Ochrona odgromowa

W normie PN-89/E-05003/03 podana jest największa dopuszczalna wartość rezystancji wypadkowej uziemienia. W jaki sposób obliczyć tę wartość?
Czy jest to po prostu dodanie do siebie równolegle połączonych rezystorów (1/R1 + 1/R2+…1/Rn=1/R)?-raczej nie.
Gdzie mogę znaleźć informacje na ten temat?

W normie tej PN-86/E-05003/02 podana jest również tablica z wymaganymi wartościami rezystancji uziomów (ochrona podstawowa).
Norma 05003/03(ochrona obostrzona) nie podaje jaka może być maksymalna wartość rezystancji pojedynczego uziomu - jest informacja n/t wartośći rezystancji wypadkowej uziemienia.
Jak ocenić wyniki pomiarów?

Norma PN-86/E-05003/01 podaje w Załączniku 3 gotowe wzory do obliczania różnych uziomów również złożonych i do tej normy trzeba jak na razie się stosować.

zgadza się - tylko co oznaczają pojęcia:

• rezystancja wypadkowa uziemienia
  • rezystancja uziomu

Ochrona obostrzona.
Badanie okresowe urządzeń piorunochronnych.
Norma PN-89/E-05003/03 p.6.1.4 c) zezwala na wykonanie pomiarów rezystancji uziemienia metodą techniczną (po wcześniejszym odłączeniu wszystkich przyłączonych do niego mas metalowych)-
czyli wykonujemy pomiar pojedynczego uziomu względem ziemi odniesienia.
Wykonujemy pomiar uziomu nr 1 następnie nr 2 itd. do np.15. Jaka może być maksymalna wartość rezystancji uziomu.
W arkuszu 03 p.3 podana jest tylko największa dopuszczalna rezystancja wypadkowa uziemienia obiektu.
Moim zdaniem, może zaistnieć sytuacja, kiedy wymaganie normy będzie spełnione a część uziomów będzie uszkodzona.
Ochrona obiektu zagrożonego wybuchem polega przecież na zagęszczeniu siatki Faraday’a, a więc ułatwienie przepływu prądu do ziemi.
Gdy część uziomów będzie uszkodzona to przewody odprowadzające “nie biorą udziału” w odprowadzeniu prądu piorunowego. Siatka ma mniejsze oka w efekcie czego ochrona obiektu nie jest spełniona.

W załączniku 3 podano wzory do oszacowania rezystancji uziemienia projektowanych uziomów.

Jaka jest wymagana wartosc rezystancji uziemienia zlacza kablowego zasilanego linia napowietrzna 220/380 V.

Jaka jest wymagana wartosc rezystancji uziemienia zlacza kablowego zasilanego linia napowietrzna 220/380 V.
30 ohm -min. wartość dodatkowego uziemienia roboczego.

Ochrona odgromowa.
W normie PN-89/E-05003/03 podana jest największa dopuszczalna wartość rezystancji wypadkowej uziemienia. W jaki sposób obliczyć tę wartość?
Czy jest to po prostu dodanie do siebie równolegle połączonych rezystorów (1/R1 + 1/R2+…1/Rn=1/R)?-raczej nie.
Gdzie mogę znaleźć informacje na ten temat?

W normie tej PN-86/E-05003/02 podana jest również tablica z wymaganymi wartościami rezystancji uziomów (ochrona podstawowa).
Norma 05003/03(ochrona obostrzona) nie podaje jaka
może być maksymalna wartość rezystancji pojedynczego uziomu - jest informacja n/t wartośći rezystancji wypadkowej uziemienia.
Jak ocenić wyniki pomiarów?

Kto mi może podać aktualne czasokresy przeprowadzania przeglądów okresowych, oględzin i pomiarów uziemień instalacji odgromowych? Gdzie ja to mogę znaleźć?

prawo budowlane mówi o pięciu latach.