Obwody gniazd TN-C i TN-S z różnicówką w jednym pokoju

Często te dodatkowe obwody są dorabiane w korytkach kablowych przy minimalnych nakładach bo tam gdzieś brakuje gniazda czy mocy i tu się powinno sprowadzać pytanie czy nowy obwód dorobić w TN czy już w TN-S czy kontynułować stare czy doróbki nowe.
Pozdrawiam

Witam Kolegę „czak61” i wszystkich Kolegów na FORUM.

W remontowanych czy modernizowanych instalacjach należy stosować się do aktualnych przepisów (m.in. PN-IEC 60364), czyli wykonywać instalację w TN-S.

kol. Krystyn napisał;
W kilku obiektach z laboratorium w szkołach lub z pomieszczeniami medycznymi w szpitalach mogłem wykonać ale odmówiłem takich pomiarów.

proszę rozwinąć ten temat. Pewnie wielu chciało by się dowiedzieć dlaczego?
Czasem negatywne wyniki pomiarów czy opinia o złym stanie instalacji dają dużo do myslenia włascicielowi obiektu i wskazują co należy poprawić.

Przeglądnąłem z" rysiem 71" dużą przychodnię w której wszystko działało i napisaliśmy na 21 stron negatywnych uwag. Fotografi knotów wyszło ponad setkę. Teraz poprawiają w miarę możliwości.

Stanisław

Witam Kolegę Stanisława (STANCA) i wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolego Stanisławie, jednak większość właścicieli chce otrzymać protokół „pozytywny” a gdy po wstępnych oględzinach instalacji właścicielowi powiem, że protokół będzie „negatywny”, to on żegna się ze mną i bierze innego wykonawcę pomiarów.
Dla mnie laboratorium jest pomszczeniem szczególnego zagrożenia p.porażeniowego i nie wyobrażam aby na jednym stole laboratoryjnym znajdowały się gniazda w obwodach TN-C i TN-S ale niestety tak często jest.
Często spotkamy w laboratoriach stan rozdzielnic i instalacji wołających o „pomstę do Nieba” ale np. uczelnia wyższa nie ma pieniędzy na ich modernizacje.
Nie raz zobaczyłem wył. RCD w zakurzonych rozdzielnicach, gdzie widać było że nikt nie testuje RCD od wielu miesięcy albo lat i gdy zapytałem profesora prowadzącego zajęcia w laboratoriach dlaczego nikt nie testuje RCD, to odpowiedział mi że pierwszy raz o tym słyszy.
Chyba trzy albo cztery razy podczas pomiarów spotkałem się z 10-letnimi RCD, które w ogóle nie działały.
W jednej z przychodni przyszpitalnej uszkodził się transformator separacyjny z sieci TN na IT. Przyszli elektrycy, wymontowali trafo, zbocznikowali przewody i to trwało ok. 4 m-ce i zabiegi na stole operacyjnym się odbywały.
W jednym szpitalu położono podłogę izolacyjną bez wykonywania pomiarów jej rezystancji. Zabiegi na stole operacyjnym się odbywały przez 3 m-ce i dopiero po 3 miesiącach, gdy wykonywaliśmy pomiary szpital dowiedział się, że podłoga nie spełnia warunków izolacji wg norm.
I tak mógłbym podać jeszcze wiele przykładów ale czasu brak i dlatego czasami odmawiamy wykonywania pomiarów lub właściciel z naszej firmy rezygnuje.

kol. Krystyn napisał:
jednak większość właścicieli chce otrzymać protokół „pozytywny” a gdy po wstępnych oględzinach instalacji właścicielowi powiem, że protokół będzie „negatywny”, to on żegna się ze mną i bierze innego wykonawcę pomiarów.

Ja jednemu kiedyś zaproponowałem zamiast pomiarów oględziny, powiedział dobrze, jak przyszło do płacenia i dowiedział się że tego nie powinien pokazywać Inspekcji pracy powiedział za to nie zapłacę.

I co? któryś z “pomiarowców” dał mu “właściwy” dokument.

i po co my się nawzajem uczymy???

Stanisław

nalezało zlikwidować stare obwody i powiedzieć sorry każdego szkoda ale gdzieś w scianie jest przerwa i trzeba kuć tynki żeby naprawić a to sie równa nowy obwód.PROBLEM Z GŁOWY

Witam !
Kolego Irasx ! to co proponujesz jest nieuczciwe.
Przypomina mi to “osełkę śmietankową” zawierającą 15% masła, 60% oleju barwniki i inne chemikalia.
Ja wychowałem sie w komuniźmie, gdzie masło było masłem.
Jesteś dobrym uczniem kapitalistów, ala nie są to wzory do naśladowania.
Jak trafisz po usługę, to także możesz nie liczyć na rzetelność,
możesz być znacznie gorzej wyrolowany.

