale zaczynam się już gubić.
Pytanie autora: Czy RCD zadziała, gdy wichura urwie PEN.
=== wariant 1 ===
Punkt rozdziału PEN na PE i N nie uziemiony.
– Awaria –
RCD nie zadziała. Na urządzeniach pojawia się Un.
Gasną żarówki, telewizor itd.
– Dotyk urządzenia –
RCD nie zadziała. Zostajemy porażeni prądem.
=== wariant 2 ===
Punkt rozdziału PEN na PE i N uziemiony + połączenia wyrównawcze.
– Awaria –
RCD nie zadziała. Na urządzeniach pojawia się małe napięcie.
Żarówki, telewizor itp. nadal pracują.
Nikt nic nie wie. Niby wszystko OK.
– Dotyk urządzenia –
RCD nie zadziała. Nic się nie dzieje.
=== odpowiedź ===
Jeśli chodzi o RCD, to w żadnym z tych przypadków nie zadziała.
=== uwaga ===
Odnoście wariantu 2.
Teraz można by ciągnąć dyskusję, co się stanie gdy uziemienie będzie miało rezystancję 1,5,10 czy 30 ohm?
Następnie jakie jest obciążenie itd.
Jeżeli uziom będzie miał 1 ohm, a moc czynnych odbiorników 1000W , to napięcie spadnie o ok. 5V i nikt nie zauważy awarii.
Ale to już było wielokrotnie omawiane.
Pozdrawiam Krystyn
Witam Kolegę Marcina i wszystkich Kolegów na FORUM.
Odnoście: “3. Mamy nowe zasady dostępu do forum, a brak kultury dalej tu obecny. Cóż za niespodzianka. A miało być tak wspaniale”.
Przedtem człowiek czytał nowych autorów (wacus, placuś, ziuta itp.) bo może potrzebują pomocy. Teraz będę patrzył na identyfikator (XXX). Jeżeli ów XXX raz, drugi, trzeci będzie pisał bez kultury, to jak przyjdzie mi email z ISE, i zobaczę owego XXX, to nie otwierając FORUM nacisnę klawisz DEL.
Jak XXX będzie uparty to ADMIN go wykasuje. Ale XXX się znowu zarejestruje jako XXY i tak kilka razy. Ale ADMIN zna jego IP i tak samo jak na GG może go zablokować.
Pozdrawiam Krystyn