Ochrona przeciwporażeniowa na placu budowy

NIech moje pytanie będzie zadane po pokazaniu pewnego przykładu.
Mamy rozdzielnicę budowlaną, która jest jako pierwsza podłączona do stacji kontenerowej transformatorowej z rozdzielnią 15/0,4 na placu budowy. Rozdzielnia jest zasilana dwoma kablami na faze 150mm2. Uziemienie przyłączone jest do głównego otoku już istniejącej konstrukcji z fundamentami.
Pomiar pętli zwarciowej (przy BM315A WTN2 wstawionych w stacji) wynosi 0,1 Ohma. Sprawdzając charakterystykę dla czasu 0,2 sek. ochrona przy tym zabezpieczeniu jak najbardziej nie jest spełniona, jeżeli zaś przyjmiemy 5s ochrona jest spełniona .
I teraz pojawia się kluczowe pytanie: Czy można przyjąć pomiary dla 5s jako poprawne, traktując tą pierwszą rozdzielnicę budowlaną jako Rozdzielnicę główną/urządzenie rozdzielcze?
Przemawiają za tym następujące argumenty:

• Nie posiada ona gniazd wtykowych, tylko odpływy do dwóch innych rodzielek budowlanych/mniejszych
  • Nie posiada ona dostępu osób niepowołanych(jest zamykana na klucz)
    -Miejsce jej posadowienia jest stałe

Jasnym jest, że dla rozdzielnic budowlanych w których są gniazda1i3-fazowe, należy zabezpieczyć je wyłącznikiem różnicowo prądowym przeciwporażeniowym z czasem 0,2s, ale co zrobić z tym fantem?

Niesety nic nie ma na ten temat w Dz.U nr47 z 2003r. ani w normie PEN-60364

Witam Kolegów.

Kolego Maro123 , chyba Kolega źle czytał :frowning: .

Arkusz 413.1.1.1 oraz 413.1.3.5

Witam

Arkusz 413.1.1.1 oraz 413.1.3.5

Tak, ale czy to jest także aktualne w arkuszach 700 normy PN-IEC 60364 a dokładnie dla Instalacji na terenie budowy i rozbiórki.

Chyba mam niekompletne dokumenty…??
Czy mógłbym prosić o przytoczenie fragmentu?
Pozdrawiam

no mija kolejny tydzień a wniosków żadnych?
Kolega Elpapiotr niby pochwalił się znajomością, ale nic nie napisał oprócz tego, że ja niedokładnie czytałem. A może należy własnie to przedyskutować, tylko z kim?
…szkoda
Pozdrawiam

Witam.
W “Elektroinstalatorze-2/2007” jest artykuł na temat interesujący kol. Maro123.
Pozdrawiam Janusz.

Pierwszy cytowany punkt normy to banał ,że przy zwarciu urządzenie musi odłączyć zasilanie.
Drugi punkt mówi ,że aby to zasilanie było odłączone z czsem nie dłuższym niż 5 s to muszą być spełnione pewne warunki.
Ale nie dotyczy to placu budowy. Na placy budowy we wzysrkich strefach wymagane jest SWZ z czasem do 0,2s jako ,że Ul mamy 25V
Chyba że zrobisz układ TT co obecnie nie jest zalecane.
Dr Jabłoński w jednym z poradników zaleca nawt jeśli SWZ jest w stanie zrealizować nadprądówka stosowanie urządzeń różnicowoprądowych selektywnych w rozdzielnicy głównej czyli w strefie pierwszej. W twoim wypadku to konieczność.