Kidyś taxiarz mi powiedział: to pan też kantuj, ja mu na to, pierwszą osobą wykantowaną będzie Pan taxiarz, ponieważ znam Kung-Fu to Pan mi nie fikniesz.
Czy tak ma wyglądać w przyszłości nasz kraj ?
CYRUS.

odp.na OSEŁKĘ ŚMIETANKOWĄ;

Chodzi o kantowanie dla zysku? czy dla bezpieczeństwa?

Chodzi oto rzeby kogoś wyrolować? czy od porażenia prądem uratować?

Kolego !
To przykładowe kryteria RZETELNEGO postepowania w kapitaliźmie.
Liczy sie tylko forsa, a czlowiek nie istnieje, nieliczne niedobitki usiłują widzieć człowieka.
Kto jest najwiekszym trucicielem środowiska - USA, nie “paskudna”
Rosja !
Nawet Watykan usiłuje naukę Chrystusa przypisać Papieżowi, stąd tantiemy autorskie - dla autora. Papież nie jest autorem tej nauki.
Powinien martwić się o to, aby dużo ludzi do jego prac zglądało.
I oto masz kompletny obraz kapitalizmu.
CYRUS.

jak ta ostatnia wypowiedź ma się do:

Temat postu:
Obwody gniazd TN-C i TN-S z różnicówką w jednym pokoju

człowieku !!! ??? opanuj się

Stanisław

Normalny elektryk mający najmniejsze wątpliwości co do niepoprawnej zasady działania instalacji elektrycznej nie powinien kombinować!
a wprzypadku zagrożenia trzeba być bezwzlędnym.
Należy wytłumaczyć inwestorowi jakie są konsekwencje…że może ulec zniszczeniu kosztowny sprzęt,a koszt dociągnięcia trzeciej żyły jest niewielki i zalecić dociągnięcie trzeciej żyły a w przypadku instalacji aluminiowej nowego przewodu.

DO KOLEGI CYRUS-czy można dociągnąć trzecią rzyłe z doniczki od
kwiatka?Czemu nie ziemia jest ziemia a masło jest masło.
wydaje mi sie że pomyliłeś temat forum.
powinieneś poszukać jakiegoś o odpustowych elektronicznych zabawkach
na malutką bezpieczną bateryjkę

pozdrawiam wszystkich
Irek

Witam !
Właśnie po waszych postach widać, jakie to jest jasne, klarowne,
i bezwzględnie dokłane.

Prąd pod wysokim napięciem
200V na obudowie specjalnie nie zagraża człowiekowi
Transsformator 100VA jest ogranicznikiem mocy
Teoria obwodów nie zajmuje sie realnością obwodów
Połaczenia wyrównawcze sprawdza się jak sznurek od bielizny - ciągły czy urwany ?

To są przykłady świętej prawdy z forum.
Niestety, kolega po liceum lepiej pisał. Nie posiada “E”.

Sa to teksty różnych autorów, fachowców, nie są to bynajmniej przejęzyczenia, ale realne poglady kolegów z “E” , którzy świadomie wykonują instalacje.

Kto powinien iść na jarmark - bez komentarza kolego Irasx,
bo inaczej klienci będą porażeni PRĄDEM POD WYSOKIM NAPIĘCIEM

CYRUS.

Kidyś taxiarz mi powiedział
MASŁO JEST MASŁO
NA TYM KOŃCZE

Witam
Czytam i czytam
Nadziwic sie nie mogę
Faktem jest naszej polskiej rzeczywistości że służba zdrowia czy inne instytucje budzetowe mają kłopoty z finansami a co za tym idzie z biezącą modernizacją i konerwacją stanu instalacji elektrycznych w danych obiektach.
Nie zmienia to faktu że nalezy tak działac aby minimalizować a najlepiej wykluczyć ryzyko porazenia i niebezpieczeństwa porazenia
Metody proponowane przez kol. irasx są do przyjęcia mając na uwadze dobre intencje kolegi.
Natomiast czytając kol. cyrusa ma sie wrażenie że wszyscy na forum tym czy innym sa niedouczeni. Faktem jest że sa elektrycy i elektrycy natomiast niektóre działania wynikające z konkretnej sytuacji sa uzasadnione. Osobiście miałem mozl;iowść brania udziału w procenie realizacji inwestycji remontu szpitala wojewódzkiego i nie jest to łatwa sprawa. Ordynatorzy odziałów mówią mamy tyle a trzeba zrobić tyle zróbcie tak zeby było dobrze i zgodnie z przepisami. Jest to ciężko pogodzić gdyż zazwyczaj środki finansowe sa niewystarczające.
Budżet na remony bierzące jest raczej skromny i nikt nie chce słyszec o modernizowanu instalacji jeśli gniazdko dział ale jeśli się je odłączy to wtedy zarządzajacy finasami instytucji dostaje olśnienia i znajduje w kasie pare złotych na dopowadzenie instalacji zgodnej z polską normą która mówi że należy układac przewody 3 i 5 zyłowe.
Pozdrawiam

