Obliczenia wytrzymałości słupów linii napowietrznej

Tak lub twój projektowany. Naciąg może mieć inną wartość niż katalogowy z uwagi na obiekty skrzyżowaniowe itp.

Z katalogu Naciąg podstawowy = 4,9kN
Pisał kolega o wzorze na siłe od naciągu przewodów H=3sN, ale gdy podstawiam te wartości to wychodzą bez sensu liczby, zdecydowanie za duże np.:
Zatem H=3sN=3704,9=1029kN
Czyli Fx jest geometryczną sumą siły naciągu i siły od parcia wiatru na przewody i słup? Słyszałem informacje, że w przypadku SN nie uwzglednia się w obliczeniach sił związanych z parciem waitru na przewody i słup, więc teraz nie wiem, chyba, że czegoś nie rozumiem.
Jak obliczyć te siły związane z naciągiem przewodów?

O jakim przewodzie mówisz? np. dla AFL 6-70 Np=90MPa siła wynosi H=7036N dla trzech H=21,1kN.
Popełniłeś błąd w obliczeniach.
Policzyłeś tak:
H [kN] = S [mm2] x Np [kN] - błąd
Jest tak
H [kN] = S [mm2] x Np [MPa] (definicja Pacala)
Siły dodajesz geometrycznie gdyż jest to rachunek wektorowy.
Siły wiatru nie uwzględnia się gdyż osiągają małe wartość i w “standardowych przypadkach można je pominąć”

Dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie - To będzie jedna siła (do dodania wektor), a drugą siłą, o której Pan wspomniał, że trzeba dodać geometrycznie będzie siła pionowa Fy związana z ciężarem przewodów i skierowana w dół? W jaki sposób ją wyliczyć?
Iloczyn długości przęsła i jednostkowy ciężar przewodu z sadzią katastrofalną (-25), czy zwykłą (-5), czy może jeszcze inaczej?

Sił skierowana (Hy) w dół, połowa długości przęsła razy ciężar jednostkowy przewodów (przewód wspiera się na dwóch słupach, ciężar rozkłada się równomiernie przy założeniu rozpatrywania przęsła płaskiego), puls ciężar szadzi i teraz pytanie według której normy prowadzisz obliczenia ( 5100 czy 5341) ? dwa podejścia dwa wyniki.
Zgodnie z 5341 należy rozpatrzyć przypadek oddziaływania szadzi i wiatru jednocześnie z współczynnikiem 0,3 i 0,7.
Wszystkie siły dodajemy geometrycznie.

Obliczam zgodnie z normą 5100 (niestety nie dysponuję tą nowszą) - czy wylcizenia na podstawie tej normy można uważać za prawidłowe? Czy obliczenia wykonywane na podstawie normy 5341 z 12roku będą znacząco inne?
W tej normie pojawia się wartość - naciąg w temp 10C - na ile ten naciąg w tej temp. się rózni od naciągu podstawowego (naciągu w 10C nie mogę znaleźć dla przewodów, które mnie interesują)?

Kolokwialnie mówiąc 5100 jest “prostsza” od 50341. Wynik będą się różnić w zależności od parametrów linii niej lub bardziej. 5100 jest normą wycofaną ale wciąż jest podstawą wiedzy wiec raczej bym się od niej nie odżegnywał, ale jeśli chodzi same profile zwisów i wytrzymałości słupów to opierałbym się na 50341. Zwis podstawowy to jest -5, chyba.