Potrzebuję wzorów na obliczanie wielkości elektrycznych po stronie pierwotnej zasilania rozdzielni SN.
Kolego pytanie trzeba tak zredagować aby wiadomo było o co chodzi bo na tak zadane pytanie odpowiedź może być taka : wzory są ładne i w kratkę z kółeczkami.
Mamy naprzykład zasilanie 15kV,przekladniki 150/5 i 1500/100.I teraz zależnie od obciążenia chcę obliczyć, prąd lub moc.
W normalnych wzorach w miejsce prądu “J” należy wstawić "J x przekładnia prądowa w tym przypadku 150/5=30, natomist zamiast napięcia “U” wstawić "U x przekładnia napięciowa w tym przypadku 15000/100=150. Czyli J=J x 30; natomiast P=P x 30 x 150.
Dlaczego masz takie problemy? Moje podejrzenia wynikają z poziomu napięcia 15kV jest to napięcie izolowane od ziemi czyli układ sieciowy IT. Jeśli pomiar jest trójfazowy, a przekładniki napięciowe mają uzieminy punkt zrowy, mogą wystąpić przekłamania w pomiarze napięć i co za tym idzie mocy. Jest to związane z tym, że przy doziemieniu jedej z faz jej przekładnik napięciowy ma te same potencjały na obu zaciskach pierwotnych i przyłączony do niego woltomierz pokaże “0”, natomiast pozostałe dwa pokażą znacznie większą wartość. Podobnie zmienia się kąt między prądem a napięciem co dodatkowo fałszuje pomiary mocy.
Do pomiarów dokładnych należy zastosować komplet przekładników napięciowych z punktem zerowym izolowanym od ziemi wtedy jest on stabilny.
Należy również zwrócić uwagę czy przekładnia napewno wynosi 1500/100 czy też 1500/1.73/100 to znaczy czy przekładnik jest przystosowany do napięcia przewodowego czy też fazowego?
Dziękuje za tak obszerną odpowiedź napewno dużo mi to pomoże w obliczeniach.
Ale mam jeszcze jedno pytanie. Proszę o wyjaśnienie mi pojęcia -otwarty trójkąt,
składowa zerowa U0.
Pozdrawiam
Pojęcie wzięte z metody analizy obwodów niesymetrycznych, zwaną metodą składowych symetrycznych. Składowa kolejności zerowej U0=1/3(Ua+Ub+Uc) nie występuje w warunkach pracy symetrycznej sieci, pojawia się natomiast przy uszkodzeniach poprzecznych, tj. względem ziemi.
“Otwarty trójkąt” jest to po prostu filtr składowej kolejności zerowej napięcia, zbudowany z jednego kompletu uzwojeń wtórnych przekładników napięciowych (zwykle mają dwa uzwojenia wtórne: jedno z nich łączy się w gwiazdę - to do pomiarów). Uzwojenia te łączy się właśnie w “otwarty trójkąt”, co jest niczym innym jak szeregowym połączeniem tych uzwojeń przekładników w fazach: a, b i c, z uwzględnieniem ich początków i końców. Układ taki w sposób elektryczny realizuje podane na początku równanie.
Dziękuje za odpowiedź !!!