Cytuję kilka zdań ze swojego protokołu oględzin z września 2005 dotyczącego wspomnianego laboratorium:

Przy wielu stanowiskach praca na mokro, w tych obwodach powinny być wyłączniki różnicowoprądowe (bezpieczeństwa). Do obecnej sieci TN-C nie można ich zastosować.
Przy wymianie rozdzielnicy budynku, do stanowisk mokrych (tam gdzie sieć pozwalała) zastosowano takie wyłączniki, które dwa razy zadziałały przy awariach, udowodniło to jak bardzo są potrzebne.
W wielu pomieszczeniach są dwa systemy sieci, jest to wadliwe rozwiązanie. Przy urządzeniach elektronicznych wręcz niewskazane. Prądy zwarciowe i wyrównawcze mogą w niekontrolowany sposób przepływać przez urządzenia uszkadzając je, bądź wpływać niekorzystnie na ich pracę.
Budynek nie posiada systemu połączeń wyrównawczych.

Stanisław

Witam !
Koloego Stanislawie ! Nie masz racji, jeżeli w pomieszczeniu sa gniazda
w TN-C i w TN-C-S, to w rzezczywistości PE w obu przypadkach to jeden i ten sam przewód, wyprowadzony z sieci 5m wcześniej.
Idąc za twoim rozumowaniem, to powinien byc zakaz używania przedlużaczy w sieci TN-C, bo w przedłużaczu sa 3-żyły !
Przedłużacz to nic innego tylko już TN-C-S

Malo tego , zauważ kolego Stanisławie, że od każdego gniazda z bolcem w sieci TN-C, sieć zmienia sie na TN-C-S, z gniazda z bolca wychodzi już PE połączony z PE odbiornika.
CYRUS.

I się mylił.

A masło może byc margaryną, a margaryna może być masłem:

:smiley::D:D:D:D:D

Witam

Kolego Stanisławie masz rację i znasz się na rzeczy.

1. Kolego CYRUS trzy żyły w przedłużaczu wetkniętym do gniazda W systemie TN-C nie stanowią, że układ instalacji zmienił się na TN-C-S. To trochę za mało.
    Tak na wesoło: jak uziemić ten punkt rozdziału?
  2. Wylicz spadki napięć na przewodzie PEN w ukł. TN-C oraz na PE w układzie TNC-S a będziesz więcej wiedział o płynących prądach wyrównawczych i inych zagrożeniach.
    Prawda jest jednak taka, że instalacje w ukł. TN-C i TN-C-S znajdują się w tych samych pomieszczeniach. Jako przykłąd podam sieci komputerowe wykonane w pomieszczeniach w ukł. TN-C. Na całkowite rozdzielenie odbiorników dla TN-C i TN-C-S nie ma co liczyć.

Witam.
Tytulem wstępu chciałbym poprosić o więcej wyrozumiałości i pokory, bo niedługo Państwo zaczniecie siebie przeklinać (sądząc po dość agresywnych opiniach wyrażanych o sobie powyżej).Mniej zawiści a wiecej rzeczowej dyskusji. Myślę, że co do tego jest zgoda między nami, iż żaden z nas nie jest alfą i omegą i może się mylić a i pewnie profesorów tu nie znajdziemy wielu hehe.

Co się bezpośrednio tyczy poruszanego tematu to owszem jestem za nowoczesnymi instalacjami-w domysle czytaj bezpieczniejszymi-jednak zycie jest jakie jest i nie zawsze sie ma co sie chce.Dlatego nie znajdując technicznych przesłanek do zanegowania jednoczesnej pracy dwóch systemów w przypadkach “trudnych do zmiany” dopuściłbym takie instalacje do dalszej pracy o ile dla obu systemów spełniona byłaby ochrona przeciwporażeniowa a sama instalacja TN-C (starsza) nie byłaby w złym stanie.

PS.Ktoś wcześniej napisał ze RCD może zostać wyłączane przy takiej pracy dwóch typów instalacji…nie bardzo rozumiem dlaczego-prosilbym o wyjasnienie.