Obroty silnika ponad wartość znamionową

Witam serdecznie!

Mam pytanie dotyczące silnik asynchronicznego. O jaką wartość można zwiększyć prędkość obrotową silnika ponad wartość znamionową bez obawy o uszkodzenie napędu?
Jeśli chodzi o kwestię mechaniczną to tu sprawa jest chyba drugorzędna bo silnik nie ‘rozsypie się’ przy zwiększaniu prędkości, kluczowe wydaje się przegrzewanie uzwojeń. Producenci nie zamieszczają chyba informacji o ile można przekroczyć wartość znamionową?

Jeśli ktoś wie gdzie można znaleźć materiały na ten temat, byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam,
Bartek

A jak to zamierzasz zrealizować to w praktyce? Przez zwięszenie wartości napięcia zasilającego?

Przetwornicą częstotliwości na przykład.

Witam,
jeśli zastosujesz falownik to bezpiecznie jest rozkręcić silnik do 60 Hz, ale musisz pamiętać że jeśli nie jest to silnik przystosowany do takiej pracy ( z falownikiem) to będziesz miał straty w momencie obrotowym powyżej 60 - 70 Hz. Straty będą na tyle znaczne że silnik może stać się bezużyteczny.
A przy dużych prędkościach właśnie należy obawiać się zniszczenia mechanicznego (łożyska, rozerwanie wirnika).

Witam Kolegów:
Wyjaśnienie zagadnienia w jest w sposó wydaje mi się wystarczający przedstawione tyutaj:

Wytrzymałość mechaniczną najlepiej określić na podstawie danych producenta, co raczej jest trudne lub niemożliwe. Wytrzymałość łożysk można wg mnie spróbować oszacować na podstawie danych katalogowych łożysk konkretnego silnika. Wytrzymałość wirnika - nie wiem. Proszę nie zapominać również, że silniki starej konstrukcji mogą posiadać izolację, która może ulec uszkodzeniu przy zasilaniu z falownika - w podnym artykule jest ten problem również poruszony.
Z poważaniem:

Witam
Producen silnika powinien określić do jakich maksymalnyc obrotów można “rozbujać” jego produkt.
Osobiście podkręcałem silnik Simensa przy obr zn ok 1450 (50 Hz) do około 4300 (150 Hz) tyle pozwala producent. Trochę już gwizdało ale pracował poprawnie. To była jednak tylko próba możliwości. Natomiast uruchamiałem centrale wentylacyjne w których pracująwentylatory napedzane silnikami za pośrednictwem falowników i pracują nonstop przy częstotliwościach zbliżonych do 100 Hz
Pozdrawiam