W obiektach przeznaczonych na najem energetyka nie chce instalować liczników innych niż przedpłatowe. Nie byłoby to problemem gdyby nie to, że liczniki te mają ograniczenie prądowe.
Umowa jest zawarta na na 63 A. Co z tego jeśli licznik wyłącza przy 40A ( mierzyłem cęgami ). Bo chyba tak jest ustawiony.
Energetyka nie chce wymienić licznika na normalny motywując to tym że wynajmujący nie jest właścicielem . Jednocześnie Apator producent licznika LEW 32 potwierdził bez oglądania że wprowadzony kod odpowiada zabezpieczeniu 63A . Ostatnia wartość prądu przed wyłączeniem wyświetla jednak na liczniku 40A.
Przerwy w dostawie prądu powodują duże straty bo przerwany jest proces technologiczny.
Czy nie mamy prawa do normalnego licznika? No i w końcu ile jeszcze urządzeń ma nam limitować pobór energii i kto ma to sprawdzać czy ograniczenie energii jest prawidłowe .
Pozdrawiam
Urząd Regulacji Energetyki w swoim piśmie do ZE przyznał , że nie można odmówić prawa do zwykłego licznika jeśli nie została złamana umowa lub prawo energetyczne . Co z tego jeśli ZE mimo to odmawia prawa do normalnego licznika .
Witam
Wynajmujący lokal ma zamiar oddać sprawę do sądu . Przez rok czasu licznik wyłączał przy prądzie 40 A . Wyłącznik limitujący moc wyłączałby od 72A do 88 A . Tylko jak zabezpieczyć licznik aby go nikt nie przestawił . Przecież oskarżany będzie osobiście kontrolował licznik .
Pozdrawiam
Witam!
-Odszukałem ten temat, bo nie chciałem tworzyć nowego tematu.
-Kolejny raz nie stanąłem na wysokości zadania i nie pomogłem w kłopotliwej sprawie,
kiedy to zgłosiła się do mnie kobieta z wyjaśnieniem:
-Dlaczego nie przyjmowany jest kod, (który otrzymał syn po udokumentowaniu wpłaty),
i nie może korzystać tym samym z energii elektrycznej?
P.S.
-Odesłałem kobietę do ZE albo Pogotowia Energetycznego.
Witam
Z tymi kodami to czarna magia . Producent najczęściej zwala winę na ZE a ZE na producenta . Tak naprawdę nikt się nie zna na tych licznikach . Producent nie potrafił mi wyjaśnić jaka jest charakterystyka zadziałania przy przekroczeniu ustawionej przez kod wartości w amperach . To tak jak by przy wyłączniku nadmiarowoprądowym napisać . B, C, D 20 wyzwala przy przekroczeniu 20 A . Bardzo wygodne .
-Dla mnie też i między innymi z tego powodu kobiecie nie pomogłem, bo nie miałem praktycznie do czynienia z tymi licznikami.
-Ale sprawa może być poważniejsza, bo jeśli odcięto zasilanie, to może zapomniano włożyć Bm-ów w ZK.
P.S.
-A to już nie moja działka, (co może usprawiedliwiać moje “lenistwo”).
Witam!
-Sądziłem, że po to się zakłada te liczniki przedpłatowe, by nie wyciągać tych bezpieczników
i jak klient nie płaci, to odcięcie jest automatyczne, bo (“brak środków płatniczych”) na karcie magnetycznej, (“0”).
P.S.
-Może ktoś jest w tym temacie “na bieżąco” i dokładnie opisze.
A ja widzę w tabeli że LEW 32 ma maksymalny prąd 40 lub 80 A . Moja Kobita ma w przydziale 63A a ustawili jej 40A . Powinni jej za te wyłączenia zapłacić dobre odszkodowanie .
Witam!
Ściągnąłem kiedyś z jakiejś strony pliki o licznikach elektronicznych, ale nie przejrzałem. Być może te nowe lektury, coś dokładniej opisują te liczniki przedpłatowe, ale nie wiem, kiedy znajdę wolny czas na ich przeczytanie.
P.S.
-Może jest jakaś blokada, jak ktoś wpisze zły kod kilkakrotnie?
witam Kolegów:)
Rozmawiałem właśnie dzisiaj z pomiarowcami w moim ZE na temat liczników przedpłattowych.
Są dwie sprawy kodów. Jeden instalatora generowany w RD który ustawia amperaż. Kod ten jest niedostępny dla odbiorcy. Drugi kod to kod użytkownika który wprowadza sobie po dokonaniu zakupu kWh. Kod użytkownika nie ma nic wspólnego z amperażem.
Po przekroczeniu mocy przez odbiorcę w czasie 30s licznik się wyłącza i blikuje. Blokadę kasuje się jakimkolwiek przyciskiem na liczniku. Jeżeli obciażenie nie zostanie zmniejszone to licznik ponownie po 30 s się wyłącza. Każde wyłączenie jest rejestrowane w pamięci licznika.
Witam
Przerwy w dostawie energii elektrycznej zaczęły się po wymianie licznika LEO 31 ( w tym liczniku nie było ograniczenia prądowego) na LEW 32 . ZE zwrócił się z prośbą do firmy Apator o rozszyfrowanie kodu oprogramowania licznika . Na liczniku i bez kodu widać , że wyłącza przy 40A przy . Umowa sprzedaży energii określa moc 26KW przy urządzeniu limitującym moc 63A ( coś mi nie pasuje z tabelą ) .Przyszła odpowiedz z URE . URE pisze że nie można podzielić stanowiska ZE że odmowa wymiany licznika wynika z braku tytułu prawnego do zajmowanego obiektu . ZE straszony przez URE karami odpowiada ,że nie zainstaluje normalnego licznika ze względu na zbyt duże ryzyko .
Witam!
-Sprawa się wyjaśniła i dobrze, że się nie wtrącałem, bo ponoć w ZE podano kod kobiety o tym samym nazwisku, lecz imię było inne.
-Kod był więc błędny i licznik go nie przyjmował, prawidłowo.