NIech moje pytanie będzie zadane po pokazaniu pewnego przykładu.
Mamy rozdzielnicę budowlaną, która jest jako pierwsza podłączona do stacji kontenerowej transformatorowej z rozdzielnią 15/0,4 na placu budowy. Rozdzielnia jest zasilana dwoma kablami na faze 150mm2. Uziemienie przyłączone jest do głównego otoku już istniejącej konstrukcji z fundamentami. Pomiar pętli zwarciowej (przy BM315A WTN2 wstawionych w stacji) wynosi 0,1 Ohma. Sprawdzając charakterystykę dla czasu 0,2 sek. ochrona przy tym zabezpieczeniu jak najbardziej nie jest spełniona, jeżeli zaś przyjmiemy 5s ochrona jest spełniona .
I teraz pojawia się kluczowe pytanie: Czy można przyjąć pomiary dla 5s jako poprawne, traktując tą pierwszą rozdzielnicę budowlaną jako Rozdzielnicę główną/urządzenie rozdzielcze?
Przemawiają za tym następujące argumenty:
Nie posiada ona gniazd wtykowych, tylko odpływy do dwóch innych rodzielek budowlanych/mniejszych
Nie posiada ona dostępu osób niepowołanych(jest zamykana na klucz)
-Miejsce jej posadowienia jest stałe
Jasnym jest, że dla rozdzielnic budowlanych w których są gniazda1i3-fazowe, należy zabezpieczyć je wyłącznikiem różnicowo prądowym przeciwporażeniowym z czasem 0,2s, ale co zrobić z tym fantem?
Niesety nic nie ma na ten temat w Dz.U nr47 z 2003r. ani w normie PEN-60364
no mija kolejny tydzień a wniosków żadnych?
Kolega Elpapiotr niby pochwalił się znajomością, ale nic nie napisał oprócz tego, że ja niedokładnie czytałem. A może należy własnie to przedyskutować, tylko z kim?
…szkoda
Pozdrawiam
Pierwszy cytowany punkt normy to banał ,że przy zwarciu urządzenie musi odłączyć zasilanie.
Drugi punkt mówi ,że aby to zasilanie było odłączone z czsem nie dłuższym niż 5 s to muszą być spełnione pewne warunki.
Ale nie dotyczy to placu budowy. Na placy budowy we wzysrkich strefach wymagane jest SWZ z czasem do 0,2s jako ,że Ul mamy 25V
Chyba że zrobisz układ TT co obecnie nie jest zalecane.
Dr Jabłoński w jednym z poradników zaleca nawt jeśli SWZ jest w stanie zrealizować nadprądówka stosowanie urządzeń różnicowoprądowych selektywnych w rozdzielnicy głównej czyli w strefie pierwszej. W twoim wypadku to konieczność.