Ocena wyników pomiaru izolacji transformatora 630kVA

Witam
Niedawno okazało się że mamy na stanie transformator 630kVA, 15kV typ aTO374/22 firmy BEZ BRATISLAVA z 1979 roku.
Najemca który najmował obiekt zrezygnował z najmu i rozwiązał umowę o sprzedaż energii. Przy podpisywaniu nowej umowy okazało się że zasilani jesteśmy z SN z trafo które należy do nas (szefowie nie wiedzieli o tym) i teraz chcąc załączyć zasilanie okazało się że energetyka potrzebuje oświadczenia o stanie technicznym instalacji.

Transformator został wyłączony z pod napięcia 30.11.2015 badanie wykonywaliśmy 15.01.2016.
Dla własnego spokoju wykonałem pomiary izolacji transformatora i wyszły mi wyniki.
Wartości w MOhm
D do PE+G - 675/916
G do PE+D - 159/179
G do D - 1000/1190
G+D do PE - 158/183
D- uzwojenie dolne (niskie napięcie), G - uzwojenie górne(średnie napięcie), PE -uziemienie, kadź.

Pomiar był wykonany miernikiem MIC-2500, napięciem 2500V.
Temperaturze transformatora w czasie pomiarów wynosiła +4 stopnie Celsjusza.
Na stronie:

Znalazłem informację:
iż rezystancję powinno się przeliczyć na temperaturę +30 stopni. Wybrałem współczynnik 0,32
i 179*0,32= 57,3MOhm
Dla transformatorów olejowych o mocy od 315 kVA do 1,6 MVA i o napięciu znamionowym powyżej 10 kV wymagana rezystancja wynosi 50 MΩ.

Czyli zakładam że w związku z powyższym można uznać że transformator nadaje się do załączenia??

Moje drugie pytanie. Co teraz?
Wyniki pomiarów są raczej na pograniczu.
Myślę o tym by powtórzyć pomiary w kwietniu/maju jak będzie cieplej.
Zastanawiam się również czy w takim wypadku trzeba pomyśleć o wymianie oleju w transformatorze.
Wziąłem próbkę oleju, wyniki z badania powinienem mieć w tym tygodniu.

Pozdrawiam
Janek

Przy pozytywnych wynikach Riso. przekładni i badania oleju starałbym się jak najszybciej przywrócić napięcie zasilania. Każda dłuższa przerwa będzie wymuszał kolejny pomiar.

Piszę w oparciu o Ramową Instrukję Eksploatacji Transformatorów, Gliwice 2012. Zakładowe instrukcje mogą oczywiście się różnić.

1. Nie podaje Kolega, czy jest to transformator w wykonaniu hermetycznym, czy z konserwatorem. Jest to istotne, bo transformatory gr.III w wykonaniu hermetycznym nie podlegają żadnym badaniom okresowym.

2. Przerwa w eksploatacji trwała powyżej 6 tygodni, zatem (dla wersji z konserwatorem) należy przeprowadzić badania okresowe. Składają się na nie oględziny, badanie rezystancji izolacji oraz badanie oleju. Wymagana jest rezystancja izolacji nie mniejsza niż 35MΩ w temp.30°C w układzie doziemnym. Pomiar w temperaturze 5°C traktuje się jako orientacyjny. Dla oleju bada się wygląd, rezystywność i napięcie przebicia.

Witam
Transformator jest w wykonaniu z konserwatorem.

Mam wyniki z badania oleju. Wyniki spełniają normy dla transformatorów III grupy 3ciej.
Napięcie przebicia 52,5kV (wymagane > 35kV) Rezystywność 32,810^9(wymagane >210^9).

Czyli będę załatwiał załączenie napięcia na transformator i koło kwietnia/maja jak będzie cieplej wykonam jeszcze raz badania okresowe.

Nie trzeba czekać. Wystarczy, że transformator popracuje parę godzin i się rozgrzeje. Wtedy odłączyłbym i powtórzył pomiary rezystancji izolacji. W końcu istotna dla nas jest temperatura uzwojeń i oleju, a nie otoczenia.

Musiałby pracować pod obciążeniem.
Rezystancję izolacji można mierzyć w zakresie temperatur 5-35 stopni C.
Jest jeszcze jedno : nie wychodzi koledze poprawny współczynnik absorpcji G do PE+D.

Po wgłębieniu się w wyniki, dopiero teraz zauważyłem, że wyniki pomiarów są w Gom, więc jeszcze im bardzo daleko do 50 Mom .
Pozostawienie Trafa bez napięcia będzie ujemnie wpływać na olej - jego stan. Nie jest to “hermetyk”, więc kolejne badanie oleju w pozostawionym tak transformatorze może dać już gorsze wyniki (z reguły tak się dzieje).

Wg Instrukcji o której wspominałem wyżej, odczytu mierzonej rezystancji izolacji dokonuje się po 15s, 60s i 300s dla transformatorów grup I i II, a w przypadku grupy III tylko po 60s. Natomiast wartość współczynnika absorbcji określa się jedynie dla celów porównawczych.

O jej.
Mój straszny błąd. Niestety wyniki są w MOhm. Poprawiłem w wcześniejszym poście.
O dlatego pisałem posta, gdyż wynik po przeliczeniu na temperaturę 30 stopni wychodził mi koło wartości granicznej podanej na stronie bezel.com.pl.

Współczynnik absorpcji G do PE+D - 159/179 = 1,12 jest rzeczywiście niższy niż 1,15, ale liczę że jeżeli wyniki badania oleju wyszły ok, to można by było to tak puścić.
Nie pamiętam dokładnie. Ale wydawało mi się że po współczynniku absorpcji ocenia się stan oleju.

Transformator na pewno będzie pracował nie obciążony. Na razie przewiduje się na hali powierzchnie magazynowe i oświetlenie maksymalnie o poborze do 25kW.